Dumlekladdkaka

En Dumlekladdkaka är en kladdkaka med Dumlekola på toppen. Här även med lite jordnötter på - men det är valfritt. En riktigt barnvänlig kladdis som passar alla som gillar godis. Snabb och lätt (samt rätt billig) att baka med smält smör och kakao. Istället för Dumlekola kan du låta fantasin skena med ditt favoritgodis - se till att det är i mindre bitar (du kan skära dem i bitar själv också såklart) som små Bounty (kokos), Mars, Snickers, Daim, mintgodis, Geisha osv. 

Funkar att servera som den är eller festa till det med en vaniljglass, lättvispad grädde, bärsorbet eller valfritt tillbehör. 

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek. Äggen i receptet är ekologiska då det är bra såklart men också att de har samma storlek i de flesta affärer. Använder du lite större vanliga ägg (som frukostägg) så ta två ägg istället för tre normalstora ekologiska ägg. 

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med smör och ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ekologiska ägg eller två stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 8-12 Dumlekolor (beroende på om du ska servera 8 eller 10 bitar)
  • 0,5 dl jordnötter, helst utan salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  4. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen. Placera och stick ner Dumlekolor samt nötter i smeten.
  7. Grädda Dumlekladdkakan i 15-17 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  8. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  9. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer