Laxwrap

Laxwrap med mjukt tortillabröd fylld med varmrökt lax, sallad, rödlök, gurka, morot, tomat och vitlöksdressing. God till lunch, lätt middag eller som macka till utflykt eller picknick.

Du kan byta varmrökt lax mot kallrökt eller gravad lax om du gillar det. Annat gott i wrapen är kokt ägg i skivor eller klyftor, kokta bönor, kikärtor och linser.

Dressingen är en variant på Caesardresssing. Vitlöken i dressingen kan bytas mot någon tsk Dijonsenap eller grovkornig senap. Sardeller kan uteslutas helt. Eller laga en senapsdressing med olja.

Blir också gott med kyckling som fyllning.

4 lax wrap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 stora mjuka tortillabröd
  • 400 gram varmrökt lax
  • Sallad: 150 gram blandad sallad, förslagsvis romansallad, babyspenat, isbergssallad, frisésallad, romanesco osv efter tycke
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 0,5 gurka
  • 1 morot
  • 1/2 dl hackad färsk bladpersilja eller dill
  • Dressing: 1 dl majonnäs
  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 3 sardeller (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda dressingen av majonnäs, matyoghurt, pressa vitlök, finhackade sardeller, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  2. Sallad: rensa, skölj och dela salladen i grova bitar.
  3. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och tillsätt något krm salt och blanda runt (då mjuknar löken något).
  4. Skölj och tärna tomater.
  5. Skölj och tärna gurkan. Lägg i en skål med tomaterna.
  6. Skala och finriv moroten. Lägg i en skål med en tsk vinäger så att den inte mörknar.
  7. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  8. Dags att lägga ihop wrappen: fördela sallad på ett tortillabröd. Lägg på några bitar tärnad gurka och tomater; en fjärdedels strimlad rödlök, vidare 1-2 msk riven morot, någon msk koriander, fördela över 100 gram grovt delad varmrökt lax samt skeda över 4-5 msk dressing.
  9. Vik upp botten och sedan kanterna mot mitten och ta ev. en servett du vikt avlång att linda runt botten på wrappen med skarven nedåt så att wrappen håller ihop vid servering.
  10. Lägg ihop resterande wraps på samma vis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer