Vit chokladkladdkaka

Vit chokladkladdkaka - en ljus kladdkaka med vit choklad i smeten. Lätt att baka.

12 bitar vit chokladkladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • 250 gram färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar att garnera och servera till (valfritt)
  • 8-12 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar.
  3. Tillsätt och rör i chokladen i smöret. Rör tills chokladen smält på mycket låg värme.
  4. Ta av från värmen och tillsätt socker, vaniljsocker samt salt. Vispa med elvisp en halv minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt med elvisp.
  6. Tillsätt och rör i mjölet till en kladdig smet.
  7. Smörj en rund springform ca 24 cm diameter med lite smör. Bröa med ströbröd. Du kan också bröa med krossade digestivekex eller pepparkakor.
  8. Häll kladdkakesmeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna i formen. Skär loss längs kanten om det behövs.
  11. Förslag till servering: Garnera med färska bär. Pudra över florsocker. Skär upp och servera vit choklad-kladdkakan.
  12. Fint till fest är även att garnera varje bit med en klick vispad grädde, några färska bär, florsocker samt ett blad citronmeliss.

Serveringsförslag

  • Kladdkakan är god med syrliga färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär till.
  • Vidare kan man ha vispad grädde till servering.
  • Passar till fika eller som dessert eller efterrätt.
  • Här garnerad med florsocker. Några blad citronmeliss passar också.

Val av form

Recept till en springform på ca 24 cm diameter. Använd gärna en form med löstagbar kant.

Du behöver bakplåtspapper eller lite smör och ströbröd till formen.

Istället för ströbröd kan du krossa 6-7 digestive kex fint och bröa med. Eller ta krossade pepparkakor.

Fler förslag på tillbehör

  • Andra färska bär som krusbär, hjortron, vinbär, lingon eller körsbär passar också.
  • Alternativ till färska bär är frysta bär. Tips är att koka ihop frysta hallon med någon msk socker till en snabbsylt och servera till. Man kan också blanda hallon, blåbär, vinbär och jordgubbar och koka likadant till en snabbsylt.
  • Krusbärssylt.
  • Fruktköttet från 4-5 passionsfrukter.
  • Fruktsallad med färsk tärnad ananas, kiwi och äpple.
  • En kula syrlig sorbet funkar också som tillbehör.
  • Kan även garneras med nötter som flagad eller hackad rostad mandel; pistage, krossade hasselnötter eller valnötter. Eller rostad kokos, krossad maränger eller något strössel.

Vintips

Serverar du kladdkakan som dessert är ett gott dessertvin gott till - ex. Tokaij Aszu; Tyskt Trockenbeerenauslese eller Sauternes gott till.

En kladdkaka med vit choklad garnerad med florsocker och färska jordgubbar, blåbär och hallon.
En kladdkaka med vit choklad garnerad med florsocker och färska jordgubbar, blåbär och hallon.

E-mail
Medel: 3.8 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25