Räkmacka eller räksmörgås
Räkmacka eller räksmörgås med skalade räkor på ljust bröd samt kokt skivat ägg, majonnäs, gurka, tomat, rödlök, dill och citron.
Räkmackans dag firas den 14 oktober.
Tillagning
- Koka äggen hårdkokta. Räkna ca 10 minuter från kallt vatten.
- Gör under tiden: Skölj tomater och halvera dem. Lägg i en bunke. Skölj gurka, halvera på mitten och dela halvan på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked. Skär i skivor till halvmånar. Lägg med tomaterna.
- Skölj och plocka dillen från stjälken. Spara några fina kvistar att garnera med. Hacka resten av dillen och blanda med tomat och gurkan.
- Blanda tomat och gurka med olivolja och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
- Gör ev. egen majonnäs - ta två äggulor och vispa dem till skum. Droppa i ca 2 dl matolja som solrosolja. Smaka av majonnäsen med någon msk vinäger eller citron, salt och peppar.
- Skala och dela rödlöken. Strimla halva rödlöken. Finhacka den andra. Blanda den finhackade löken med gurkan och tomaterna.
- Skala äggen.
- Skär ut 4 klyftor citron.
- Lägg ihop räkmackorna: Bred smörgåsmargarin eller smör på bröden.
- Skiva äggen och fördela på bröden.
- Klicka på en sked majonnäs på varje macka.
- Lägg på gurka och tomat vid sidan av ägget på varje smörgås.
- Fördela räkor, strimlad rödlök och dill på mackorna. Servera räkmackorna med en klyfta citron.
Val av räkor
Du kan ta skalade räkor i lag, frysta tinade räkor eller skala egna lyxiga räkor till mackan.
Att skala egna räkor tycker jag är godast. Det finns frysta räkor med skal i olika storlekar som blir goda att tina och skala.
Räkna förslagsvis ca 1 dl skalade räkor per macka (ca 10-15 handskalade stora räkor) eller så många du vill ha.
Val av bröd
Till räkmackor passar ett ljusare bröd - du kan ta tekakor, ljust lantbröd, rostbröd, surdegsbröd eller liknande. Gillar du mörkt bröd så går det fint med såklart ex. kavring, rågbröd eller liknande.
Varianter
- Blir även gott med kräftstjärtar.
- Det är valfritt att ha på rödlök, gurka och tomat.
- Gott på räksmörgås är även skivad avokado.
Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal