Ciabatta

Ciabattas är Italienska bröd likt avlånga frallor. Goda att fylla till mackor ex. picknickmackor med kycklingsallad och annat gott.

Trots att brödet "uppfanns" så sent som 1982 så finns ciabatta i olika varianter - mer eller mindre luftig - beroende på var det bakas.

Du får ha lite framförhållning då degen ska jäsa över natten samt tas ut och vändas några gånger. Detta recept har jag utgått från Jan Hedhs grundrecept på degen men bakar det annourlunda.

9 ciabatta

 • Förberedelse: 12 tim
 • Tillagning: 3 tim
 • Klart på: 15 tim

Ingredienser

 • Fördeg: 2 gram färsk jäst
 • 2,5 dl vatten
 • 250 gram vetemjöl med hög glutenhalt som ex. Manitoba
 • Dag två: 5 gram färsk jäst
 • 2,5 dl vatten
 • 250 gram durumvete
 • 125 gram vetemjöl med hög glutenhalt som Manitoba
 • 15 gram havssalt
 • 2 msk olivolja till bunken
 • 2 dl durumvete till utbakning

Tillagning

 1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet i en degbunke. Vattnet kan vara kallt eller fingervarmt. Väg upp mjöl och vispa i mjölet till en tjock smet. Täck över med gladplast och låt stå i rumstemperatur mellan 12-24 timmar.
 2. Dag två: lös upp jästen i vattnet i en skål. Tillsätt till fördegen. Väg upp mjöl och tillsätt till fördegen. Rör till en deg.
 3. Knåda degen i maskin i ca 13 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda ca 7 minuter till - tills degen är smidig och kladdig men ändå precis släpper från kanterna på bunken. Degen ska vara elastisk av gluten. Knåda inte för mycket då förstörs gluten. Man kan också knåda för hand även om degen är kladdig. Ev. kan du tillsätta 1-2 msk vatten mot slutet om degen är lite för fast. Detta beror på att mjöl har olika fuktighet så det kan man kompensera med lite vatten på slutet.
 4. Lägg degen i degbunke eller plastlåda som ex. Smartstore 20 liter jag använt - se bild. Smörj först bunken eller lådan med olivolja så fastnar inte degen. Låt vila övertäckt i 30 minuter i rumstemperatur.
 5. Blöt händerna med kallt vatten. Lyft upp degen över lådan och låt den glida ner i lådan igen genom händerna. Vik samt vänd över kanterna in mot mitten några gånger. Då kommer det luft i degen. Låt jäsa övertäckt 30 minuter till i rumstemperatur.
 6. Gör om ovan steg en gång till: Låt jäsa övertäckt 30 minuter till i rumstemperatur.
 7. Häll ut degen på mjölat bakbord. Forma den lätt i en rektangel i storlek som en bakplåt. Med blöta fingrar så fastnar inte degen så lätt. Skär ut 8-9 bitar likt ciabattas med en degskrapa eller kniv. För försiktigt över bröden till en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i 20 minuter. Pudra ev. över lite durumvetemjöl som garnering.
 8. Dags att baka ciabattas: Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn eller 230 grader varmluft medan brödet jäser klart. Sätt in en annan tom bakplåt så den blir varm.
 9. Ta ut den varma plåten och dra eller för försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den varma plåten.
 10. Baka ciabattisarna i gyllenbruna i 10-15 minuter.
 11. Ta ut och låt dem svalna på galler så blir de knapriga och goda.
Ciabbatas kan du fylla eller värma med fyllning som pesto, mozzarella och skinka i mackgärn
Ciabbatas kan du fylla eller värma med fyllning som pesto, mozzarella och skinka i mackgärn
Ciabattadegen i låda för första jäsning.
Ciabattadegen i låda för första jäsning.
Kladdig ska den vara och precis så degen går att dela och försiktg föra över på bakplåt med en deg eller stekspade. Blöt händerna så fastnar inte degen så lätt.
Kladdig ska den vara och precis så degen går att dela och försiktg föra över på bakplåt med en deg eller stekspade. Blöt händerna så fastnar inte degen så lätt.

Val av mjöl

Bakas med vetemjöl med hög protein- och glutenhalt som italienskt durumvete och Manitoba från Kanada obs det finns fejk Manitoba Cream som dock funkar utmärkt att baka med då det har hög glutenhalt men från Kanada är det inte. Ett svenskt mjöl med hög glutenhalt gärna vårvete funkar. Då får du en extra luftig ciabatta.

Du behöver

Du behöver en stor plastbunke eller plastlåda att jäsa degen i (som är godkänd för livsmedel) ex. Smartstore nummer 14 med måtten 40x30x11 cm - eller ca 8-15 liter - som jag använt här - den har också lock som är smidigt.

Vidare kan man vända och knåda degen i lådan utan att behöva ta upp den på bakbordet. Funkar såklart med annan stor degbunke också.

E-mail
Medel: 4.2 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-02