Dumlekladdkaka

Introduktion och förberedelse

En Dumlekladdkaka är en kladdkaka med Dumlekola på toppen. Här även med lite jordnötter på - men det är valfritt.

En riktigt barnvänlig kladdis som passar alla som gillar godis. Snabb och lätt (samt rätt billig) att baka med smält smör och kakao.

Serveringsförslag

Funkar att servera som den är eller festa till det med en vaniljglass, lättvispad grädde, bärsorbet eller valfritt tillbehör.

Varianter

Istället för Dumlekola kan du låta fantasin skena med ditt favoritgodis - se till att det är i mindre bitar (du kan skära dem i bitar själv också såklart) som små Bounty (kokos), Mars, Snickers, Daim, mintgodis, Geisha osv.

Val av form

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.

Tips

Använder du lite större vanliga ägg (som frukostägg) så ta två ägg istället för tre normalstora ekologiska ägg.

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med smör och ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 medelstora ägg eller två stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 8-12 Dumlekolor (beroende på om du ska servera 8 eller 10 bitar)
  • 0,5 dl jordnötter, helst utan salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  4. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen. Placera och stick ner Dumlekolor samt nötter i smeten.
  7. Grädda Dumlekladdkakan i 15-17 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  8. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  9. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-08