Kladdkaka med kakao

God och enkel kladdkaka bakad med enbart kakaopulver - istället för choklad - samt smör, ägg, socker och vetemjöl. 

Serveringstips:

Att garnera kladdkakan med: 0,5 dl florsocker. 3 dl vispad grädde smaksatt med 1 tsk vaniljsocker eller vaniljglass. Färska bär som blåbär, hallon eller björnbär är också gott till.

12 bitar kladdkaka med kakao

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör i en stor kastrull.
  3. Ta av från värmen och rör i socker, vaniljsocker, vetemjöl, kakao, bakpulver salt och sist äggen.
  4. Rör till en jämn smet.
  5. Häll kladdkakesmeten i en smord och bröad rund form, gärna med löstagbara kanter.
  6. Grädda kladdkakan i 20 minuter.
  7. Ta ut kladdkakan och låt den svalna så att den stelnar. Låt helst kladdkakan stelna i kylen i några timmar eller över natten.
  8. Innan servering kan du pudra över florsocker om du önskar.
  9. Servera kladdkakan kall som den är eller med lättvispad grädde eller vaniljglass samt gärna färska bär.
E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Kockens tips på liknande recept:

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer