Enkel kladdkaka eller chokladkaka

Introduktion och förberedelse

Enkel kladdkaka eller chokladkaka. En chokladkaka som blir kladdig i mitten och lite hård på toppen. God till fikat med lättvispad grädde - ta gärna i lite vaniljsocker i grädden.

Eller servera till dessert eller efterrätt ljummen med en kula vaniljglass på toppen. Då kan man även ha ett grönt blad citronmeliss samt färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar som garnering till.

Du kan variera smak på kladdkakan genom att välja din favoritchoklad som ex. med mint, nougat, nötter eller liknande.

Att dricka till:

Vintips till kladdkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).

12 portioner kladdkaka chokladkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ca 100 gram choklad av valfrisort ex. någon sorts Marabou chokladkaka, rulle eller liknande. Mariannekulor fungerar också.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en stor kastrull.
  3. Lyft av kastrullen från plattan. Rör eller vispa ner socker och sedan ägg och blanda i någon minut.
  4. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
  5. Bryt eller hacka chokladen i bitar och tillsätt den samt blanda. Det gör inget om det är lite stora bitar med.
  6. Häll chokladsmeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  8. Kladdkakan ska vara låg med hård yta och kladdig mitten.
  9. Låt kladdkakan kallna i ca 1-2 timmar innan servering. Förvara kladdkakan i kylskåp. Servera den gärna rumsvarm dock.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer