Chokladrutor med kokostosca
Chokladrutor med kokostosca är en slags kladdkakor i rutor toppade med ett knäckigt kokostäcke.
Kallas även Ryttarkaka.
Tillagning
- Sätt på ugnen på 225 grader vanlig ugn. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform ca 25x35 cm eller motsvarande. Man kan även ta en rund springform på ca 24 cm diameter.
- CHOKLADBOTTEN: Mät upp ägg och socker i en bunke. Vispa med elvisp någon minut tills det är fluffigt.
- Smält smör eller margarin i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
- Blanda vaniljsocker, mjöl, salt och kakao i en bunke.
- Rör i smöret och sedan äggblandningen lite i taget till en jämn smet.
- Fördela smeten i ett jämnt lager i formen.
- Grädda chokladkakan i mitten av ugnen 10 minuter. Ta sedan ut. Gör under tiden kokostoscan.
- KOKOSTOSCA: Blanda sirap, socker, grädde och smör i en kastrull.
- Värm, rör och smält ihop samt låt koka på låg värme i 5 minuter.
- Tillsätt kokos och koka i en minut till.
- Fördela kokostoscan över chokladkakan i ett jämnt lager.
- Sätt in i övre delen av ugnen och grädda kakan i ca 10 minuter till. Kokostäcket ska få lite ljusbrun färg.
- Ta ut och låt kakan svalna.
- Skär ut rutor förslagsvis 5x5 stycken (25 stycken). Håller sig i kylen. Kan frysas. Förvara gärna med bakplåtspapper mellan.
Serveringsförslag
- Passar till fika, fest eller utflykt som de är.
- Även goda att värma hastigt i mikron och servera som lyxig fika eller efterrätt med 1-2 kulor vaniljglass eller kokosglass.
Tips
- Kan frysas styckvis i god tid med bakplåtspapper mellan.
- Receptet nedan räcker till en ugnsform på ca 25x35 cm.
- Du kan dubbla receptet och baka i långpanna till fest eller buffé.
Varianter
- Istället för kokosflingor eller riven kokos kan du ta skållad och hackad mandel eller hasselnötter. Eller blanda. Eller göra klassisk toscasmet.
- Kokostoscan kan även smaksättas med 1 tsk mald ingefära.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal