Smörrebröd med ägg och räkor

Introduktion och förberedelse

Bjud på några riktigt goda smörrebröd med ägg och handpillade räkor.

Serveringsförslag

  • Passar som förrätt på egen hand.
  • Eller lätt lunch, brunch eller middag tillsammans med fler smörrebröd - räkna förslagsvis 2-3 totalt. Fixa exempelvis en lyxig dansk lunch med fler varianter på smörrebröd.

Tips

Räkna 10 skivor bröd på ca 10 x 4 cm i storlek eller ta ett ljust bröd som halverade polarbröd.

Fyra stora handskalade räkor per smörrebröd är lagom. Om man vill kan man ta fler räkor såklart.

Varianter

Att dricka till

Gott med kall öl - gärna dansk pilsner eller IPA som Mikkeller samt kyld dansk snaps som Gammeldansk eller akvavit.

10 smörrebröd med ägg och räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 50 gram smör eller margarin
  • 10 skivor ljust eller grovt rågbröd
  • 10 små salladsblad grönsallad
  • 10 ägg
  • 300 gram räkor med skal
  • 2 dl majonnäs
  • 5 körsbärstomater
  • 0,5 citron
  • 10 små kvistar färsk dill

Tillagning

  1. Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd.
  2. Koka ägg hårdkokta.
  3. Skala dem och skiva dem.
  4. Tina och skala räkor.
  5. Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter.
  6. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör.
  7. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva.
  8. Lägg på en skivat ägg, toppa med en klick majonnäs, ca 4 räkor per smörrebröd, en skiva citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen.
  9. Garnera med plockad dill.
  10. Smörrebröd med ägg och räkor klart att servera.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-04