Kladdkaka Black & White

Kladdkaka Black & White - med mörk och vit choklad i bitar på toppen. Snabb och lätt men lyxig med tre olika sorters choklad: fin 70% mörk choklad, vit choklad och kakao.

Lätt att baka med smält smör och kakao. Du kan variera chokladen på toppen med den choklad du gillar ex. ta mörk eller ljus choklad med olika smak som mint, apelsin, nötter, havssalt, geisha osv.

Funkar att servera som den är till fikat eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde, bärsorbet eller valfritt tillbehör. 

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek. Äggen i receptet är ekologiska då det är bra såklart men också att de har samma storlek i de flesta affärer. Använder du lite större vanliga ägg (som frukostägg) så ta två ägg istället för tre normalstora ekologiska ägg. 

Namnet Black & White har jag hittat på efter retro-kötträtten Black & White som var vanlig på 80 och 90-talet. Då serverades oxfilé och kalvfilé med mörk rödvin- och tryffelsås och ljus bearnaisesås - då blev det vitt och svart på tallriken. 

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med smör och ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ekologiska ägg eller två stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 30 gram mörk choklad 70% som Green & Black, Lindt, Vahlrona, Amedei, Michel Cluizel eller liknande kvalitetschoklad och gärna ekologisk.
  • 30 gram vit choklad. Välj gärna ekologisk choklad.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  4. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen.
  7. Hacka chokladen i grova bitar eller bryt den för hand. Fördela jämnt över kladdkakesmeten.
  8. Grädda i 15-17 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  9. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  10. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat