Mexikansk kyckling sandwich
Mexikansk kyckling sandwich Torta con pollo med surdegsbröd, guacamole, picklad rödlök, Salsa med Arbolchili, färsk koriander och smulad fetaost.
Mackorna lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Mexikansk streetfood.
Tillagning
- Kokt pulled kyckling: Ta ut ev. inkråm ur kycklingen. Skölj den.
- Lägg den i en stora kastrull och täck med vatten.
- Koka upp och skumma.
- Tillsätt svartpeppar, klyftad gul lök, salt och skalad vitlök samt stjälkar av persilja.
- Koka kycklingen under lock i 1,5 timmar på medelvärme.
- Förbered under tiden Salsa med Arbolchili, Mexikansk guacamole och Mexikansk picklad rödlök.
- Ta upp kycklingen och låt den svalna på ett fat.
- Sila upp och spara kycklingbuljongen.
- Plocka kycklingköttet och dra isär det i småbitar.
- Blanda ca 300 gram av kycklingköttet med hälften av Salsa med Arbolchilin.
- Bred guacamole på bröden, lägg på pulled kyckling sedan picklad rödlök, smulad fetaost och garnera med hackad färsk koriander. Skeda över lite mer Salsa med Arbolchili om du önskar het mat eller servera den i en skål till för gästerna att själva förse sig med. En del kanske inte vill ha så start.
Serveringsförslag
- Passar som förrätt, lätt lunch eller middag, mellanmål, matig macka, tv-middag, fredagsöl eller aptitretare.
- Gott till är även nachochips.
Framförhållning
- Koka egen pulled kyckling och toppa med guacamole, salsa med Arbolchili och Mexikansk picklad rödlök.
- Det kräver lite framförhållning och är en del att förbereda men när det väl är gjort går det snabbt och blir mycket gott.
Varianter
- Alternativt kan man ta färdiggrillad, pulled eller färdigstekt kyckling.
- Istället för surdegsbröd kan du ta annat bröd och fylla till mackor som en bit surdegsbaguette, ciabatta eller frallor. Eller rulla in till wraps med majstortillas eller vetetortillas.
- Istället för fetaost kan man ta mexikansk vitost om man hittar det.
- Man kan i nödfall köpa färdig guacamole, chilisalsa och picklad rödlök.
Rester
Överbliven buljong och kycklingkött kan du spara till annat. Det går bra att frysa in i lagom portioner att ta fram vid behov. Det blir riktigt goda rester att ha till mackor och wraps till vardagsmiddag eller ta med som lunch till jobbet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 298 kcal