Sillmacka med potatis

Sillmacka med skivad kokt potatis, ägg, gräddfil och gräslök. Blir god på mörkt bröd som kavring eller annat valfritt mörkt bröd. Själv tycker jag sill passar utmärkt med knaprigt knäckebröd. Servera som enkel sommarlunch, fika, utflykt, små snittar eller tilltugg till fest, sillbord, smörgåsbord eller buffé; passar också som förrätt med nubbe.

Smidigt att laga om du har kokt kall potatis över. 

Gör du sillmackor med knäckebröd så rosta knäckebröden på 100 grader några minuter i ugnen eller använd brödrosten på lägsta värme. Låt sedan svalna så har du jätteknapriga knäckebröd som är som nybakta. 

Du kan ta vilken sill du vill. Vanlig klar inlagd sill på burk i bitar tycker jag passar bra. Andra förslag är löksill, glasmästarsill, stekt inlagd sill osv blir såklart goda sillmackor de med. Du kan även lägga in egen sill. Eget knäckebröd, smör och kavring hittar du här. Välj fina svenska potatisar - gärna en fast sort. Passa på när det finns färskpotatis. 

Dryckestips till vid buffé och som förrätt är såklart snaps och öl. 

Här har jag räknat två av mindre brödskivor som kavring per portion. Du kan göra mackan med en större brödskiva per portion om de är större brödskivor. Eller ta 2-3 skivor knäckebröd per portion. Passar till lunch, lätt middag eller förrätt. Lagar du till hungriga gäster så kan du dubbla så du har. Gör du till snittar på buffé eller tilltugg så kan du dela varje brödskiva på två eller fyra mindre munsbitar. 

2 sillmackor med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 skivor mörkt bröd som kavring, 2 större skivor mörkt bröd eller motsvarande knäckebröd
  • 2 msk smör
  • 12 bitar inlagd sill
  • 2 ägg, frukostägg
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk hackad gräslök
  • 4 medelstora potatisar, gärna kokta
  • 4 msk gräddfil

Tillagning

  1. Skala och koka potatis mjuk i ca 20-25 minuter. Låt svalna. Har de fint skal så behövs de bara sköljas och putsas.
  2. Koka äggen hårdkokta. Picka, lägg i kokande vatten och koka i 8 minuter. Låt svalna.
  3. Skala äggen. Skiva potatis.
  4. Bred smör på bröden.
  5. Fördela skivad potatis och ägg på bröden. Lägg en liten klick majonnäs på äggen.
  6. Fördela förslagsvis tre bitar sill på varje macka samt toppa med gräddfil och gräslök.
  7. Servera sillmackorna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer