Räkmacka eller räksmörgås

Introduktion och förberedelse

Räkmacka eller räksmörgås med skalade räkor på ljust bröd samt kokt skivat ägg, majonnäs, gurka, tomat, rödlök, dill och citron. Du kan ta skalade räkor i lag, frysta tinade räkor eller skala egna lyxiga räkor till mackan.

Till räkmackor passar ett ljusare bröd - du kan ta tekakor, ljust lantbröd, rostbröd, surdegsbröd eller liknande. Gillar du mörkt bröd så går det fint med såklart ex. kavring, rågbröd eller liknande.

Gillar du räkor så kan du skala egna - lyxigt men lite dyrare. Dock mycket gott. Räkna förslagsvis ca 1 dl skalade räkor per macka (ca 10-15 handskalade stora räkor) eller så många du vill ha. Blir även gott med kräftstjärtar.

Gott på räksmörgås är även skivad avokado.

Räkmackans dag firas den 14 oktober.

4 räkmackor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor bröd
  • 2 msk smörgåsmargarin eller smör
  • 4 dl skalade räkor
  • 4 ägg
  • 4 msk majonnäs
  • 12 cocktailtomater
  • 0,5 gurka
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 5 kvistar dill
  • 1 rödlök
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Koka äggen hårdkokta. Räkna ca 10 minuter från kallt vatten.
  2. Gör under tiden: Skölj tomater och halvera dem. Lägg i en bunke. Skölj gurka, halvera på mitten och dela halvan på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked. Skär i skivor till halvmånar. Lägg med tomaterna.
  3. Skölj och plocka dillen från stjälken. Spara några fina kvistar att garnera med. Hacka resten av dillen och blanda med tomat och gurkan.
  4. Blanda tomat och gurka med olivolja och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
  5. Gör ev. egen majonnäs - ta två äggulor och vispa dem till skum. Droppa i ca 2 dl matolja som solrosolja. Smaka av majonnäsen med någon msk vinäger eller citron, salt och peppar.
  6. Skala och dela rödlöken. Strimla halva rödlöken. Finhacka den andra. Blanda den finhackade löken med gurkan och tomaterna.
  7. Skala äggen.
  8. Skär ut 4 klyftor citron.
  9. Lägg ihop räkmackorna: Bred smörgåsmargarin eller smör på bröden.
  10. Skiva äggen och fördela på bröden.
  11. Klicka på en sked majonnäs på varje macka.
  12. Lägg på gurka och tomat vid sidan av ägget på varje smörgås.
  13. Fördela räkor, strimlad rödlök och dill på mackorna. Servera räkmackorna med en klyfta citron.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept