Grodda dina egna groddar

Introduktion och förberedelse

Grodda dina egna groddar och ha till smörgås, garnering, grytor, wok eller sallad.

En liten groddskola hur du sätter frön eller bönor och odlar groddar själv. Billigt, gott, nyttigt och enkelt.

I korthet

Principen är att man sätter igång frönas eller bönornas naturliga egenskap att bilda en grodd som är början på en planta.

I början håller man dem övertäckta i mörker och sedan tar man fram dem i ljuset för att de ska bli gröna.

Du behöver

  • Det finns anpassade formar - groddformar - som är gjorda att grodda i. Annars går det bra med en flat stor plastburk eller form med höga kanter.
  • Dubblerar du receptet så tänk på att groddarna ska ha plats att växa också.
  • Något att täcka över frön och bönor med under tiden de groddas som en silduk, tyg som andas, tidning eller lock - gärna med hål i.

Vad passar att grodda?

Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Köp helst ekologiska frön och bönor. På bilden groddade gröna linser. Mina förslag är:

  • Mungbönor - blir stora fina groddar. Goda att marinera på enkelt vis med sesam och salt eller mer kryddor.
  • Alfalfafrö - blir små groddar.
  • Gröna linser - blir medelstora groddar.
  • Kikärter - blir stora groddar.
  • Sojabönor - blir stora groddar.
  • Solrosfrön - blir stora solrosskott.

Hemmagroddade groddar i groddformar.
Hemmagroddade gröna linser som växer till groddar i formar anpassade för groddning.

1 sats groddar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 dl frön eller bönor som alfalfafrö, mungbönor, gröna linser, kikärter, solrosfrön eller sojabönor

Tillagning

  1. Täck frön eller bönor med vatten i 8-12 timmar övertäckta i en skål. Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga.
  2. Sprid ut i burk eller form och låt lite vatten vara kvar i botten.
  3. Täck över så att det blir mörkt för groddarna dock utan att göra lufttätt. Lämna en öppen glipa eller gör hål.
  4. Skölj frön och bönor med ljummet vatten en gång om dagen. Gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
  5. Efter 3-5 dagar (beroende på sort) har groddar växt till sig.
  6. Sätt dem ute i ljus något dygn så blir de gröna och fina. Se till att de har vatten i botten hela tiden.
  7. Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 5 dagar. Förslagsvis i en burk med lite hushållspapper i botten.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-07