Enkel kladdkaka eller chokladkaka

Enkel kladdkaka eller chokladkaka. En chokladkaka som blir kladdig i mitten och lite hård på toppen. God till fikat med lättvispad grädde - ta gärna i lite vaniljsocker i grädden.

Eller servera till dessert eller efterrätt ljummen med en kula vaniljglass på toppen. Då kan man även ha ett grönt blad citronmeliss samt färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar som garnering till.

Du kan variera smak på kladdkakan genom att välja din favoritchoklad som ex. med mint, nougat, nötter eller liknande.

Att dricka till:

Vintips till kladdkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).

12 portioner kladdkaka chokladkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ca 100 gram choklad av valfrisort ex. någon sorts Marabou chokladkaka, rulle eller liknande. Mariannekulor fungerar också.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en stor kastrull.
  3. Lyft av kastrullen från plattan. Rör eller vispa ner socker och sedan ägg och blanda i någon minut.
  4. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
  5. Bryt eller hacka chokladen i bitar och tillsätt den samt blanda. Det gör inget om det är lite stora bitar med.
  6. Häll chokladsmeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  8. Kladdkakan ska vara låg med hård yta och kladdig mitten.
  9. Låt kladdkakan kallna i ca 1-2 timmar innan servering. Förvara kladdkakan i kylskåp. Servera den gärna rumsvarm dock.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.