Chokladrutor med kokostosca

Introduktion och förberedelse

Chokladrutor med kokostosca är en slags kladdkakor i rutor toppade med ett knäckigt kokostäcke.

Kallas även Ryttarkaka.

Serveringsförslag

  • Passar till fika, fest eller utflykt som de är.
  • Även goda att värma hastigt i mikron och servera som lyxig fika eller efterrätt med 1-2 kulor vaniljglass eller kokosglass.

Tips

  • Kan frysas styckvis i god tid med bakplåtspapper mellan.
  • Receptet nedan räcker till en ugnsform på ca 25x35 cm.
  • Du kan dubbla receptet och baka i långpanna till fest eller buffé.

Varianter

  • Istället för kokosflingor eller riven kokos kan du ta skållad och hackad mandel eller hasselnötter. Eller blanda. Eller göra klassisk toscasmet.
  • Kokostoscan kan även smaksättas med 1 tsk mald ingefära.

Chokladrutorna är goda som de är men kan också serveras som lyxig fika eller dessert med vanliljglass. Då kan de värmas i mikron hastigt innan.
Chokladrutorna är goda som de är men kan också serveras som lyxig fika eller dessert med vanliljglass. Då kan de värmas i mikron hastigt innan.

Ingredienser till chokladbotten: socker, vetemjöl, kakao, ägg, smör, salt och vaniljsocker.
Ingredienser till chokladbotten: socker, vetemjöl, kakao, ägg, smör, salt och vaniljsocker.
Smeten till chokladbotten rörs ihop i en bunke för att sedan gräddas i en ugnsform.
Smeten till chokladbotten rörs ihop i en bunke för att sedan gräddas i en ugnsform.
Ingredienser till kokostoscan: sirap, grädde, smör, socker och riven kokos.
Ingredienser till kokostoscan: sirap, grädde, smör, socker och riven kokos.
Kokostoscan kokas ihop i en kastrull.
Kokostoscan kokas ihop i en kastrull.
Chokladbottnen täcks med kokostoscasmeten och gräddas ytterligare några minuter tills den har fin färg.
Chokladbottnen täcks med kokostoscasmeten och gräddas ytterligare några minuter tills den har fin färg.

25 chokladrutor med kokostosca

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • CHOKLADBOTTEN: 4 ägg, L eller M
  • 5 dl strösocker
  • 200 gram smör eller margarin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 dl kakaopulver
  • KOKOSTOSCA: 6 dl kokosflingor, riven kokos
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 225 grader vanlig ugn. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform ca 25x35 cm eller motsvarande. Man kan även ta en rund springform på ca 24 cm diameter.
  2. CHOKLADBOTTEN: Mät upp ägg och socker i en bunke. Vispa med elvisp någon minut tills det är fluffigt.
  3. Smält smör eller margarin i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  4. Blanda vaniljsocker, mjöl, salt och kakao i en bunke.
  5. Rör i smöret och sedan äggblandningen lite i taget till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i ett jämnt lager i formen.
  7. Grädda chokladkakan i mitten av ugnen 10 minuter. Ta sedan ut. Gör under tiden kokostoscan.
  8. KOKOSTOSCA: Blanda sirap, socker, grädde och smör i en kastrull.
  9. Värm, rör och smält ihop samt låt koka på låg värme i 5 minuter.
  10. Tillsätt kokos och koka i en minut till.
  11. Fördela kokostoscan över chokladkakan i ett jämnt lager.
  12. Sätt in i övre delen av ugnen och grädda kakan i ca 10 minuter till. Kokostäcket ska få lite ljusbrun färg.
  13. Ta ut och låt kakan svalna.
  14. Skär ut rutor förslagsvis 5x5 stycken (25 stycken). Håller sig i kylen. Kan frysas. Förvara gärna med bakplåtspapper mellan.
E-mail
Medel: 3.7 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-10

Tillbehör och liknande: