Croque Monsieur
Min variant på Croque Monsieur som är varma franska dubbelmackor med skinka och ost. Här hittar du förslag på varianter och tillbehör.
Croquer betyder 'knapra', 'mumsa' och 'steka' på franska - så fritt översatt blir det 'Herr knaprig eller Herr mumsig'.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
- BECHAMELSÅS: Smält smör i en såskastrull. Rör i mjöl och rör ut klumpar. Tillsätt lite av mjölken i taget under omrörning. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt och riven muskot. Koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då. Sätt åt sidan.
- Skiva brödet om det ej är skivat. Riv ost om du ej köpt riven ost.
- Lägg upp bröden på en plåt eller ugnsgaller med bakplåtspapper under.
- Rosta i bröden i 5 minuter.
- Ta ut och vänd bröden upp och ner så den knaprigaste utan är nedåt.
- Bred på dijonsenap på två av bröden - om du gillar senap - det är valfritt.
- Bred på ca 2,5 msk Bechamelsås på vardera två bröd.
- Lägg på varsin skiva skinka på såsen.
- Bred på ca 2 msk sås på skinkan.
- Lägg på varsin skiva skinka till på såsen.
- Bred på ca 2 msk sås samt 2 msk riven ost på vardera bit skinka.
- Lägg på och toppa med de två andra bröden till två dubbla smörgåsar.
- Bred på och toppa med resten av såsen och osten.
- Grädda mackorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kolla dem så att de inte bränns. Osten ska få fin färg och mackorna ska bli genomvarma. Sätt eventuellt upp dem sista två minuterna för att få mer färg.
- Servera mackorna varma - gärna med sallad till.
- SALLAD: Skölj salladen och strimla den. Skölj tomat och tärna den. Lägg upp på tallrikar och toppa med lite picklad rödlök samt ringla lite dressing eller olivolja och vinäger över.
Serveringsförslag
- Passar som lunch eller middag. Gott med grönsallad eller tomatsallad samt vinägrett eller olivolja och vinäger till.
- Jag serverade med provencalsk blandad sallad på påse, picklad rödlök och tärnad tomat samt senapsdressing till.
- Croque Monsieur passar även till soppa som förslagsvis fransk potatissoppa, sötpotatissoppa, tomatsoppa eller potatis- och fänkålssoppa.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 1 dubbel smörgås per portion men tar du kan ta efter eget tycke.
Varianter
Det finns många varianter på Croque Monsieur - detta recept är min variant. Här är några fler förslag på variationer:
- Dijonsenap är valfritt att ha i. Kan bytas mot vanlig senap eller grovkornig senap. Fler röror som passar är tapenade, tomatpuré, röd pesto eller grön pesto.
- Du kan lägga på en extra skiva skinka på toppen innan du toppar med bechamelsås och riven ost.
- Mackan kan även stekas i en stekpanna i smör på medelvärme på båda sidor. Fyll då med sås eller enbart riven ost.
- Bechamelsås kan uteslutas och ersättas av enbart mer riven ost.
- Brödet kan även vändas i uppvispat ägg innan tillagning.
- Baka eget bröd till mackorna som förslagsvis formfranska med färdig surdeg.
- Byt skinka mot rostbiff eller rökt kalkon.
- Lägger du på ett stekt eller pocherat ägg till servering får du Croque Madame.
- Fyll med smulad ädelost för Croque auvergnat. Med rökt lax för Croque norvégien. Kokt potatis och Reblochon för Croque tartiflette. En skiva ananas för Croque Hawaiian. Med tomat för Croque provencal.
- Vill du utöka fyllningen eller utesluta skinkan för vegetariska croque monsieur så kan du fylla med några skivor tomat samt svartpeppar; och/eller hackade oliver, strimlad rödlök, inlagda kronärtsskockor, pressad vitlök, inlagd vit sparris, vegoskinka, burksvamp eller fräst svamp.
- Ett alternativ är att göra vanliga varma mackor eller dubbel varm macka i elektrisk mackgrill eller mackjärn på grillen eller öppen eld.
Tips
God att göra på rester av julskinka och julost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal