Hallonsås eller halloncoulis

Introduktion och förberedelse

En god bärsås av hallon till dessert. Gjord på mixade och passerade hallon smaksatt med socker.

Coulis köksfranska för en tjock sås av mixad frukt eller bär som silats från grova bitar till en slät sås. Ofta tillsätts socker men det kan uteslutas ex. om bär och frukt redan är söta som ex. om man passerar söt mango.

Såsen kan förberedas i god tid och håller någon vecka i kylen.

Behöver du inte så mycket hallonsås så kan du koka de hallon du önskar och smaksätta med socker till önskad mängd.

Vidare kan man ha i vatten - räkna några msk till någon dl - samt reda såsen med lite kallt vatten utrört med någon tsk potatismjöl du rör i till önskad tjocklek.

Du behöver en finmaskig sil eller chinoise att sila upp såsen genom.

Serveringsförslag

Hallonsåsen används till desserter. Den röda fina färgen gör halloncoulis användbart att garnera desserter med.

Exempelvis som på bilden om du först häller en spegel av vaniljsås så kan du droppa i halloncoulis och sedan dra med en spets till mönster med ändan på ett trägrillspett, knivspets eller tandpetare - så blir det små hjärtan eller andra mönster. Populärt på 80-talet :)

Använder du såsen att garnera med så är en flaska likt en plastflaska eller sportflaska med pip smidigt att dutta ut hallonsås med. Det finns speciella plastflaskor för kök att köpa för detta.

Hallonsås eller halloncoulis serverad med vaniljsås.
Hallonsås eller halloncoulis kan man ha som vanlig dessertsås men också använda till garnering som ovan att droppa i vaniljsås och dra ut mönster med en knivspets eller baksidan på ett träspett.

6 dl hallonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter hallon
  • 3 dl socker

Tillagning

  1. Mosa hallonen med socker.
  2. Koka upp så att sockret löst sig och rör sönder hallonen.
  3. Passera hallonen genom en sil eller chinois.
  4. Låt hallonsåsen svalna.
E-mail
Medel: 3.8 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25