Bagels

Bagels är bullar med hål i. Innan bagelsen bakas så kokas de först och får då ett gott tuggmotstånd och typisk yta. Bagels kan frysas. Dela och rosta dem gärna innan servering.

Du kan smaksätta degen med 1 dl smulad rostad lök eller 1 dl hackade soltorkade tomater om du vill. Vidare kan man toppa med vallmofrö, sesamfrön eller solrosfrön.

Färskost naturell är gott att bre på bagels. Förslag på goda fyllningar som passar till bagels förutom färskost är:
marmelad och ost; gurka, salt och peppar samt ev. någon skinka, saltrulle, rostbiff, kalkon, ost eller pastrami; gurka, salt, peppar och lax; soltorkad tomat och paprika; kycklingröra; tonfiskröra. Skivad tomat, sallad, strimlad rödlök samt skivad gurka är goda grönsaker till bagels.

24 bagels

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 1 liter vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 1,6 kg vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, häll i bunken och lös jästen.
  2. Tillsätt sirap och ca 1,4 kg vetemjöl. Arbeta ihop degen väl (förslagsvis i en degblandare) och tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper från kanten.
  3. Blanda i saltet på slutet.
  4. Jäs bageldegen övertäckt till dubbelstorlek i 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt 1 msk socker.
  7. Arbeta degen igen och tillsätt ev. rostad lök eller annan valfri smaksättning ex. hackade soltorkade tomater.
  8. Dela i 24 bitar.
  9. Forma varje bit till en ca 25-30 cm lång rulle och vidare till ringar som du fäster ihop med lite vatten.
  10. Placera bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter till.
  11. Lyft upp ringarna försiktigt och koka några åt gången i 4 minuter (tryck ner dem så att de doppas rejält).
  12. Ta upp med förslagsvis en hålslev och lägg tillbaks på bakplåtspapper på plåtar och strö över frön som vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön om du önskar det.
  13. Grädda bagelsen i mitten av ugnen i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.
  15. Förslag till fyllning av bagels: Skär itu bagelsen och rosta halvorna i en stekpanna eller brödrost. Bred på färskost på halvorna. Lägg på ex. skivad gurka, fyllning som kött, kyckling eller soltorkade tomater, strimlad rödlök samt salt och peppar. Lägg ihop och skär itu till två halvmånar och servera.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.