Vit chokladkladdkaka

Vit chokladkladdkaka - en ljus kladdkaka med vit choklad i smeten. Kladdkakan är god med syrliga färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär till. Här garnerad med florsocker. Några blad citronmeliss passar också. Vidare kan man ha vispad grädde till servering. 

Passar till fika eller som dessert eller efterrätt. Lätt att baka. Recept till en springform på ca 24 cm diameter. Använd gärna en form med löstagbar kant. Du behöver bakplåtspapper eller lite smör och ströbröd till formen. Istället för ströbröd kan du krossa 6-7 digestive kex fint och bröa med. Eller ta krossade pepparkakor. 

Det är gott med något syrligt tillbehör till den söta vita chokladen i kladdkakakan - som exempel färska bär. 

Fler förslag på tillbehör:

  • Andra färska bär som krusbär, hjortron, vinbär, lingon eller körsbär passar också. 
  • Alternativ till färska bär är frysta bär. Tips är att koka ihop frysta hallon med någon msk socker till en snabbsylt och servera till. Man kan också blanda hallon, blåbär, vinbär och jordgubbar och koka likadant till en snabbsylt. 
  • Krusbärssylt. 
  • Fruktköttet från 4-5 passionsfrukter. 
  • Fruktsallad med färsk tärnad ananas, kiwi och äpple.
  • En kula syrlig sorbet funkar också som tillbehör.
  • Kan även garneras med nötter som flagad eller hackad rostad mandel; pistage, krossade hasselnötter eller valnötter. Eller rostad kokos, krossad maränger eller något strössel. 

Vintips:

Serverar du som dessert är ett gott dessertvin gott till - ex. Tokaij Aszu; Tyskt Trockenbeerenauslese eller Sauternes gott till.

8-12 bitar vit chokladkladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1 msk smör till formen
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • 250 gram färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar att garnera och servera till (valfritt)
  • 8-12 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar.
  3. Tillsätt och rör i chokladen i smöret. Rör tills chokladen smält på mycket låg värme.
  4. Ta av från värmen och tillsätt socker, vaniljsocker samt salt. Vispa med elvisp en halv minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt med elvisp.
  6. Tillsätt och rör i mjölet till en smet.
  7. Smörj en rund springform ca 24 cm diameter med lite smör. Bröa med ströbröd. Du kan också bröa med krossade digestivekex eller pepparkakor.
  8. Häll kladdkakesmeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna i formen. Skär loss längs kanten om det behövs.
  11. Förslag till servering: Garnera med färska bär. Pudra över florsocker. Skär upp och servera vit choklad-kladdkakan.
  12. Fint till fest är även att garnera varje bit med en klick vispad grädde, några färska bär, florsocker samt ett blad citronmeliss.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer