Renklämma

Introduktion och förberedelse

Renklämma är en klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött - souvas; pepparrot och smör, färskost eller crème fraiche.

Som renstek kan du ta souvas som är rökt renstek. Beställ hem i din affär eller på nätet.

Serveringsförslag

  • Rensteksrullarna kan du servera som smörgåsar till utflykt eller picknick.
  • Eller skär i små sneda snittar och ha som tilltugg och aptitretare. Skär då förslagsvis varje rulle i tre bitar och skär sedan varje bit snett så de kan stå upp med det sneda snittet uppåt. Garnera gärna med hackad gräslök, riven pepparrot och finhackad eller strimlad rödlök.

Varianter

  • Istället för färskost och pepparrot kan man ta köpt pepparrotsvisp på tub. Eller vispa grädde hårt och blanda i riven färsk pepparrot eller köpt riven pepparrot.
  • Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
  • Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
  • Jag använde köpt mjukt tunnbröd. Men du kan också baka eget mjukt tunnbröd samt göra hemgjort smör eller créme fraiche till fyllningen.

Kan förberedas

Renklämmorna kan du göra i god tid och ha i kylen några timmar innan. Ta med ut och håll kylda eller skär upp till snittar precis innan servering.

Att dricka till renstekssnittar

Festligt med en kall lageröl, retro Vargtass eller lyxig mousserande Cava eller Champagne med hjortronlikör.

Renstesklämmorna skurna i sneda bitar till snittar, tilltugg och aptitretare på brödspade.
Renstesklämmorna skurna i sneda bitar passar till snittar, tilltugg och aptitretare.

4 renklämmor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 mjuka tunnbröd
  • 4 msk smör, naturell färskost eller kesella
  • 150 gram rökt renstek i skivor
  • 0,5 dl riven färsk pepparrot eller från tub
  • 30 gram salladsblad ex. babyspenat
  • 0,5 skivad rödlök
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Bred tunnbrödet med smör, färskost eller kesella.
  2. Fördela rensteken över brödet.
  3. Riv färsk pepparrot och fördela över rensteken.
  4. Lägg ev. på sallad, skivad rödlök och hackad gräslök.
  5. Rulla ihop din klämma och servera.
  6. Du kan också skiva renklämmorna i ca 2 cm långa bitar, ställa upp som stubbar och servera som tilltugg.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-21