Pico de gallo mexikansk tomatsalsa

Introduktion och förberedelse

Pico de Gallo - Mexikansk tomatsalsa med Mexikos färger - röd tomat, gul lök och grön färsk koriander. "Pico de Gallo" är spanska för tuppens näbb.

Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök.

Silverlök, schalottenlök, rödlök eller salladslök kan man också ta istället för gul lök.

Tillsätt lite chili i taget för säkerhetsskull (om du inte gillar stark mat). 1/4 chili i taget är ett förslag.

Vidare kan man ha i krossade tomater för mer såsig salsa.

4 portioner pico de gallo

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 mogna stora tomater
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 grön jalapeno eller röd chilipeppar
  • 2 msk limejuice
  • 2 msk olivolja (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tärna tomater, hacka lök, jalapeno och koriander samt blanda med limejuice samt olivolja och smaka av med salt samt vitpeppar.
  2. Låt gärna stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer