Hallonsås eller halloncoulis

En god bärsås av hallon till dessert. Gjord på mixade och passerade hallon smaksatt med socker.

Coulis köksfranska för en tjock sås av mixad frukt eller bär som silats från grova bitar till en slät sås. Ofta tillsätts socker men det kan uteslutas ex. om bär och frukt redan är söta som ex. om man passerar söt mango.

Hallonsåsen används till desserter. Den röda fina färgen gör halloncoulis användbart att garnera desserter med.

Exempelvis om du först häller en spegel av vaniljsås så kan du droppa i halloncoulis och sedan dra med en spets so ett litet trägrillspett, knivspets eller tandpetare - så blir det små hjärtan eller andra mönster. Populärt på 80-talet :)

Använder du såsen att garnera med så är en flaska likt en plastflaska eller sportflaska med pip smidigt att dutta ut hallonsås med. Det finns speciella plastflaskor för kök att köpa för detta.

6-7 dl hallonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter hallon
  • 3 dl socker

Tillagning

  1. Mosa hallonen med socker.
  2. Koka upp så att sockret löst sig och rör sönder hallonen.
  3. Passera hallonen genom en sil eller chinois.
  4. Låt hallonsåsen svalna.
E-mail
Medel: 3.9 (28 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.