Banh mi med biff

Vietnamesiska fyllda baguetter med biff eller Banh Mi. Här har jag fuskat lite med färdig rostbiff och piffat till med lite ostronsås, fisksås och chilisås.
Mackorna passar som lunch, frukost, till utflykt eller picknick samt kvällsmacka.
Vietnam var tidigare fransk koloni så de har ett fantastiskt kök med franska influenser. Typiskt franskt är ju baguette och den kallar de Banh Mi och fyller med sina egna goda grejer. Det finns många varianter men grunden är ofta färsk koriander, kött, kyckling eller tofu, majonnäs, gurka, picklad morot och rättika, chili jalapeno och salladslök.
Förbered gärna pickles några dagar innan. Dubbla gärna receptet och pickla en större omgång som får stå i 2-3 dagar. Är gott till det mesta. Annars funkar det att bara pickla som nedan i någon timme.
Du kan steka egen biff istället för att köpa färdig skivad rostbiff. Vill du laga egen marinerad och stekt biff kan du marinera 250 gram skivat innanlår, rostbiff eller ryggbiff i 0,5 dl ostronsås, 2 msk fisksås, 2 klyftor vitlök, 1 tsk socker, 1 krm salt, 1 msk matolja, 0,5 msk sesamolja samt 1 krm svartpeppar. Arbeta in och låt marinera minst någon timme. Stek sedan några minuter och låt svalna samt skiva upp när du ska fylla mackorna.
Banh Mi baguettebröd bakas traditionellt av en blandning av vetemjöl och rismjöl. De har knaprig yta och fluffigt inre. Vanliga ljusa och knapriga fina franska baguetter funkar utmärkt dock.

4 banh mi med biff

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora ljusa baguetter eller fyra mindre baguettebröd
  • 200 gram stekt och skivad rostbiff
  • 4 msk ostronsås
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk chilisås Sriracha
  • Lime och chilimajonnäs: 2 tsk chilisås Sriracha
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • Picklade grönsaker: 200 gram morot
  • 200 gram rättika
  • 5 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 4 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Fyllning: 20 cm gurka
  • 12 skivor jalapeno eller röd chili
  • 2 salladslök eller 0,5 rödlök
  • 1 dl färsk koriander

Tillagning

  1. Börja med picklade grönsaker: Skala morötter och rättika. Skär i strimlor likt tändstickor eller riv i grovt på rivjärn eller i matberedare.
  2. Koka upp vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull.
  3. Häll över morötter och rättika i en skål eller burk. Låt svalna och stå i minst en timme. Godast blir grönsakerna om de får stå i kylen med lock i 3-4 dagar.
  4. Dra isår och blanda rostbiffen med ostronsås, chilisås och fisksås samt socker. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda majonnäsen med chilisås och limesaft.
  6. Skölj och skiva gurka och chili. Strimla salladslök eller rödlök. Hacka färsk koriander grovt.
  7. Om du vill så kan du rosta bröden eller värma på dem innan.
  8. Dags att fylla dina Banh mi: skär ett snitt vågrätt i bröden. Bred först på majonnäs.
  9. Lägg i skivad gurka.
  10. Fördela rostbiffen i bröden.
  11. Toppa med picklad morot och rättika, färsk koriander samt lök. Slå in i folie eller liknande om du ska äta dem senare eller ät dina Banh Mi direkt.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer