Croque Monsieur

Min variant på Croque Monsieur som är varma franska dubbelmackor med skinka och ost. Här hittar du förslag på varianter och tillbehör.

Croquer betyder 'knapra', 'mumsa' och 'steka' på franska - så fritt översatt blir det 'Herr knaprig eller Herr mumsig'.

2 portioner Croque Monsieur

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • BECHAMELSÅS: 25 gram smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk 3%
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm riven muskot
  • MACKOR: 4 skivor ljust bröd som franskt lantbröd, ljust surdegsbröd, formfranska eller rostbröd
  • 2 tsk dijonsenap
  • 4-6 skivor rökt eller vanlig skinka
  • 100 gram, 2 dl riven ost som riven Gruyere, Comte eller Emmenthaler. Eller Gouda, gratängost eller valfri lagrad ost
  • SALLAD: 30 gram blandad grönsallad
  • 2 tomater
  • 4 msk picklad rödlök
  • 4 msk senapsdressing, vinägrett eller valfri salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  2. BECHAMELSÅS: Smält smör i en såskastrull. Rör i mjöl och rör ut klumpar. Tillsätt lite av mjölken i taget under omrörning. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt och riven muskot. Koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då. Sätt åt sidan.
  3. Skiva brödet om det ej är skivat. Riv ost om du ej köpt riven ost.
  4. Lägg upp bröden på en plåt eller ugnsgaller med bakplåtspapper under.
  5. Rosta i bröden i 5 minuter.
  6. Ta ut och vänd bröden upp och ner så den knaprigaste utan är nedåt.
  7. Bred på dijonsenap på två av bröden - om du gillar senap - det är valfritt.
  8. Bred på ca 2,5 msk Bechamelsås på vardera två bröd.
  9. Lägg på varsin skiva skinka på såsen.
  10. Bred på ca 2 msk sås på skinkan.
  11. Lägg på varsin skiva skinka till på såsen.
  12. Bred på ca 2 msk sås samt 2 msk riven ost på vardera bit skinka.
  13. Lägg på och toppa med de två andra bröden till två dubbla smörgåsar.
  14. Bred på och toppa med resten av såsen och osten.
  15. Grädda mackorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kolla dem så att de inte bränns. Osten ska få fin färg och mackorna ska bli genomvarma. Sätt eventuellt upp dem sista två minuterna för att få mer färg.
  16. Servera mackorna varma - gärna med sallad till.
  17. SALLAD: Skölj salladen och strimla den. Skölj tomat och tärna den. Lägg upp på tallrikar och toppa med lite picklad rödlök samt ringla lite dressing eller olivolja och vinäger över.
Till Croque Monsieur behöver du ljust bröd, muskot, salt, smör, mjölk, vetemjöl, riven ost, dijonsenap samt skinka.
Till Croque Monsieur behöver du ljust bröd, muskot, salt, smör, mjölk, vetemjöl, riven ost, dijonsenap samt skinka.
Smält smör, tillsätt mjölet samt rör ut klumpar.
Smält smör, tillsätt mjölet samt rör ut klumpar.
Tillsätt mjölken lite i taget under uppvärmning samt rör ut klumpar.
Tillsätt mjölken lite i taget under uppvärmning samt rör ut klumpar.
Koka i 10 minuter samt smaka av med salt och muskot. Rör då och då.
Koka i 10 minuter samt smaka av med salt och muskot. Rör då och då. Sätt åt sidan.
Rosta bröden i 5 minuter i mitten av ugnen. Vänd på dem.
Rosta bröden i 5 minuter i mitten av ugnen. Vänd på dem.
Bred på senap på två av bröden om du önskar det.
Bred på senap på två av bröden om du önskar det.
Bred på ett lager av ca 2,5 msk bechamelsås.
Bred på ett lager av ca 2,5 msk bechamelsås.
Lägg på en skiva skinka.
Lägg på en skiva skinka.
Bred på ett lager till av ca 2 msk bechamelsås.
Bred på ett lager till av ca 2 msk bechamelsås.
Lägg på ett lager skinka till.
Lägg på ett lager skinka till.
Bred på ett lager av ca 2 msk bechamelsås samt 2 msk riven ost vardera.
Bred på ett lager av ca 2 msk bechamelsås samt 2 msk riven ost vardera.
Lägg på bröden till två dubbla mackor.
Lägg på bröden till två dubbla mackor.
Toppa med resten av bechamelsåsen samt den rivna osten.
Toppa med resten av bechamelsåsen samt den rivna osten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills de är genomvarma och har fin färg. Höj eventuellt upp på slutet för mer färg på osten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills de är genomvarma och har fin färg. Höj eventuellt upp på slutet för mer färg på osten.
Mina Croque Monsieur blev riktigt krämiga och knapriga.
Mina Croque Monsieur blev riktigt krämiga och knapriga.
Jag hade sallad till av blandad grönsallad provencal, tärnad tomat, picklad rödlök samt senapsvinägrett.
Jag hade sallad till av blandad grönsallad provencal, tärnad tomat, picklad rödlök samt senapsvinägrett.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Här har jag räknat 1 dubbel smörgås per portion men tar du kan ta efter eget tycke.

Varianter

Det finns många varianter på Croque Monsieur - detta recept är min variant. Här är några fler förslag på variationer:

  • Dijonsenap är valfritt att ha i. Kan bytas mot vanlig senap eller grovkornig senap. Fler röror som passar är tapenade, tomatpuré, röd pesto eller grön pesto.
  • Du kan lägga på en extra skiva skinka på toppen innan du toppar med bechamelsås och riven ost.
  • Mackan kan även stekas i en stekpanna i smör på medelvärme på båda sidor. Fyll då med sås eller enbart riven ost.
  • Bechamelsås kan uteslutas och ersättas av enbart mer riven ost.
  • Brödet kan även vändas i uppvispat ägg innan tillagning.
  • Baka eget bröd till mackorna som förslagsvis formfranska med färdig surdeg.
  • Byt skinka mot rostbiff eller rökt kalkon.
  • Lägger du på ett stekt eller pocherat ägg till servering får du Croque Madame.
  • Fyll med smulad ädelost för Croque auvergnat. Med rökt lax för Croque norvégien. Kokt potatis och Reblochon för Croque tartiflette. En skiva ananas för Croque Hawaiian. Med tomat för Croque provencal.
  • Vill du utöka fyllningen eller utesluta skinkan för vegetariska croque monsieur så kan du fylla med några skivor tomat samt svartpeppar; och/eller hackade oliver, strimlad rödlök, inlagda kronärtsskockor, pressad vitlök, inlagd vit sparris, vegoskinka, burksvamp eller fräst svamp.
  • Ett alternativ är att göra vanliga varma mackor eller dubbel varm macka i elektrisk mackgrill eller mackjärn på grillen eller öppen eld.

Tips

God att göra på rester av julskinka och julost.

Varma mackor på franskt vis fyllda med krämig Bechamelsås, ost och skinka. En fräsch sallad passar bra till och lättar upp mackan.
Varma mackor på franskt vis fyllda med krämig Bechamelsås, ost, Dijon och skinka. En fräsch sallad passar bra till och lättar upp mackan. Gärna med senapsdressing till.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-23

Tillbehör och liknande: