Sillmacka med potatis
Sillmacka med inlagd sill, skivad kokt potatis, ägg, gräddfil och gräslök.
Tillagning
- Skala och koka potatis mjuk i ca 20-25 minuter. Låt svalna. Har de fint skal så behövs de bara sköljas och putsas.
- Koka äggen hårdkokta. Picka, lägg i kokande vatten och koka i 8 minuter. Låt svalna.
- Skala äggen. Skiva potatis.
- Bred smör på bröden.
- Fördela skivad potatis och ägg på bröden. Lägg en liten klick majonnäs på äggen.
- Fördela förslagsvis tre bitar sill på varje macka samt toppa med gräddfil och gräslök.
- Servera sillmackorna.
Serveringsförslag
- Servera som enkel sommarlunch, fika, utflykt, kvällsmat, mellanmål, små snittar eller tilltugg till fest, sillbord, smörgåsbord eller buffé; passar också som förrätt med nubbe.
- Blir gott med mörkt bröd som kavring eller annat valfritt mörkt bröd. Själv tycker jag sill passar utmärkt med knaprigt knäckebröd.
Tips
- Gör du sillmackor med knäckebröd så rosta gärna knäckebröden på 100 grader några minuter i ugnen eller använd brödrosten på lägsta värme. Låt sedan svalna så har du jätteknapriga knäckebröd som är som nybakta.
- Smidigt att laga om du har kokt kall potatis över.
- Välj fina svenska potatisar - gärna en fast sort. Delikatesspotatis med fint skal som Amandine är gott. Eller passa på när det finns färskpotatis.
- Eget knäckebröd, smör och kavring hittar du här.
Val av sill
- Du kan ta vilken inlagd sill du vill.
- Vanlig klar inlagd sill som löksill, Brantevikssill eller liknande tycker jag passar bäst.
- Andra förslag är vitlökssill, senapssill, tomatsill, flädersill, stekt inlagd sill med flera.
Variant
- Sillmacka med ägg, majonnäs och rödlök är en god variant.
- Gott på mackan är även inlagd gurka, kålrabbi, rädisor, rödbetor, inlagd potatis och/eller picklad rödlök.
Portionsberäkning
- Här har jag räknat två av mindre brödskivor som kavring per portion.
- Du kan göra mackan med en större brödskiva per portion om de är större brödskivor. Eller ta 2-3 skivor knäckebröd per portion. Passar då till lunch, lätt middag eller förrätt.
- Gör du till snittar på buffé eller tilltugg så kan du dela varje brödskiva på två eller fyra mindre munsbitar.
Att dricka till
Snaps och öl som lageröl eller IPA passar fint till sillmackor. Alkoholfri öl eller mjölk är annars också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 242 kcal