Pico de gallo mexikansk tomatsalsa

Introduktion och förberedelse

Pico de Gallo - Mexikansk tomatsalsa med Mexikos färger - röd tomat, gul lök och grön färsk koriander. "Pico de Gallo" är spanska för tuppens näbb.

Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök.

Silverlök, schalottenlök, rödlök eller salladslök kan man också ta istället för gul lök.

Tillsätt lite chili i taget för säkerhetsskull (om du inte gillar stark mat). 1/4 chili i taget är ett förslag.

Vidare kan man ha i krossade tomater för mer såsig salsa.

4 portioner pico de gallo

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 mogna stora tomater
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 grön jalapeno eller röd chilipeppar
  • 2 msk limejuice
  • 2 msk olivolja (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tärna tomater, hacka lök, jalapeno och koriander samt blanda med limejuice samt olivolja och smaka av med salt samt vitpeppar.
  2. Låt gärna stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.