Frästa svarta bönor

Frästa svarta bönor med hackad bladpersilja, rödlök och vitlök. Frästa svarta bönor är en variant av mexikanska Refried beans. Goda till Texmexbuffén att ha i tortillas, tacos mm.

Koka gärna egna svarta bönor enligt paket. En god idé är att koka ett paket och spara undan det som blir över i frysen. Det är både godare och billigare än de färdigkokta på burk som dock också går att använda såklart.

Detta är en variant av de mexikanska Refried beans (som också finns på burk). Det innebär att man fräser upp redan kokta bönor - här med hackad lök och vitlök.

Det blir också gott att bara blanda ihop bönorna med hackad lök och pressad vitlök utan att fräsa lök, vitlök och bönor.

4 portioner frästa svarta bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram kokta svarta bönor
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • 3 msk olivolja eller majsolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Låt de svalna.
  2. Skala och hacka lök samt skala och pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull några minuter. Tillsätt bönorna och fräs runt någon minut. Det gör inget om de mosas ihop. Du kan också bara blanda hackad lök och pressad vitlök i en skål.
  4. Skölj och hacka bladpersilja grovt. Rör i bönorna.
  5. Smaka av bönorna med vinäger, salt och vitpeppar.
  6. Servera de svarta bönorna i en skål till texmexbuffé eller som tillbehör till vad du vill ex. grillat.
E-mail
Medel: 4.5 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept