Tortillarulle med lax

Introduktion och förberedelse

En wrap eller burrito med tortillabröd, pulled lax, chili, gräddfil, riven ost, färsk koriander, tomat, svarta bönor och sallad.

Här lagad med en hel ugnsstekt laxsida. Du kan också ta portionsbitar av laxfilé. Laxen ska ändå delas i småbitar sedan.

Annat gott i tortillarullen är kokt ris, majs, jalapenos och rödlök.

4 portioner tortillarulle med lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram sida hel lax
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm chiliflakes
  • Tillbehör: 8 stora tortillabröd
  • 4 dl riven ost ex. texmex-ost
  • 8 tsk chilisås som sriracha, chipotlepasta eller sambal oelek (eller efter smak)
  • 4 tomater
  • 2 dl gräddfil
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 lime
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 2 avokados
  • 3 dl kokta svarta bönor
  • 30 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kontrollera så att laxsidan ej har ben. Har den det så dra ut dem om du vill.
  3. Lägg laxsidan i en ugnsform och vänd runt den i olivolja, peppar, salt, citronsaft och chiliflakes. Vänd med skinnsidan nedåt.
  4. Sätt in i mitten av ugnen och laga laxen i 20 minuter.
  5. Förbered tillbehör: Förbered tillbehör och lägg i skålar: skölj sallad och dela den grovt.
  6. Skölj tomater och tärna dem.
  7. Dela, kärna ut och gröp ur samt skiva avokado.
  8. Skölj svarta bönor.
  9. Riv ost.
  10. Grovhacka koriander.
  11. Blanda saften av limefrukten med gräddfil och pressad vitlök. Smaka av med salt och någon tsk socker.
  12. Ta ut laxen och kontrollera att den faller isär och är genomstekt i mitten. Sätt annars in lite till.
  13. När du serverar laxen så drar du isär den i flagor med två gafflar och lägger upp i en skål.
  14. Grovhacka färsk koriander och strö koriandern över laxen.
  15. Duka upp med önskade tillbehör. Värm tortillabröden övertäckta med en handduk mikron eller övertäckta med folie i ugnen. De kan också värmas en och en i en stekpanna med ost tills osten smält något. Akta då så de ej bränns.
  16. Servera som buffé där man får lägga ihop sin egen tortillarulle ur skålar och fat. Eller rulla ihop alla och slå in i folie samt servera dem samtidigt.
  17. Förslag är att lägga ihop en tortillarulle är: bred ut 1 tsk chilisås, lägg på 0,5 dl riven ost, några bitar hackad tomat, några skivor avokado, några msk bönor, några blad färsk koriander, 1 dl lax, några msk gräddfil och toppa med några blad sallad.
  18. Rulla ihop och vik in kanterna samtidigt.
  19. Slå ev. in i folie så håller tortillarullen formen. De kan även värmas något i stekpanna eller ugnen inslagna i folie. Detta är smidigt om du lagar alla tortillarullarna och vill servera alla samtidigt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 622 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.