Kladdmuffins

Introduktion och förberedelse

Kladdmuffins är variant på kladdkaka som bakas portionsvis i muffinsformar.

Serveringförslag

  • Servera kladdmuffinsen som de är kalla till fika, utflykt eller kakbuffé.
  • Eller på festligare vis med en klick vispad grädde smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker och något blad citronmeliss.
  • Kan även värmas och serveras till fest med en kula vaniljglass och färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar; hallonsås samt citronmeliss, riven choklad och pudrat florsocker.

Varianter

Jag hade i bitar av vit choklad och valnötter i smeten men det är valfritt.

12 kladdmuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 50 gram choklad, mörk fin 70% ex. Lindt
  • 50 gram valnötter, utan skal (valfritt)
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 40 gram vit choklad
  • 12 muffinsformar i papper
  • 1 muffinsform med 12 platser för muffins

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Vispa ihop socker och ägg i en bunke med elvisp i ca 5 minuter.
  4. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke och smält i mikron lite i taget. Har du inte mikro kan du smälta chokladen försiktigt med smöret.
  5. Grovhacka valnötterna.
  6. Blanda kakaopulver, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver samt salt i en bunke.
  7. Rör ner äggsmeten samt tillsätt smöret, oljan, dem mörka chokladen samt nötterna. Rör till en jämn smet.
  8. Lägg ut 12 muffinsformar i muffinspannan.
  9. Fördela kladdkakesmeten i muffinsformarna. Använd två skedar så är det lätta att klicka i smeten.
  10. Bryt små bitar av den vita chokladen och stick ner i smeten ca 2-3 bitar per muffins.
  11. Baka kladdmuffinsen i 12 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna. De sjunker ihop och stelnar mer när de blir svalnat något.
  13. Kladdmuffinsen kan serveras som de är eller som dessert med ex. vispad grädde. Pudra ev. över florsocker. De är godast ljumma så om de är kalla kan du mikra dem kort innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-14