Kladdkakemuffins
Enkla och snabba kladdkakemuffins är en variant på kladdkaka bakad portionsvis i muffinsformar.
Kladdmuffins är goda som de är men de kan även toppas med lite flingsalt eller varieras och fyllas med en bit godis som Dumlekola, Bounty, Snickers, mintchoklad eller liknande.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
- Vispa ihop socker och ägg i en stor bunke för hand eller med elvisp så det blir fluffigt ca 30 sekunder.
- Tillsätt kakao, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och salt.
- Rör eller vispa ihop till en klumpfri tjock smet.
- Tillsätt lite av smöret i taget och rör till en smet.
- Lägg ut 12 muffinsformar i muffinspannan om du önskar. Eller lägg smet direkt i muffinsformen om den är non-stick.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Använd två skedar så är det lättare att klicka i smeten lite taget och lika mycket i varje form.
- Smula över lite flingsalt om du önskar det. Du kan även trycka ner godis i varje muffins. Förslagsvis 1/2 dumlekola, liten bit choklad som Snickers, Geisha, Bounta, 1/2 mintchoklad som After Eight eller valfri sort.
- Grädda muffinsen i 8 minuter i nedre delen av ugnen. Gräddar du någon minut kortare får du riktigt kladdiga muffins om du gillar det. Gräddar du någon minut längre får du mindre kladdiga muffins.
- Ta ut och låt svalna. De sjunker ihop och stelnar när de kallnat.
- Kladdkakemuffinsen kan serveras som de är. De är godast ljumma tycker jag så om de är kalla kan du mikra dem kort innan servering.
- De passar också att piffa upp till fest med ex. vispad grädde eller en kula vaniljglass. Pudra ev. över florsocker.
Serveringförslag
- Servera kladdkakemuffinsen kalla eller värm dem lätt i mikron.
- Goda till fika, buffé, fest, vardags eller utflykt.
- Likt kladdkaka kan du servera muffinsen med en klick vispad grädde. Eller bjud på lyxfika eller dessert och värm samt toppa med 1-2 kulor vaniljglass. Kan då även garneras med chokladsås eller kolasås och rostade nötter som valnötter; eller hallonsås och färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar. Något blad citronmeliss, riven choklad och pudrat florsocker passar också.
Varianter
- En lyxigare variant är kladdkakemuffins med riktig choklad i smeten samt vit choklad och valnötter.
- Till min provbakning toppade jag några muffins med flingsalt samt smaksatte några med godis som 1/2 Dumlekola, Snickers, Bounty och Geisha i bitar.
- Man kan även trycka i annat godis i smeten som en halv bit mintchoklad ex. After eight, nougat i bitar, Marianne, minimarschmallows, M&M:s eller annat du gillar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal