Bagels bagelrecept

Bagels är bullar med hål i. Innan bagelsen bakas så kokas de först och får då ett gott tuggmotstånd och typisk yta. Bagels kan frysas.
Du kan smaksätta degen med 1 dl smulad rostad lök eller 1 dl hackade soltorkade tomater om du vill. Vidare kan man toppa med vallmofrö, sesamfrön eller solrosfrön.
Färskost naturell är gott att bre på bagels. Förslag på goda fyllningar som passar till bagels förutom färskost är:
marmelad och ost;
gurka, salt och peppar samt ev. någon skinka, saltrulle, rostbiff, kalkon, ost eller pastrami; gurka, salt, peppar och lax; soltorkad tomat och paprika; kycklingröra; tonfiskröra. Skivad tomat, sallad, strimlad rödlök samt skivad gurka är goda grönsaker till bagels.

24 bagels

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 1 liter vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 1,6 kg vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, häll i bunken och lös jästen.
  2. Tillsätt sirap och ca 1,4 kg vetemjöl. Arbeta ihop degen väl (förslagsvis i en degblandare) och tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper från kanten.
  3. Blanda i saltet på slutet.
  4. Jäs bageldegen övertäckt till dubbelstorlek i 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt 1 msk socker.
  7. Arbeta degen igen och tillsätt ev. rostad lök eller annan valfri smaksättning ex. hackade soltorkade tomater.
  8. Dela i 24 bitar.
  9. Forma varje bit till en ca 25-30 cm lång rulle och vidare till ringar som du fäster ihop med lite vatten.
  10. Placera bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter till.
  11. Lyft upp ringarna försiktigt och koka några åt gången i 4 minuter (tryck ner dem så att de doppas rejält).
  12. Ta upp med förslagsvis en hålslev och lägg tillbaks på bakplåtspapper på plåtar och strö över frön som vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön om du önskar det.
  13. Grädda bagelsen i mitten av ugnen i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.
  15. Förslag till fyllning av bagels: Skär itu bagelsen och rosta halvorna i en stekpanna eller brödrost. Bred på färskost på halvorna. Lägg på ex. skivad gurka, fyllning som kött, kyckling eller soltorkade tomater, strimlad rödlök samt salt och peppar. Lägg ihop och skär itu till två halvmånar och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer