Frästa svarta bönor

Introduktion och förberedelse

Frästa svarta bönor med hackad bladpersilja, rödlök och vitlök. Frästa svarta bönor är en variant av mexikanska Refried beans.

Goda till Texmexbuffén, tacomyset, att ha i tortillas, tacos, mexikansk mat och streetfood med mera.

Refried beans innebär att man fräser upp redan kokta bönor - här min variant med hackad rödlök och vitlök samt färsk koriander eller persilja.

En annan variant är att mixa dem mera och ha i mer chili för Frijoles Negros Fritos.

Hemkokta eller köpt bönor

Koka gärna egna svarta bönor enligt paket. En god idé är att koka ett paket och spara undan det som blir över i frysen. Det är både godare och billigare.

Färdigkokta på burk eller paket går att använda också. Köp förslagsvis två burkar på 400 gram styck och häll av dem samt skölj dem väl i kallt vatten i ett durkslag.

Det finns även frysta blandade bönor man kan använda.

6 portioner frästa svarta bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram hemkokta svarta bönor eller två burkar på 400 gram färdigkokta bönor
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl bladpersilja eller färsk koriander, hackad
  • 3 msk olivolja eller majsolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Låt de svalna.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull några minuter. Tillsätt bönorna och fräs runt någon minut. Det gör inget om de mosas ihop. Du kan också bara blanda hackad lök och pressad vitlök i en skål.
  4. Skölj och hacka bladpersilja eller färsk koriander grovt. Rör i bönorna.
  5. Smaka av bönorna med vinäger, salt och vitpeppar.
  6. Servera de svarta bönorna i en skål till texmexbuffé eller som tillbehör till vad du vill ex. grillat.
E-mail
Medel: 3.9 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 141 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25