Mintchokladgrädde
Mintchokladgrädde är en smaksatt vispad grädde med mintchoklad typ After Eight.
Varm grädde blandas med After Eight som smälter och får kallna varefter grädden vispas och är klar att använda som vanlig vispad grädde till desserter, efterrätter och bakverk.
Tillagning
- Värm grädden så den sjuder utan att koka upp. Sätt åt sidan.
- Lägg mintchoklad i en bunke.
- Häll över den heta grädden och rör tills mintchokladen löst upp sig.
- Låt grädden svalna och ställ övertäckt i kylen att kallna helt ca 1 timme.
- Hit kan du förbereda och ha grädden i kylen 1-2 dagar.
- SERVERING: Vispa grädden så hård du önskar.
- Grädden är nu klar att använda till det du önskar. Som tillbehör till efterrätter och desserter eller fyllning i bakverk och tårtor.
- TIPS: Lägg över grädden i en spritspåse om du vill spritsa ut den. Annars går det bra att bara skeda över den eller "ägga" upp den - forma ägg med en stor matsked du doppat i hett vatten och skopar upp grädden i 45-graders vinkel mot grädden till ett stort "ägg".
- Garnera gärna det du serverar med bitar av mintchoklad nedstoppade i grädden.
Serveringsförslag
- Mintgrädden passar som vispad grädde till dessert och efterrätt. Lätt att göra till flera samt ha på buffé. Jag hade mint- och chokladgrädden till inkokta päron.
- Varva grädden med havrekakor och frukt som tärnade persikohalvor, inkokta päron, lingonpäron, ingefärspäron, plommon, rararber, köpt eller hemgjord fruktsallad eller ljummen fruktsallad.
- Eller servera med färsk frukt som ananas, melon, banan, vindruvor; och bär som hallon, blåbär eller jordgubbar. Blanda som du vill.
- Servera till jordgubbarna på midsommar.
- Servera som vispad grädde till kladdkaka, fruktspett, chokladrutor med hallon, chokladpaj och äppelkaka och andra desserter och efterrätter.
- Som mint- och chokladfyllning passar grädden till mandeltårta; chokladtårta; marängbotten; bakverk som bakelser med maräng och rulltårtor som chokladrulltårta.
Val av choklad
Du kan ta annan mintchoklad än After Eight. Välj en som också har krämig mintfyllning ex. Fazer mint, Vivani, Lindt Creation mint eller Divine osv.
Chokladmintmousse eller After Eight mousse
Du kan även göra en mer stabil mousse av grädden genom att blanda i gelatinblad. Lägg 4 blad gelatin - eller enligt paket - i kallt vatten i fem minuter. Rör ut och lös upp gelatinbladen i den heta grädden innan du häller den över mintchokladen. Chokladmintmoussen passar till tårtor och desserter där du vill förbereda i god tid och håller formen längre än vanlig vispad grädde i kylen. Ska stå i kylen att kallna och stelna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal