Banh mi med kyckling

Fyllda vietnamesiska baguetter så kallade Banh Mi är riktigt goda som lunch, frukost, utflykt, picknick eller kvällsmacka.
Banh Mi är en blandning av fransk baguette - som kommer från tiden då vietnam var fransk koloni - och vietnamisk fyllning. Man variera fyllningen lite som man vill. Här är ett förslag med färsk koriander, marinerad stekt kycklingfilé, lime och chilimajonnäs, gurka, picklad morot och rättika, chili jalapeno och salladslök eller rödlök.
Rättika kallas i asien (japan) för daikon och finns i grönsaksdisken. Den picklas tillsammans med morötterna som ger extra god smak åt mackorna. Du kan öka receptet nedan och pickla en större omgång som får stå i 2-3 dagar för godast smak. Annars funkar det att bara pickla i någon timme.
Du kan steka egen kyckling istället för att köpa färdig skivad kycklingfilé. Marinera då i tre skivade kycklingbröst i 0,5 dl ostronsås, 2 msk fisksås, 2 klyftor vitlök, 1 tsk socker, 1 krm salt, 1 msk matolja, 0,5 msk sesamolja samt 1 krm svartpeppar. Stek sedan några minuter och låt svalna samt skiva upp när du ska fylla mackorna.
Banh Mi baguettebröd bakas traditionellt av en blandning av vetemjöl och rismjöl. De har knaprig yta och fluffigt inre. Vanliga ljusa och knapriga fina franska baguetter funkar utmärkt dock.

4 banh mi med kyckling

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora ljusa baguetter eller fyra mindre baguettebröd
  • 200 gram stekt och skivad kycklingfilé
  • Lime och chilimajonnäs: 2 tsk chilisås Sriracha
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • Picklade grönsaker: 200 gram morot
  • 200 gram rättika
  • 5 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 4 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Fyllning: 20 cm gurka
  • 12 skivor jalapeno eller röd chili
  • 2 salladslök eller 0,5 rödlök
  • 1 dl färsk koriander

Tillagning

  1. Börja med picklade grönsaker: Skala morötter och rättika. Skär i strimlor likt tändstickor eller riv i grovt på rivjärn eller i matberedare.
  2. Koka upp vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull.
  3. Häll över morötter och rättika i en skål eller burk. Låt svalna och stå i minst en timme. Godast blir grönsakerna om de får stå i kylen med lock i 3-4 dagar.
  4. Blanda majonnäsen med chilisås och limesaft.
  5. Skölj och skiva gurka och chili. Strimla salladslök eller rödlök. Hacka färsk koriander grovt.
  6. Om du vill så kan du rosta bröden eller värma på dem innan.
  7. Dags att fylla dina Banh mi: skär ett snitt vågrätt i bröden. Bred först på majonnäs.
  8. Lägg i skivad gurka.
  9. Fördela kycklingen i bröden. Droppa ev. på lite ostronsås och chilisås efter smak om du vill.
  10. Toppa med picklad morot och rättika, färsk koriander samt lök. Slå in i folie eller liknande om du ska äta dem senare eller njut direkt.
E-mail
Inga röster än

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer