Pico de gallo mexikansk tomatsalsa

Pico de Gallo - Mexikansk tomatsalsa med Mexikos färger - röd tomat, gul lök och grön färsk koriander. "Pico de Gallo" är spanska för tuppens näbb.

Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök.

Silverlök, schalottenlök, rödlök eller salladslök kan man också ta istället för gul lök.

Tillsätt lite chili i taget för säkerhetsskull (om du inte gillar stark mat). 1/4 chili i taget är ett förslag.

Vidare kan man ha i krossade tomater för mer såsig salsa.

4 portioner pico de gallo

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 mogna stora tomater
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 grön jalapeno eller röd chilipeppar
  • 2 msk limejuice
  • 2 msk olivolja (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tärna tomater, hacka lök, jalapeno och koriander samt blanda med limejuice samt olivolja och smaka av med salt samt vitpeppar.
  2. Låt gärna stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer