Vit chokladkladdkaka

Vit chokladkladdkaka - en ljus kladdkaka med vit choklad i smeten. Kladdkakan är god med syrliga färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär till. Här garnerad med florsocker. Några blad citronmeliss passar också. Vidare kan man ha vispad grädde till servering. 

Passar till fika eller som dessert eller efterrätt. Lätt att baka. Recept till en springform på ca 24 cm diameter. Använd gärna en form med löstagbar kant. Du behöver bakplåtspapper eller lite smör och ströbröd till formen. Istället för ströbröd kan du krossa 6-7 digestive kex fint och bröa med. Eller ta krossade pepparkakor. 

Det är gott med något syrligt tillbehör till den söta vita chokladen i kladdkakakan - som exempel färska bär. 

Fler förslag på tillbehör:

  • Andra färska bär som krusbär, hjortron, vinbär, lingon eller körsbär passar också. 
  • Alternativ till färska bär är frysta bär. Tips är att koka ihop frysta hallon med någon msk socker till en snabbsylt och servera till. Man kan också blanda hallon, blåbär, vinbär och jordgubbar och koka likadant till en snabbsylt. 
  • Krusbärssylt. 
  • Fruktköttet från 4-5 passionsfrukter. 
  • Fruktsallad med färsk tärnad ananas, kiwi och äpple.
  • En kula syrlig sorbet funkar också som tillbehör.
  • Kan även garneras med nötter som flagad eller hackad rostad mandel; pistage, krossade hasselnötter eller valnötter. Eller rostad kokos, krossad maränger eller något strössel. 

Vintips:

Serverar du som dessert är ett gott dessertvin gott till - ex. Tokaij Aszu; Tyskt Trockenbeerenauslese eller Sauternes gott till.

8-12 bitar vit chokladkladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1 msk smör till formen
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • 250 gram färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar att garnera och servera till (valfritt)
  • 8-12 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar.
  3. Tillsätt och rör i chokladen i smöret. Rör tills chokladen smält på mycket låg värme.
  4. Ta av från värmen och tillsätt socker, vaniljsocker samt salt. Vispa med elvisp en halv minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt med elvisp.
  6. Tillsätt och rör i mjölet till en smet.
  7. Smörj en rund springform ca 24 cm diameter med lite smör. Bröa med ströbröd. Du kan också bröa med krossade digestivekex eller pepparkakor.
  8. Häll kladdkakesmeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna i formen. Skär loss längs kanten om det behövs.
  11. Förslag till servering: Garnera med färska bär. Pudra över florsocker. Skär upp och servera vit choklad-kladdkakan.
  12. Fint till fest är även att garnera varje bit med en klick vispad grädde, några färska bär, florsocker samt ett blad citronmeliss.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer