Smörrebröd med ägg och räkor
Bjud på några riktigt goda smörrebröd med ägg och handpillade räkor.
Tillagning
- Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd.
- Koka ägg hårdkokta.
- Skala dem och skiva dem.
- Tina och skala räkor.
- Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter.
- Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör.
- Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva.
- Lägg på en skivat ägg, toppa med en klick majonnäs, ca 4 räkor per smörrebröd, en skiva citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen.
- Garnera med plockad dill.
- Smörrebröd med ägg och räkor klart att servera.
Serveringsförslag
- Passar som förrätt på egen hand.
- Eller lätt lunch, brunch eller middag tillsammans med fler smörrebröd - räkna förslagsvis 2-3 totalt. Fixa exempelvis en lyxig dansk lunch med fler varianter på smörrebröd.
Tips
Räkna 10 skivor bröd på ca 10 x 4 cm i storlek eller ta ett ljust bröd som halverade polarbröd.
Fyra stora handskalade räkor per smörrebröd är lagom. Om man vill kan man ta fler räkor såklart.
Varianter
- Du kan göra egen majonnäs.
- Vidare kan du baka eget ljust bröd eller servera på rågbröd.
Att dricka till
Gott med kall öl - gärna dansk pilsner eller IPA som Mikkeller samt kyld dansk snaps som Gammeldansk eller akvavit.
Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal