Mexikansk kyckling sandwich

Mexikansk kyckling sandwich Torta con pollo med surdegsbröd, guacamole, picklad rödlök, Salsa med Arbolchili, färsk koriander och smulad fetaost.
Passar som förrätt, mellanmål, matig macka, fredagsöl eller aptitretare.
Istället för surdegsbröd kan du ta små baguetter eller majstortillas och fylla dem istället.
Koka egen pulled kyckling till mackorna. Det kräver lite framförhållning och är en del att förbereda men när det väl är gjort går det snabbt och blir mycket gott. Alternativt kan man ta färdiggrillad kyckling. Vidare hittar du recept på Mexikansk guacamole, salsa med Arbolchili och Mexikansk picklad rödlök här på receptfavoriter.se. Man kan i nödfall köpa färdig guacamole, chilisalsa och picklad rödlök.
Överbliven buljong och kycklingkött kan du spara till annat. Det går bra att frysa in i lagom portioner att ta fram vid behov.

6 portioner mexikansk kyckling sandwich

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,2 kg färsk hel kyckling
  • 10 korn svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 stjälkar persilja
  • 1 msk salt
  • Tillbehör: 6 skivor surdegsbröd
  • 1 sats salsa med Arbolchili
  • 6 port Mexikansk guacamole
  • 1 sats Mexikansk picklad rödlök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 60 gram fetaost

Tillagning

  1. Kokt pulled kyckling: Ta ut ev. inkråm ur kycklingen. Skölj den.
  2. Lägg den i en stora kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma.
  4. Tillsätt svartpeppar, klyftad gul lök, salt och skalad vitlök samt stjälkar av persilja.
  5. Koka kycklingen under lock i 1,5 timmar på medelvärme.
  6. Förbered under tiden Salsa med Arbolchili, Mexikansk guacamole och Mexikansk picklad rödlök.
  7. Ta upp kycklingen och låt den svalna på ett fat.
  8. Sila upp och spara kycklingbuljongen.
  9. Plocka kycklingköttet och dra isär det i småbitar.
  10. Blanda ca 300 gram av kycklingköttet med hälften av Salsa med Arbolchilin.
  11. Bred guacamole på bröden, lägg på pulled kyckling sedan picklad rödlök, smulad fetaost och garnera med hackad färsk koriander. Skeda över lite mer Salsa med Arbolchili om du önskar het mat eller servera den i en skål till för gästerna att själva förse sig med. En del kanske inte vill ha så start.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer