Sillmacka eller sillsmörgås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Sillmacka eller sillsmörgås. Mörk kavring med kokt ägg och inlagd sill. Du kan ta vilken inlagd sill du vill. Vanlig klar inlagd sill som löksill, Branteviksill eller liknande tycker jag passar bäst. Andra förslag är vitlökssill, senapssill, tomatsill, flädersill, stekt inlagd sill osv.

Här har jag valt kavring som bröd men du kan såklart ta vilket bröd du vill - mörkt bröd som kavring eller rågbröd passar dock bäst tycker jag till sillmackor.

Snaps och öl passar fint till sillmackor. Mjölk är annars också gott.

4 sillmackor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor mörkt bröd som kavring
  • 2 msk smörgåsmargarin eller smör
  • ca 20 bitar inlagd sill - 1 burk 500 gram
  • 4 ägg
  • 4 msk majonnäs
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 0,5 gurka
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 5 kvistar dill
  • 1 rödlök

Tillagning

  1. Koka äggen hårdkokta.
  2. Gör under tiden: Skölj tomater och halvera dem. Lägg i en bunke. Skölj gurka, halvera på mitten och dela halvan på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked. Skär i skivor till halvmånar. Lägg med tomaterna.
  3. Skölj och plocka dillen från stjälken. Spara några fina kvistar att garnera med. Hacka resten av dillen och blanda med tomat och gurkan.
  4. Blanda tomat och gurka med olivolja och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
  5. Gör ev. egen majonnäs - ta två äggulor och vispa dem till skum. Droppa i ca 2 dl matolja som solrosolja. Smaka av majonnäsen med någon msk vinäger eller citron, salt och peppar.
  6. Skala och dela rödlöken. Strimla halva rödlöken. Finhacka den andra. Blanda den finhackade löken med gurkan och tomaterna.
  7. Skala äggen.
  8. Lägg ihop sillmackorna: Bred smörgåsmargarin eller smör på bröden.
  9. Skiva äggen och fördela på bröden.
  10. Klicka på en sked majonnäs på varje macka.
  11. Lägg på gurka och tomat vid sidan av ägget på varje smörgås.
  12. Fördela ca fem sillbitar var, strimlad rödlök och dill på mackorna.
  13. Servera sillmackorna.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.