Ciabatta

Ciabattas är Italienska bröd likt avlånga frallor. Goda att fylla till mackor ex. picknickmackor med kycklingsallad och annat gott.

Bakas med vetemjöl med hög protein- och glutenhalt som italienskt durumvete och Manitoba från Kanada obs det finns fejk Manitoba Cream som dock funkar utmärkt att baka med då det har hög glutenhalt men från Kanada är det inte. Ett svenskt mjöl med hög glutenhalt gärna vårvete funkar. Då får du en extra luftig ciabatta. Trots att brödet "uppfanns" så sent som 1982 så finns ciabatta i olika varianter - mer eller mindre luftig - beroende på var det bakas.

Du får ha lite framförhållning då degen ska jäsa över natten samt tas ut och vändas några gånger. Detta recept har jag utgått från Jan Hedhs grundrecept på degen men bakar det annourlunda. 

Du behöver en stor plastbunke eller plastlåda att jäsa degen i (som är godkänd för livsmedel) ex. Smartstore nummer 14 med måtten 40x30x11 cm - eller ca 8-15 liter - som jag använt här - den har också lock som är smidigt. Vidare kan man vända och knåda degen i lådan utan att behöva ta upp den på bakbordet. Funkar såklart med annan stor degbunke också. 

8-9 ciabatta

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 15 tim

Ingredienser

  • Fördeg: 2 gram färsk jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 250 gram vetemjöl med hög glutenhalt som ex. Manitoba
  • Dag två: 5 gram färsk jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 250 gram durumvete
  • 125 gram vetemjöl med hög glutenhalt som Manitoba
  • 15 gram havssalt
  • 2 msk olivolja till bunken
  • 2 dl durumvete till utbakning

Tillagning

  1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet i en degbunke. Vattnet kan vara kallt eller fingervarmt. Väg upp mjöl och vispa i mjölet till en lös smet. Täck över med gladplast och låt stå i rumstemperatur mellan 12-24 timmar.
  2. Dag två: lös upp jästen i vattnet i en skål. Tillsätt till fördegen. Väg upp mjöl och tillsätt till fördegen. Rör till en deg.
  3. Knåda degen i maskin i ca 13 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda ca 7 minuter till - tills degen är smidig och kladdig men ändå precis släpper från kanterna på bunken. Degen ska vara elastisk av gluten. Knåda inte för mycket då förstörs gluten. Man kan också knåda för hand även om degen är kladdig. Ev. kan du tillsätta 1-2 msk vatten mot slutet om degen är lite för fast. Detta beror på att mjöl har olika fuktighet så det kan man kompensera med lite vatten på slutet.
  4. Lägg degen i degbunke eller plastlåda som ex. Smartstore 20 liter jag använt - se bild. Smörj först bunken eller lådan med olivolja så fastnar inte degen. Låt vila övertäckt i 30 minuter i rumstemperatur.
  5. Blöt händerna med kallt vatten. Lyft upp degen över lådan och låt den glida ner i lådan igen genom händerna. Vik samt vänd över kanterna in mot mitten några gånger. Då kommer det luft i degen. Låt jäsa övertäckt 30 minuter till i rumstemperatur.
  6. Gör om ovan steg en gång till: Låt jäsa övertäckt 30 minuter till i rumstemperatur.
  7. Häll ut degen på mjölat bakbord. Forma den lätt i en rektangel i storlek som en bakplåt. Med blöta fingrar så fastnar inte degen så lätt. Skär ut 8-9 bitar likt ciabattas med en degskrapa eller kniv. För försiktigt över bröden till en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i 20 minuter. Pudra ev. över lite durumvetemjöl som garnering.
  8. Dags att baka ciabattas: Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn eller 230 grader varmluft medan brödet jäser klart. Sätt in en annan tom bakplåt så den blir varm.
  9. Ta ut den varma plåten och dra eller för försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den varma plåten.
  10. Baka ciabattisarna i gyllenbruna i 10-15 minuter.
  11. Ta ut och låt dem svalna på galler så blir de knapriga och goda.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer