Kokt råris

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris.

Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring och är därmed nyttigare än vanligt ris.

Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd. Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.

Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.

4 portioner kokt råris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 48 min

Ingredienser

  • 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. I KASTRULL: Mät upp vatten, råris och salt i en kastrull.
  2. Koka upp och rör om.
  3. Sätt på lock och låt råriset koka på låg värme i 40 minuter.
  4. Ta av locket, rör om och låt stå i fem minuter innan servering.
  5. I RISKOKARE: Mät upp råris, vatten och salt. Starta riskokaren och sätta på locket. Eftersom riskokare är inställda på vanligt ris med kortare koktid får du ta tiden från start och räkna 45 minuter även om riskokaren går över till varmhållning efter ca halva tiden. Smaka på riset om det är klart innan servering annars varmhåll några minuter till. Riset ska ha tuggmotstånd men vara mjukt nog att tugga när det är klart.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.