Frästa svarta bönor

Frästa svarta bönor med hackad bladpersilja, rödlök och vitlök. Frästa svarta bönor är en variant av mexikanska Refried beans. Goda till Texmexbuffén att ha i tortillas, tacos mm.
Koka gärna egna svarta bönor enligt paket. En god idé är att koka ett paket och spara undan det som blir över i frysen. Det är både godare och billigare än de färdigkokta på burk som dock också går att använda såklart.
Detta är en variant av de mexikanska Refried beans (som också finns på burk). Det innebär att man fräser upp redan kokta bönor - här med hackad lök och vitlök.
Det blir också gott att bara blanda ihop bönorna med hackad lök och pressad vitlök utan att fräsa lök, vitlök och bönor.

4 portioner frästa svarta bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram kokta svarta bönor
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Låt de svalna.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull några minuter. Tillsätt bönorna och fräs runt någon minut. Det gör inget om de mosas ihop. Du kan också bara blanda hackad lök och pressad vitlök i en skål.
  4. Skölj och hacka bladpersilja grovt. Rör i bönorna.
  5. Smaka av bönorna med vinäger, salt och vitpeppar.
  6. Servera de svarta bönorna i en skål till texmexbuffé eller som tillbehör till vad du vill ex. grillat.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer