Groddar grodda groddskola

Odla egna groddar. Hur du groddar groddar. En liten groddskola. Att grodda är billigt, gott och enkelt. Groddarna blir mycket nyttiga.
Du behöver en flat stor plastburk eller form med höga kanter
Något att täcka över med: en silduk, tyg som andas, tidning eller lock - gärna med hål i.
Välj frön eller bönor i en mängd så att det täcker botten i den form du ska grodda i.
Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Godast är mungbönor (stora groddar), alfalfafrö (små groddar), gröna linser (medelstora groddar), kikärter (stora groddar) och sojabönor (stora groddar).
Groddar är gott i grytor, sallader, att woka, på mackan och allt möjligt.
På bilden groddade gröna linser.
Du kan dubbla satsen men tänk på att fröna växer till stora groddar så att de får plats.

Groddar till många

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 d Alfalfafrö, Mungbönor, Gröna linser, Små linser, Kikärter eller Sojabönor

Tillagning

  1. Täck frön eller bönor med vatten i 8-12 timmar övertäckta i en skål. Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga.
  2. Sprid ut i burk eller form och låt lite vatten vara kvar i botten.
  3. Täck över så att det blir mörkt för groddarna dock utan att göra lufttätt. Lämna en öppen glipa eller gör hål.
  4. Skölj frön och bönor med ljummet vatten en gång om dagen. Gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
  5. Efter 3-5 dagar (beroende på sort) har groddar växt till sig.
  6. Sätt dem ute i ljus något dygn så blir de gröna och fina. Se till att de har vatten i botten hela tiden.
  7. Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 5 dagar. Förslagsvis i en burk med lite hushållspapper i botten.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer