Mexikansk kyckling sandwich

Introduktion och förberedelse

Mexikansk kyckling sandwich Torta con pollo med surdegsbröd, guacamole, picklad rödlök, Salsa med Arbolchili, färsk koriander och smulad fetaost.

Passar som förrätt, lätt lunch eller middag, mellanmål, matig macka, tv-middag, fredagsöl eller aptitretare.

Hemlagade pålägg

Koka egen pulled kyckling till mackorna. Det kräver lite framförhållning och är en del att förbereda men när det väl är gjort går det snabbt och blir mycket gott.

Överbliven buljong och kycklingkött kan du spara till annat. Det går bra att frysa in i lagom portioner att ta fram vid behov. Det blir riktigt goda rester att ha till mackor och wraps till vardagsmiddag eller ta med som lunch till jobbet.

Jag gick en kurs i Mexikansk streetfood och där lagade vi dessa mackor och toppade med guacamole, salsa med Arbolchili och Mexikansk picklad rödlök.

Gott till är även nachochips.

Varianter

  • Alternativt kan man ta färdiggrillad, pulled eller färdigstekt kyckling.
  • Istället för surdegsbröd kan du ta annat bröd och fylla till mackor som en bit surdegsbaguette, ciabatta eller frallor. Eller rulla in till wraps med majstortillas eller vetetortillas.
  • Istället för fetaost kan man ta mexikansk vitost om man hittar det.
  • Man kan i nödfall köpa färdig guacamole, chilisalsa och picklad rödlök.

6 portioner mexikansk kyckling sandwich

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,2 kg färsk hel kyckling
  • 10 korn svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 stjälkar persilja
  • 1 msk salt
  • Tillbehör: 6 skivor surdegsbröd
  • 1 sats salsa med Arbolchili
  • 6 port Mexikansk guacamole
  • 1 sats Mexikansk picklad rödlök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 60 gram fetaost

Tillagning

  1. Kokt pulled kyckling: Ta ut ev. inkråm ur kycklingen. Skölj den.
  2. Lägg den i en stora kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma.
  4. Tillsätt svartpeppar, klyftad gul lök, salt och skalad vitlök samt stjälkar av persilja.
  5. Koka kycklingen under lock i 1,5 timmar på medelvärme.
  6. Förbered under tiden Salsa med Arbolchili, Mexikansk guacamole och Mexikansk picklad rödlök.
  7. Ta upp kycklingen och låt den svalna på ett fat.
  8. Sila upp och spara kycklingbuljongen.
  9. Plocka kycklingköttet och dra isär det i småbitar.
  10. Blanda ca 300 gram av kycklingköttet med hälften av Salsa med Arbolchilin.
  11. Bred guacamole på bröden, lägg på pulled kyckling sedan picklad rödlök, smulad fetaost och garnera med hackad färsk koriander. Skeda över lite mer Salsa med Arbolchili om du önskar het mat eller servera den i en skål till för gästerna att själva förse sig med. En del kanske inte vill ha så start.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 298 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-28