Sillmacka med potatis

Sillmacka med skivad kokt potatis, ägg, gräddfil och gräslök. Blir god på mörkt bröd som kavring eller annat valfritt mörkt bröd. Själv tycker jag sill passar utmärkt med knaprigt knäckebröd. Servera som enkel sommarlunch, fika, utflykt, små snittar eller tilltugg till fest, sillbord, smörgåsbord eller buffé; passar också som förrätt med nubbe.

Smidigt att laga om du har kokt kall potatis över. 

Gör du sillmackor med knäckebröd så rosta knäckebröden på 100 grader några minuter i ugnen eller använd brödrosten på lägsta värme. Låt sedan svalna så har du jätteknapriga knäckebröd som är som nybakta. 

Du kan ta vilken sill du vill. Vanlig klar inlagd sill på burk i bitar tycker jag passar bra. Andra förslag är löksill, glasmästarsill, stekt inlagd sill osv blir såklart goda sillmackor de med. Du kan även lägga in egen sill. Eget knäckebröd, smör och kavring hittar du här. Välj fina svenska potatisar - gärna en fast sort. Passa på när det finns färskpotatis. 

Dryckestips till vid buffé och som förrätt är såklart snaps och öl. 

Här har jag räknat två av mindre brödskivor som kavring per portion. Du kan göra mackan med en större brödskiva per portion om de är större brödskivor. Eller ta 2-3 skivor knäckebröd per portion. Passar till lunch, lätt middag eller förrätt. Lagar du till hungriga gäster så kan du dubbla så du har. Gör du till snittar på buffé eller tilltugg så kan du dela varje brödskiva på två eller fyra mindre munsbitar. 

2 sillmackor med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 skivor mörkt bröd som kavring, 2 större skivor mörkt bröd eller motsvarande knäckebröd
  • 2 msk smör
  • 12 bitar inlagd sill
  • 2 ägg, frukostägg
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk hackad gräslök
  • 4 medelstora potatisar, gärna kokta
  • 4 msk gräddfil

Tillagning

  1. Skala och koka potatis mjuk i ca 20-25 minuter. Låt svalna. Har de fint skal så behövs de bara sköljas och putsas.
  2. Koka äggen hårdkokta. Picka, lägg i kokande vatten och koka i 8 minuter. Låt svalna.
  3. Skala äggen. Skiva potatis.
  4. Bred smör på bröden.
  5. Fördela skivad potatis och ägg på bröden. Lägg en liten klick majonnäs på äggen.
  6. Fördela förslagsvis tre bitar sill på varje macka samt toppa med gräddfil och gräslök.
  7. Servera sillmackorna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer