Hallonsås eller halloncoulis

En god bärsås av hallon till dessert. Gjord på mixade och passerade hallon smaksatt med socker.

Coulis köksfranska för en tjock sås av mixad frukt eller bär som silats från grova bitar till en slät sås. Ofta tillsätts socker men det kan uteslutas ex. om bär och frukt redan är söta som ex. om man passerar söt mango.

Hallonsåsen används till desserter. Den röda fina färgen gör halloncoulis användbart att garnera desserter med.

Exempelvis om du först häller en spegel av vaniljsås så kan du droppa i halloncoulis och sedan dra med en spets so ett litet trägrillspett, knivspets eller tandpetare - så blir det små hjärtan eller andra mönster. Populärt på 80-talet :)

Använder du såsen att garnera med så är en flaska likt en plastflaska eller sportflaska med pip smidigt att dutta ut hallonsås med. Det finns speciella plastflaskor för kök att köpa för detta.

6-7 dl hallonsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter hallon
  • 3 dl socker

Tillagning

  1. Mosa hallonen med socker.
  2. Koka upp så att sockret löst sig och rör sönder hallonen.
  3. Passera hallonen genom en sil eller chinois.
  4. Låt hallonsåsen svalna.
E-mail
Medel: 3.9 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer