Kokt råris

Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.

4 portioner kokt råris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 48 min

Ingredienser

  • 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. I KASTRULL: Mät upp vatten, råris och salt i en kastrull.
  2. Koka upp och rör om.
  3. Sätt på lock och låt råriset koka på låg värme i 40 minuter.
  4. Ta av locket, rör om och låt stå i fem minuter innan servering.
  5. I RISKOKARE: Mät upp råris, vatten och salt. Starta riskokaren och sätta på locket. Eftersom riskokare är inställda på vanligt ris med kortare koktid får du ta tiden från start och räkna 45 minuter även om riskokaren går över till varmhållning efter ca halva tiden. Smaka på riset om det är klart innan servering annars varmhåll några minuter till. Riset ska ha tuggmotstånd men vara mjukt nog att tugga när det är klart.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer