Kladdkaka med flingsalt och riktig choklad

Introduktion och förberedelse

Kladdkaka med flingsalt och riktig 70% choklad. En lite vuxnare kladdkaka för dessert och fest garnerad med flingsalt samt bakad med fin choklad, ägg och smör.

Serveringsförslag

  • Kladdkakan passar till fest, fika, dessert, efterrätt och buffé.
  • Gott med en klick vispad grädde till. Prova lättvispad grädde spetsad med lite rom och vaniljsocker. Eller mintchokladgrädde
  • Vidare pasar 1-2 kulor vaniljglass, bärsorbet eller valfritt tillbehör.

Tips

Tips är att baka i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.

Val av choklad

  • Välj gärna choklad av högre kvalitet typ Lindt, Callebaut, Valrhona etc 60-70% kakao. 
  • Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar.
  • Vidare går det bra med chokladknappar 50-60% eller hackad choklad av valfri sort.

Varianter

Vill du variera smaken på kladdkakan går det utmärkt.

  • Exempelvis kan du enkelt laga After Eight-kladdkakaka - tillsätt då några droppar pepparmintsolja och bryt över 10 After Eight mints innan gräddningen. Garnera med en After Eight på varje bit samt myntablad. Gott med vaniljglass.
  • Vidare kan man ha i lakritspulver eller rivet apelsinskal. Ett tips är att välja en chokladkaka 70% med den favoritsmak du gillar och baka kladdkakan med den som choklad.

Kladdig mitt i kakan. Gourmetsalt eller flingsalt ger extra god smak. Florsocker är valfritt att garnera med innan servering. Kladdkakan blir härligt kladdig i mitten. Gourmetsalt eller flingsalt strös över innan gräddning och ger extra god smak tillsammans med riktig choklad. Florsocker är valfritt att garnera med innan servering.

12 bitar kladdkaka med flingsalt och riktig choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen eller använd bakplåtspapper
  • 200 gram smör
  • 200 gram mörk god fin choklad runt 70%, naturell eller med smak du gillar
  • 4 ägg M/L
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Bryt under tiden chokladen i en bunke. Häll över smöret och rör så att allt smälter ihop.
  4. Rör, eller vispa med elvisp, ner ägg, socker samt mjöl och rör ihop till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen. Strö över flingsalt.
  7. Grädda kladdkakan i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  8. Ta ut, låt svalna och kallna helt samt förvara i kylen. När den kallnar stelnar den till något. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  9. Skär upp och servera kladdkakan kall med önskade tillbehör som ex. vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-17