Pico de gallo tomatsalsa
Introduktion och förberedelse
Pico de Gallo - min variant på denna Mexikansk tomatsalsa med Mexikos färger - röd tomat, gul lök och grön färsk koriander samt grön jalapeno.
"Pico de Gallo" är spanska för "tuppens näbb".
Serveringsförslag
- Gott som dipp till nachos, tortillachips och totopos.
- Som sås i tortillas, tacos, mackor, tostadas och liknande mexikansk mat och texmex.
- Funkar även som salsa och grönsaksröra till annat som grillat kött eller grönsaker samt till vegan eller vegetarisk mat.
Rött, grönt och vitt
Av ingredienserna får man den mexikanska flaggans färger dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök.
Varianter
- Silverlök, schalottenlök, rödlök eller salladslök kan man också ta istället för gul lök.
- Tillsätt chili efter tycke och smak. Jalapeno kan bytas mot grön chilipeppar, piri-piri, habanero eller röd chilipeppar.
- Vidare kan man ha i krossade tomater för mer såsig salsa.
- Majsolja kan bytas mot rapsolja, olivolja, solrosolja eller liknande.

Tillagning
- Tärna tomater, hacka lök, jalapeno och koriander samt blanda med limejuice samt olja och smaka av med salt samt vitpeppar.
- Låt gärna stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal