Kladdkaka Black & White

Kladdkaka Black & White - med mörk och vit choklad i bitar på toppen. Snabb och lätt men lyxig med tre olika sorters choklad: fin 70% mörk choklad, vit choklad och kakao.

Lätt att baka med smält smör och kakao. Du kan variera chokladen på toppen med den choklad du gillar ex. ta mörk eller ljus choklad med olika smak som mint, apelsin, nötter, havssalt, geisha osv.

Funkar att servera som den är till fikat eller till dessert med en kula vaniljglass, lättvispad grädde, bärsorbet eller valfritt tillbehör. 

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek. Äggen i receptet är ekologiska då det är bra såklart men också att de har samma storlek i de flesta affärer. Använder du lite större vanliga ägg (som frukostägg) så ta två ägg istället för tre normalstora ekologiska ägg. 

Namnet Black & White har jag hittat på efter retro-kötträtten Black & White som var vanlig på 80 och 90-talet. Då serverades oxfilé och kalvfilé med mörk rödvin- och tryffelsås och ljus bearnaisesås - då blev det vitt och svart på tallriken. 

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med smör och ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ekologiska ägg eller två stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 30 gram mörk choklad 70% som Green & Black, Lindt, Vahlrona, Amedei, Michel Cluizel eller liknande kvalitetschoklad och gärna ekologisk.
  • 30 gram vit choklad. Välj gärna ekologisk choklad.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  4. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen.
  7. Hacka chokladen i grova bitar eller bryt den för hand. Fördela jämnt över kladdkakesmeten.
  8. Grädda i 15-17 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  9. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  10. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Kockens tips på liknande recept:

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer