Banh mi med kyckling

Introduktion och förberedelse

Min variant på fyllda vietnamesiska baguetter så kallade Banh Mi.

Banh Mi är en blandning av fransk baguette med vietnamisk fyllning.

Serveringsförslag

Riktigt goda som lunch, frukost, utflykt, picknick eller kvällsmacka.

Fyllning

  • Jag hade i färsk koriander, marinerad stekt kycklingfilé, lime och chilimajonnäs, gurka, picklad morot och rättika, chili jalapeno och salladslök eller rödlök.
  • En annan variant är med biff som fyllning. 
  • Man kan variera fyllningen lite som man vill.

Tips

Rättika finns i grönsaksdisken. Den picklas tillsammans med morötterna som ger extra god smak åt mackorna. Du kan öka receptet nedan och pickla en större omgång som får stå i 2-3 dagar för godast smak. Annars funkar det att bara pickla i någon timme.

Hemlagad kyckling

Du kan steka egen kyckling istället för att köpa färdig skivad kycklingfilé. Marinera då i tre skivade kycklingbröst i 0,5 dl ostronsås, 2 msk fisksås, 2 klyftor vitlök, 1 tsk socker, 1 krm salt, 1 msk matolja, 0,5 msk sesamolja samt 1 krm svartpeppar. Stek sedan några minuter och låt svalna samt skiva upp när du ska fylla mackorna.

Val av bröd

Banh Mi baguettebröd bakas traditionellt av en blandning av vetemjöl och rismjöl. De har knaprig yta och fluffigt inre.

Vanliga ljusa och knapriga fina franska baguetter funkar utmärkt dock. Eller baka ljusa bake-off baguetter.

4 banh mi med kyckling

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora ljusa baguetter eller fyra mindre baguettebröd
  • 200 gram stekt och skivad kycklingfilé
  • Lime och chilimajonnäs: 2 tsk chilisås Sriracha
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • Picklade grönsaker: 200 gram morot
  • 200 gram rättika
  • 5 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 4 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Fyllning: 20 cm gurka
  • 12 skivor jalapeno eller röd chili
  • 2 salladslök eller 0,5 rödlök
  • 1 dl färsk koriander

Tillagning

  1. Börja med picklade grönsaker: Skala morötter och rättika. Skär i strimlor likt tändstickor eller riv i grovt på rivjärn eller i matberedare.
  2. Koka upp vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull.
  3. Häll över morötter och rättika i en skål eller burk. Låt svalna och stå i minst en timme. Godast blir grönsakerna om de får stå i kylen med lock i 3-4 dagar.
  4. Blanda majonnäsen med chilisås och limesaft.
  5. Skölj och skiva gurka och chili. Strimla salladslök eller rödlök. Hacka färsk koriander grovt.
  6. Om du vill så kan du rosta bröden eller värma på dem innan.
  7. Dags att fylla dina Banh mi: skär ett snitt vågrätt i bröden. Bred först på majonnäs.
  8. Lägg i skivad gurka.
  9. Fördela kycklingen i bröden. Droppa ev. på lite ostronsås och chilisås efter smak om du vill.
  10. Toppa med picklad morot och rättika, färsk koriander samt lök. Slå in i folie eller liknande om du ska äta dem senare eller njut direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-25

Tillbehör och liknande recept: