Bjud på klassiskt tacomys eller överraska med något nytt till texmexfesten
Mexikansk mat passar att duka upp till buffé eller festlig middag som tacomys, texmex- eller fredagsmys.
Många gillar texmex-maten då man kan duka upp varma tortillas och nachosskal samt sedan ha en massa goda tillbehör som man sitter och plockar ihop till tortillarullar och fyllda nachoskal.
Här hittar du mina recept på texmexkryddning, fajitas, all tillbehör som tomatsalsa, guacamole, frästa svarta bönor med mera. Det är lättare än du tror.
Texmexkväll eller tacokväll är numer fredagsmyset hos många familjer.
Med Texmex menar man ofta den Mexikanska mat man gör i Texas - namnet. Det är ju inte äkta Mexikansk mat såklart men hela Texmex konceptet har blivit mycket populärt i Sverige.
Tips att laga
Till en texmex-middag behöver du tortillabröd och/eller nachoskal, kött, grönsaker och salsor och såser. Vidare grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, hackad bladpersilja, svarta bönor är gott till.
En extra skål med het egen gjord röd chilisås, sambal oelek eller tabasco så kan alla göra så stark mat de önskar.
Mexikansk tomatsalsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till som du toppar med mot slutet. Kokt ris är också vanligt att man dryckar ut lite med (iallafall i USA).
Tilltugg innan maten
Gratinerade nachos
För att lindra den värsta hungern kan du bjuda på gratinerade nachos. Eller servera nachos i en skål på enkelt vis nachos med tomatsalsa och guacamole. Eller en skål med:
Hemgjord tomatsalsa och nachos.
Totopos
En slags nachos eller tortillachips av bitar av tortillas du själv friterar eller knapersteker i majsolja. Servera med Pico de Gallo.
Tacomys med de vanligaste tillbehören
Hela middagen finns att köpa färdig - tomatsalsa, guacamole, kryddmixar, tortillabröd, majschips, nachos och t.o.m. refried beans eller frästa svarta bönor. Det enda du behöver göra är steka köttfärsen och krydda med texmexkrydda samt lägga upp alla tillbehör. Och det kan ju vara bra ibland när man har ont om tid och gott om pengar.
Duka upp en burrito- och texmexbuffé med bröd och tillbehör. Mjuka varma tortillabröd (välj stora eller små), hårda tacoskal samt tacochips (tortillachips).
Till det goda saker att fylla rullarna med som fräst köttfärsröra, kyckling, biff osv; guacamole, gräddfil, svarta bönor, kokt ris, majs, skivad rödlök, majs, tärnad gurka, strimlad sallad, tomatsalsa, riven ost, skivad jalapenos och färsk koriander är gott att fylla i tortilla- eller burritorullar.
Värm gärna bröden och slå in dem i en handduk och lägg i en brödkorg. Ett alternativ är att värma en tortilla i taget i en stekpanna och strö över ost som då smälter något - fyll, vik ihop och servera direkt. Detta är såklart knepigt om man är många personer.
Godast, nyttigast och billigast blir det att själv laga några eller alla tillbehören. Tortillabröd kan du köpa färdiga men de kan man också baka själv. Nachos och tortillachips är dock smidigt att köpa färdiga såklart.
- Tomatsalsa med färsk koriander, lök och chili. En god hemgjord salsa. Skippa köpesalsan och gör egen salsa istället med massor av god färsk koriander, chili och färska tomater.
- Du kan också prova mexikansk tomatsalsa Pico de gallo - som är spanska för "tuppens näbb". Mexikanarna gillar den speciellt då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön och gul (vit) lök.
- Svarta bönor - skölj och lägg upp kokta svarta bönor i skål. Eller koka egna svarta bönor. Eller gör frästa Svarta bönor med hackad bladpersilja, rödlök och vitlök. En god variant är mexikanska Refried beans.
- Med köttfärs eller Texmexfärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili och oregano eller färdiga tacokryddor.
- Med kyckling
- Med biff
- Med älg
- Med fläskkött
- Vegetarisk texmexfärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili och oregano.
- Guacamole med mosad avokado. Köp gärna avokado i god tid då affären ibland bara har hårda omogna avokados. Den ska vara mjuk när du klämmer på den. Avokadon mognar om den får ligga framme ett tag speciellt i solljus. Det mognar också snabbare tillsammans med äpplen. Man kan blanda ut avokadon med lite matyoghurt eller gräddfil. Så här delar du och mosar en avokado.
- Vitlöksyoghurt eller vitlökssås. Matyoghurt smaksatt med pressad vitlök.
- Koriandersås - färsk koriander mixad med crème fraiche.
- Ananas i bitar - häll av och lägg upp i skål. Eller skär färsk ananas i bitar eller gör en god ananassalsa med mynta.
- Kokt ris passar att fylla i tortillas eller tacos. Riset drygar ut, mättar och är gott. Koka vanligt ris, basmati eller råris och låt det svalna något. Lägg upp i en skål och servera på texmexbuffén.
- Riven ost - riv ost själv eller köp riven ost. Vanlig hushållsost funkar fint. Gott är att lägga osten först på tortillan och sedan värma tortillan så att osten smälter och brödet blir varmt och gott. Sedan fyller du tortillan. Ett tips är att mikra tortillan så att osten smälter och sedan värma tortillan med osten uppåt i en stekpanna.
- Majs - skölj majs och lägg upp i en skål. Du kan också koka majskolv själv och skära bort majskornen och servera dem. Dessa majskorn är mycket goda.
- Sallad som strimlad grönsallad eller isbergssallad.
- Tärnad gurka.
- Tortillabröd - köp färdiga tortillabröd eller egna hembakta vetetortillas. Hemgjorda tunna tortillabröd till wraps och mexikansk mat. Vetetortillas gräddas i stekpanna.
Köpta tortillabröd och även hembakta (avsvalnade) tortillabröd blir mycket godare om de värms till serveringen.
Förslagsvis kan du värma brödet i mikro eller ugn och servera i en brödkorg med kökshandduk runt så de håller värmen. Eller värm en och en precis innan fyllningen med riven ost först i mikron och sedan i en stekpanna eller ugn (om du lägger dem omlott i en långpanna så får du plats fler och kan servera flera tortillas med ost i samtidigt).
- Ett alternativ till vetetortillas är hembakta majstortillas.
- Ostgratinerade tortillachips eller nachos. Majschips eller nachos blir godast om de värms. Men kan också serveras kalla i en skål utan ost. Om du vill värma dem så fördelar du ett 0,5 dm högt lager med majschips i en ugnsform och strör lite riven ost över och gratinerar i några minuter under grill tills osten smält. Du kan också värma dem i mikron tills osten smält.
- Jalapeno i skivor från burk.
Vad är vad?
Tortillarullar, burritos, fajitas och enchiladas. Det finns en djungel av mexikansk mat med olika namn. Ordet burrito - som är en fylld tortillarulle - kommer från spanskans "liten åsna". Antagligen kommer det från formen på tortillarullen som påminner om örat på nämnda djur eller f rån den ihoprullade packning som dessa "burros"-åsnor bar. I USA har lagen fastställt att en burrito inte är en smörgås - vad som nu menas med det.
Burrito och fajitas är vad jag kan luska ut i princip samma sak. Kycklingfajitas eller biff med fajitas brukar serveras på finare vis (restaurang) så att gästerna själva får plocka ihop sina tortillarullar av ett buffébord med kött, sallader, tillbehör och såser.
En burrito är vanligen en färdig tortillarulle (vanligare i snabbmatskretsar) som också kan gratineras med ost. Kallas tortillarullen enchilada så är den ofta gratinerad med ost och tomatsås. Det spelar ju inte så stor roll vilket som är vilket. Gott är det iallafall.
Gratinerade burritos med köttfärs
Här fyllda med köttfärs men kan också fyllas med kycklingstrimlor, biff, fläskkött eller quorn. En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag. Enchiladas är mexikanska tortillas fyllda med kryddig köttfärsröra.
Gratinerade burritos med kyckling
Ostgratinerade tortillarullar fyllda med stimlad fräst kyckling, bönor och paprika.
Tacos, köttfärs i tacoskal med guacamole och bönor
Recept på Tacos, köttfärs eller strimlad biff i tacoskal med guacamole och bönor. I Mexiko kan tacoskal serveras med kött, guacamole, lök, tomat, guacamole och het sås.
Tacos, köttfärs i pitabröd med guacamole och bönor
Tacos med köttfärs eller strimlad biff i pitabröd med guacamole och bönor. I mexiko serveras pitabröd med kött, guacamole, lök, tomat som tacos.
Fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs. Mexikanska tortillas fyllda med kryddig köttfärsröra. Tortillarecept som också kan göras mes strimlad kyckling, fläskfile, biff eller quorn.
Fajitas är mexikanska tortillas fyllda med kryddig kyckling i strimlor.
Mexikanska tortillas som du fyller själv med biff, guacamole, salsa osv.
Mexikansk mat är gott att sitta och plocka med som en liten buffe där alla fyller och rullar ihop sina egna fajitas.
Gratinerade tortillas med räk- och kräftfyllning. En god förrätt. Kul recept som jag gjorde till ett kalas.
Hemgjorda chilisåser
Röd chilisås med rostad chili eller Salsa roja görs av kokta krossade tomater med lök, rostad chili, vitlök och färsk koriander. Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater. Du behöver inte rosta allt utan det blir ok om du kör allt i en mixer och sen kokar ihop det någon halvtimme. Serveras kall.
Hemgjord chilisås
Ytterligare en variant av stark hemlagad chilisås som passar utmärkt till mexikansk mat.
Fler chilisåser som passar är chilisalsa med vitlök, Salsa med Arbolchili, (en medelstark salsa) samt Salsa med Habanero (en stark salsa).
Mexikansk streetfood
Eller slå på stora mexikanska trumman och gör egna majstortillas och annan mexikansk streetfood med pulled kött och röror.
Att dricka till
Öl passar till mexikansk mat. Exempelvis ljusa lageröl som Sol, Corona, Michelob eller Budweiser läskar. Mer smakfull är exempelvis San Miguel från Barcelona eller Super bock från Portugal. Man kan också ha smakrikare IPA. Vidare passar läsk, isvatten med färsk gurka, skivad lime eller apelsin. Kall saft med massor av is passar också.
Vill man ha en drink eller bål till så kan man ha Margaritha eller Mojito till. Ett alkoholfritt alternativ som är mycket gott är Aqua de Limon eller citronvatten.
Förslag på fyllning av tortillabröd