Chokladrutor med kokostosca

Chokladrutor med kokostosca är en slags kladdkakor i rutor toppade med ett knäckigt kokostäcke.

Kallas även Ryttarkaka.

25 chokladrutor med kokostosca

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • CHOKLADBOTTEN: 4 ägg, L eller M
  • 5 dl strösocker
  • 200 gram smör eller margarin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 dl kakaopulver
  • KOKOSTOSCA: 6 dl kokosflingor, riven kokos
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 225 grader vanlig ugn. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform ca 25x35 cm eller motsvarande. Man kan även ta en rund springform på ca 24 cm diameter.
  2. CHOKLADBOTTEN: Mät upp ägg och socker i en bunke. Vispa med elvisp någon minut tills det är fluffigt.
  3. Smält smör eller margarin i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  4. Blanda vaniljsocker, mjöl, salt och kakao i en bunke.
  5. Rör i smöret och sedan äggblandningen lite i taget till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i ett jämnt lager i formen.
  7. Grädda chokladkakan i mitten av ugnen 10 minuter. Ta sedan ut. Gör under tiden kokostoscan.
  8. KOKOSTOSCA: Blanda sirap, socker, grädde och smör i en kastrull.
  9. Värm, rör och smält ihop samt låt koka på låg värme i 5 minuter.
  10. Tillsätt kokos och koka i en minut till.
  11. Fördela kokostoscan över chokladkakan i ett jämnt lager.
  12. Sätt in i övre delen av ugnen och grädda kakan i ca 10 minuter till. Kokostäcket ska få lite ljusbrun färg.
  13. Ta ut och låt kakan svalna.
  14. Skär ut rutor förslagsvis 5x5 stycken (25 stycken). Håller sig i kylen. Kan frysas. Förvara gärna med bakplåtspapper mellan.
Ingredienser till chokladbotten: socker, vetemjöl, kakao, ägg, smör, salt och vaniljsocker.
Ingredienser till chokladbotten: socker, vetemjöl, kakao, ägg, smör, salt och vaniljsocker.
Smeten till chokladbotten rörs ihop i en bunke för att sedan gräddas i en ugnsform.
Smeten till chokladbotten rörs ihop i en bunke för att sedan gräddas i en ugnsform.
Ingredienser till kokostoscan: sirap, grädde, smör, socker och riven kokos.
Ingredienser till kokostoscan: sirap, grädde, smör, socker och riven kokos.
Kokostoscan kokas ihop i en kastrull.
Kokostoscan kokas ihop i en kastrull.
Chokladbottnen täcks med kokostoscasmeten och gräddas ytterligare några minuter tills den har fin färg.
Chokladbottnen täcks med kokostoscasmeten och gräddas ytterligare några minuter tills den har fin färg.

Serveringsförslag

  • Passar till fika, fest eller utflykt som de är.
  • Även goda att värma hastigt i mikron och servera som lyxig fika eller efterrätt med 1-2 kulor vaniljglass eller kokosglass.

Tips

  • Kan frysas styckvis i god tid med bakplåtspapper mellan.
  • Receptet nedan räcker till en ugnsform på ca 25x35 cm.
  • Du kan dubbla receptet och baka i långpanna till fest eller buffé.

Varianter

  • Istället för kokosflingor eller riven kokos kan du ta skållad och hackad mandel eller hasselnötter. Eller blanda. Eller göra klassisk toscasmet.
  • Kokostoscan kan även smaksättas med 1 tsk mald ingefära.

Chokladrutorna är goda som de är men kan också serveras som lyxig fika eller dessert med vanliljglass. Då kan de värmas i mikron hastigt innan.
Chokladrutorna är goda som de är men kan också serveras som lyxig fika eller dessert med vanliljglass. Då kan de värmas i mikron hastigt innan.

E-mail
Medel: 3.7 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-10

Tillbehör och liknande: