Tunnbrödsklämma med rökt vildsvin

Introduktion och förberedelse

Gör goda vildsvinsklämmor av mjukt tunnbröd och fyllda med rökt vildsvinsstek, färskost, pepparrot samt gräslök.

Jag använde svensk varmrökt vildsvin av fransyska. Beställ hem i din affär eller på nätet.

Serveringsförslag

  • Tunnbrödsklämmorna kan du servera som smörgåsar till utflykt eller picknick.
  • Eller som "vildsvinsstubbar" som tilltugg, snittar eller aptitretare. Skär då förslagsvis varje rulle i tre bitar och skär sedan varje bit snett så de kan stå upp med det sneda snittet uppåt som stubbar. Kan garneras med hackad gräslök och riven färsk pepparrot.

Varianter

  • Serveras klämmorna eller snittarna inom kort så kan du även fylla varje rulle med 15 gram hackad babyspenat för extra crunch och fräschör.
  • Istället för färskost och pepparrot kan man ta köpt pepparrotsvisp på tub. Eller vispa grädde hårt och blanda i riven färsk pepparrot eller köpt riven pepparrot.
  • Vidare kan man ha lite vad man gillar i klämman som skivad rödlök och skivat äpple.
  • Jag använde köpt mjukt tunnbröd. Men du kan också baka eget mjukt tunnbröd.
  • Istället för färskost kan du ta smör - extra festligt med hemgjort smör.

Kan förberedas

Klämmorna kan du göra i god tid och förvaras i kylen några timmar eller dagen innan. Ta med ut och håll kylda eller skär upp till snittar precis innan servering.

Att dricka till

Serverade som välkomsttilltugg så passar vildsvinsstubbarna med kall lageröl, en glas Vargtass eller lyxig mousserande Cava eller Champagne.

Tunnbrödet med rökt vildsvin som klämmor till smörgås och skurna som "vildsvinsstubbar" till snittar, aptitretare eller tilltugg.
Tunnbrödet med rökt vildsvin som klämmor till smörgås och skurna som "vildsvinsstubbar" till snittar, aptitretare eller tilltugg med extra fyllning av frisk hackad babyspenat.

4 renklämmor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 mjuka tunnbröd
  • 6 msk naturell färskost eller smör
  • 200 gram rökt vildsvinsstek
  • 4 msk pepparrot från tub eller burk
  • 0,5 dl riven färsk pepparrot
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm flingsalt
  • 60 gram babyspenat (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg ut tunnbröden på 1-2 brickor.
  2. Bred tunnbröden med färskost och pepparrot. Riv färsk pepparrot och fördela den över.
  3. Skölj och hacka gräslök samt fördela den över.
  4. Salta och peppra.
  5. Skär den rökta vildsvinssteken i tunna skivor och fördela över tunnbröden.
  6. Rulla ihop till klämmor och lägg med skarven nedåt. Nu är dina klämmor klara att servera.
  7. Klämmorna kan förvaras inplastade i kylen någon dag. Tips är att göra dem några timmar innan eller dagen innan om du ska ha dem som tilltugg.
  8. MED EXTRA SPENAT: Skölj och hacka babyspenat om du vill ha det i. Det ger en fräschör åt klämmorna. Fördela spenaten över innan du rullar ihop. Serveras då inom kort och blir ej så bra att ha i kylen en längre tid.
  9. SOM TILLTUGG: Du kan också skära klämmorna i bitar till servering. Skär förslagsvis i snittar på ca 2 cm långa bitar. Eller dela i mitten samt skär sedan varje bit i två bitar med ett snett snitt så du kan ställa upp som stubbar med den sneda snittytan uppåt. Servera på fat. Garnera med lite hackad gräslök och riven pepparrot. Glöm ej servetter till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 434 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-16

Tillbehör och liknande recept: