Kladdkaka med kakao

God och enkel kladdkaka bakad med enbart kakaopulver - istället för choklad - samt smör, ägg, socker och vetemjöl.

Serveringstips:

Att garnera kladdkakan med: 0,5 dl florsocker. 3 dl vispad grädde smaksatt med 1 tsk vaniljsocker eller vaniljglass. Färska bär som blåbär, hallon eller björnbär är också gott till.

12 bitar kladdkaka med kakao

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör i en stor kastrull.
  3. Ta av från värmen och rör i socker, vaniljsocker, vetemjöl, kakao, bakpulver salt och sist äggen.
  4. Rör till en jämn smet.
  5. Häll kladdkakesmeten i en smord och bröad rund form, gärna med löstagbara kanter.
  6. Grädda kladdkakan i 20 minuter.
  7. Ta ut kladdkakan och låt den svalna så att den stelnar. Låt helst kladdkakan stelna i kylen i några timmar eller över natten.
  8. Innan servering kan du pudra över florsocker om du önskar.
  9. Servera kladdkakan kall som den är eller med lättvispad grädde eller vaniljglass samt gärna färska bär.
E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Liknande recept:

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer