Renklämma
Renklämma är en klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött - suovas; pepparrot och smör, färskost eller crème fraiche.
Som renstek kan du ta suovas som är rökt renstek. Beställ hem i din affär eller på nätet.
Tillagning
- Bred tunnbrödet med smör, färskost eller kesella.
- Fördela rensteken över brödet.
- Riv färsk pepparrot och fördela över rensteken.
- Lägg ev. på sallad, skivad rödlök och hackad gräslök.
- Rulla ihop din klämma och servera.
- Du kan också skiva renklämmorna i ca 2 cm långa bitar, ställa upp som stubbar och servera som tilltugg.
Serveringsförslag
- Rensteksrullarna kan du servera som smörgåsar till utflykt eller picknick.
- Eller skär i små sneda snittar och ha som tilltugg och aptitretare. Skär då förslagsvis varje rulle i tre bitar och skär sedan varje bit snett så de kan stå upp med det sneda snittet uppåt. Garnera gärna med hackad gräslök, riven pepparrot och finhackad eller strimlad rödlök.
Varianter
- Istället för färskost och pepparrot kan man ta köpt pepparrotsvisp på tub. Eller vispa grädde hårt och blanda i riven färsk pepparrot eller köpt riven pepparrot.
- Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
- Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
- Jag använde köpt mjukt tunnbröd. Men du kan också baka eget mjukt tunnbröd samt göra hemgjort smör eller créme fraiche till fyllningen.
Kan förberedas
Renklämmorna kan du göra i god tid och ha i kylen några timmar innan. Ta med ut och håll kylda eller skär upp till snittar precis innan servering.
Att dricka till renstekssnittar
Festligt med en kall lageröl, retro Vargtass eller lyxig mousserande Cava eller Champagne med hjortronlikör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 409 kcal