Kokt ris

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar olika slags ris, koktider, beräkning för portioner samt blötläggningstider (om det behövs.)

Du kan koka vanligt långkornigt ris, aromatiskt basmatiris eller klibbigt jasminris eller sushiris; nyttigt råris, rött ris, vildris eller svart ris.

Skölj gärna riset innan och häll av i ett durkslag.

Smaksatt ris

  • Du kan också sätta smak på riset genom att koka det i grönsaksbuljong eller koka med en buljongtärning.
  • Vidare kan man koka med kryddor som kanel, hel kardemumma och gurkmeja för indiskt ris. Eller laga Indisk rispilaff.
  • Fräs en halv hackad gul lök i 10 gram smör och en msk solrosolja i någon minut och tillsätt sedan riset samt koka enligt nedan för mer smak.
  • Man kan också fräsa med andra grönsaker som tärnad röd paprika, zucchini, morot eller stjälkselleri.

Kokt basmatiris i skål
Kokt basmatiris blir extra gott om du blandar en del av det kokta riset med lite gurkemeja samt toppar med rostad lök och färsk koriander. Gott till indisk mat men passar som tillbehör till de flesta andra rätter också.

Med gurkmeja, rostad lök och färsk koriander

Efter att du kokt riset kan du piffa till det. Vitt ris och basmatiris blir förslagsvis gott med gurkmeja.

Ta 2-3 dl av det nykokta varma riset och blanda i en liten skål med en tsk gurkmeja med några msk vatten till ett gult ris som du sedan blandar ut med resten av riset lite här och där.

Garnera riset med rostad lök och hackad färsk koriander eller persilja.

Ris i ugnen

Du går bra att koka riset i ugnen. Välj en kastrull som tål ugnsvärme (kolla så inte handtagen kan smälta) och koka upp ris enligt nedan. Täck sedan med lock och sätt in i ugnen på 175 grader vanligt ugn. Kolla riset efter samma koktid som på spisen - det kan dock ta några minuter till.

Att tillaga riset i ugnen brukar jag göra med pilaffris. Fräs en halv hackad lök i en msk smör och olja, fräs runt vanligt ris eller basmatiris och tillsätt sedan varm grönsaksbuljong. Koka upp och sätt in i ugnen med lock - 12-20 minuter.

Koka lite extra

Ett tips är att koka några extra portioner ris när du ändå kokar ris. Det man inte äter upp kan man kyla ner och ha i kylen några dagar.

Kokt kallt ris kan du frysa in i lagom omgångar på 1-4 portioner i påsar eller burkar att ta fram som tillbehör vid behov.

Resträtter och rätter med kallt ris

Kokt kallt ris passar som tillbehör till lunchlådan samt att laga rätter som rispytt, rispilaff, tabbouleh med råris eller stekt ris med.

Vidare kan man ha kokt ris i soppa, fyllning till tacos eller i sallader som salladsbowl eller pokebowl.

Kastrull eller riskokare

Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull på spisen. En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta och till många.

Det finns smidiga små skålar också för att koka små portioner - ex. för två i mikron - de funkar bra.

Typ av ris Koktid
Långkornigt ris - vanligt ris 18-25 minuter
Råris 45 minuter
Basmatiris 12 minuter och låt stå i 10 minuter
Jasminris 10 minuter
Vildris 45-60 minuter
Rött ris fullkorn 40-45 minuter
Svart ris fullkorn Venere 40-45 minuter
Sushiris Blötläggning 30 minuter. Koktid 10 minuter + 10 minuter dra under lock

4 portioner kokt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 23 min

Ingredienser

  • LÅNGKORNIGT RIS: 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • RÅRIS: 3 dl råris eller rött ris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • BASMATIRIS: 3 dl basmatiris
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • JASMINRIS: 3 dl jasminris
  • 4 dl vatten
  • VILDRIS: 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt
  • SUSHIRIS: 7 dl japanskt sushiris
  • 8 dl vatten
  • 2 krm salt
  • SVART RIS: 2 dl svart ris
  • 5 dl vatten
  • 1 krm salt på slutet
  • RÖTT RIS: 2 dl rött ris
  • 4-5 dl vatten
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj gärna riset i kallt vatten innan du kokar det. Mät upp ris i en bunke eller kastrull och skölj samt rör runt med vatten någon minut. Häll av i ett durkslag eller stor sil.
  2. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  3. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  4. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 12 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter.
  5. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  6. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.
  7. SUSHIRIS: Skölj riset några gånger. Låt ligga i blöt i 30 minuter. Häll av. Mät upp vatten och salt. Koka upp och koka på låg värme under lock i 10 minuter. Sätt åt sidan att stå under lock i 10 minuter.
  8. SVART RIS: Mät upp svart ris och vatten i en kastrull. 1 del svart ris och 2 delar vatten. Koka upp och koka under lock på svag värme i 40-45 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så det inte kokar torrt. Salta på slutet.
  9. RÖTT RIS: Mät upp rött ris och vatten i en kastrull. 1 del svart ris och 2 delar vatten. Koka upp och koka under lock på svag värme i 40-45 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så det inte kokar torrt. Salta på slutet.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.