Banh mi med biff

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vietnamesiska fyllda baguetter med biff eller Banh Mi. Här har jag fuskat lite med färdig rostbiff och piffat till med lite ostronsås, fisksås och chilisås.
Mackorna passar som lunch, frukost, till utflykt eller picknick samt kvällsmacka.
Vietnam var tidigare fransk koloni så de har ett fantastiskt kök med franska influenser. Typiskt franskt är ju baguette och den kallar de Banh Mi och fyller med sina egna goda grejer. Det finns många varianter men grunden är ofta färsk koriander, kött, kyckling eller tofu, majonnäs, gurka, picklad morot och rättika, chili jalapeno och salladslök.
Förbered gärna pickles några dagar innan. Dubbla gärna receptet och pickla en större omgång som får stå i 2-3 dagar. Är gott till det mesta. Annars funkar det att bara pickla som nedan i någon timme.
Du kan steka egen biff istället för att köpa färdig skivad rostbiff. Vill du laga egen marinerad och stekt biff kan du marinera 250 gram skivat innanlår, rostbiff eller ryggbiff i 0,5 dl ostronsås, 2 msk fisksås, 2 klyftor vitlök, 1 tsk socker, 1 krm salt, 1 msk matolja, 0,5 msk sesamolja samt 1 krm svartpeppar. Arbeta in och låt marinera minst någon timme. Stek sedan några minuter och låt svalna samt skiva upp när du ska fylla mackorna.
Banh Mi baguettebröd bakas traditionellt av en blandning av vetemjöl och rismjöl. De har knaprig yta och fluffigt inre. Vanliga ljusa och knapriga fina franska baguetter funkar utmärkt dock.

4 banh mi med biff

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora ljusa baguetter eller fyra mindre baguettebröd
  • 200 gram stekt och skivad rostbiff
  • 4 msk ostronsås
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk chilisås Sriracha
  • Lime och chilimajonnäs: 2 tsk chilisås Sriracha
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • Picklade grönsaker: 200 gram morot
  • 200 gram rättika
  • 5 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 4 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Fyllning: 20 cm gurka
  • 12 skivor jalapeno eller röd chili
  • 2 salladslök eller 0,5 rödlök
  • 1 dl färsk koriander

Tillagning

  1. Börja med picklade grönsaker: Skala morötter och rättika. Skär i strimlor likt tändstickor eller riv i grovt på rivjärn eller i matberedare.
  2. Koka upp vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull.
  3. Häll över morötter och rättika i en skål eller burk. Låt svalna och stå i minst en timme. Godast blir grönsakerna om de får stå i kylen med lock i 3-4 dagar.
  4. Dra isår och blanda rostbiffen med ostronsås, chilisås och fisksås samt socker. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda majonnäsen med chilisås och limesaft.
  6. Skölj och skiva gurka och chili. Strimla salladslök eller rödlök. Hacka färsk koriander grovt.
  7. Om du vill så kan du rosta bröden eller värma på dem innan.
  8. Dags att fylla dina Banh mi: skär ett snitt vågrätt i bröden. Bred först på majonnäs.
  9. Lägg i skivad gurka.
  10. Fördela rostbiffen i bröden.
  11. Toppa med picklad morot och rättika, färsk koriander samt lök. Slå in i folie eller liknande om du ska äta dem senare eller ät dina Banh Mi direkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Liknande recept: