Bagels

Introduktion och förberedelse för bakning

Bagels är bullar med hål i. Innan bagelsen bakas så kokas de först och får då ett gott tuggmotstånd och typisk yta.

Bagels kan frysas.

Jag tycker det är gott att rosta dem i halvor innan servering.

Varianter

  • Du kan smaksätta degen med 1 dl smulad rostad lök eller 1 dl hackade soltorkade tomater.
  • Vidare kan man pensla med lite vatten och toppa med vallmofrö, sesamfrön eller solrosfrön innan du bakar dem.

Förslag på pålägg

Färskost naturell är gott att bre på bagels. Eller fyll med en röra som kycklingröra. Skivad tomat, sallad, strimlad rödlök samt skivad gurka är goda grönsaker att fylla bagels med.

Några andra goda fyllningar som passar till bagels är:

  • Marmelad och ost samt färskost;
  • Gurka, flingsalt och nymalen svartpeppar samt färskost;
  • Skivad skinka, saltrulle, rostbiff, kalkon, ost eller pastrami; skivad gurka eller tomat samt färskost;
  • Kycklingröra, laxröra, skagenröra eller tonfiskröra samt skivad gurka, strimlad sallad och skivad tomat.

24 bagels

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 1 liter vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 1,6 kg vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, häll i bunken och lös jästen.
  2. Tillsätt sirap och ca 1,4 kg vetemjöl. Arbeta ihop degen väl (förslagsvis i en degblandare) och tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper från kanten.
  3. Blanda i saltet på slutet.
  4. Jäs bageldegen övertäckt till dubbelstorlek i 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt 1 msk socker.
  7. Arbeta degen igen och tillsätt ev. rostad lök eller annan valfri smaksättning ex. hackade soltorkade tomater.
  8. Dela i 24 bitar.
  9. Forma varje bit till en ca 25-30 cm lång rulle och vidare till ringar som du fäster ihop med lite vatten.
  10. Placera bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter till.
  11. Lyft upp ringarna försiktigt och koka några åt gången i 4 minuter (tryck ner dem så att de doppas rejält).
  12. Ta upp med förslagsvis en hålslev och lägg tillbaks på bakplåtspapper på plåtar och strö över frön som vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön om du önskar det.
  13. Grädda bagelsen i mitten av ugnen i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.
  15. Förslag till fyllning av bagels: Skär itu bagelsen och rosta halvorna i en stekpanna eller brödrost. Bred på färskost på halvorna. Lägg på ex. skivad gurka, fyllning som kött, kyckling eller soltorkade tomater, strimlad rödlök samt salt och peppar. Lägg ihop och skär itu till två halvmånar och servera.
E-mail
Medel: 4.2 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.