Kladdkaka med lakrits

En smarrig variant på kladdig chokladkaka som är smaksatt med lakritspulver.

12 bitar kladdkaka med lakrits

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 100 gram mörk choklad 70% typ Lindt
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk lakritspulver
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Bryt chokladen i bitar i lägg i en bunke.
  3. Tärna smöret och lägg med chokladen.
  4. Värm och rör ofta i mikron eller över vattenbad tills choklad och smör smält ihop. Sätt åt sidan.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, lakritspulver och kakaopulver i en bunke.
  7. Blanda ner choklad- och smörblandningen och mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen. Rör till en jämn smet.
  8. Smörj och bröa en springform med löstagbar kant ca 24 cm diameter med mjukt smör och ströbröd.
  9. Häll smeten i formen och bred ut den.
  10. Grädda i ca 15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna. Den stelnar vidare i kylen.

Tips

  • Lakritspulver kan man hitta i välsorterade butiker, chokladaffärer eller delikatessaffärer.
  • Du kan bestämma med baktiden hur kladdig du vill ha den. Efter 15 minuter är kakan kladdig om du gillar det. Dock stelnar den till sedan om du förvarar den i kylen någon timme. Ta ut och kolla med en sticka och baka den som du vill ha den.
E-mail
Medel: 4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-31