Kladdkaka med flingsalt och riktig choklad
Kladdkaka med flingsalt och riktig 70% choklad. En kladdkaka med fyllig och elegant chokladsmak för dessert och fest garnerad med flingsalt samt bakad med fin choklad, ägg och smör.
En kladdkaka utan kakao.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
- Smält smöret i en kastrull.
- Bryt under tiden chokladen i en bunke. Häll över smöret och rör så att allt smälter ihop.
- Rör, eller vispa med elvisp, ner ägg, socker samt mjöl och rör ihop till en jämn smet.
- Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
- Häll kladdkakesmeten i formen. Strö över flingsalt.
- Grädda kladdkakan i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
- Ta ut, låt svalna och kallna helt samt förvara i kylen. När den kallnar stelnar den till något. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
- Skär upp och servera kladdkakan kall med önskade tillbehör som ex. vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
Serveringsförslag
- Kladdkakan passar till fest, fika, dessert, efterrätt och buffé.
- Gott med en klick vispad grädde till. Prova lättvispad grädde spetsad med lite rom och vaniljsocker. Eller mintchokladgrädde.
- Vidare pasar 1-2 kulor vaniljglass, bärsorbet eller valfritt tillbehör.
Tips
Tips är att baka i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.
Val av choklad
- Välj gärna choklad av högre kvalitet typ Lindt, Callebaut, Valrhona etc 60-70% kakao.
- Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar.
- Vidare går det bra med chokladknappar 50-60% eller hackad choklad av valfri sort.
Varianter
Vill du variera smaken på kladdkakan går det utmärkt.
- Exempelvis kan du enkelt laga After Eight-kladdkakaka - tillsätt då några droppar pepparmintsolja och bryt över 10 After Eight mints innan gräddningen. Garnera med en After Eight på varje bit samt myntablad. Gott med vaniljglass.
- Vidare kan man ha i lakritspulver eller rivet apelsinskal. Ett tips är att välja en chokladkaka 70% med den favoritsmak du gillar och baka kladdkakan med den som choklad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal