Kokt ris

Hur du kokar olika slags ris, koktider, beräkning för portioner samt blötläggningstider (om det behövs.)

Du kan koka vanligt långkornigt ris, aromatiskt basmatiris eller klibbigt jasminris eller sushiris; nyttigt råris, rött ris, vildris eller svart ris.

Smaksatt ris

Du kan också sätta smak på riset genom att koka det i grönsaksbuljong eller koka med en buljongtärning. Vidare kan man koka med kryddor som kanel, kardemumma och gurkmeja för indiskt ris.

Koka lite extra

Ett tips är att koka några extra portioner ris när du ändå kokar ris. Det man inte äter upp kan man kyla ner och ha i kylen någon dag. Eller frysa in i lagom omgångar på 1-4 portioner i påsar eller burkar att ta fram som tillbehör vid behov.

Resträtter och rätter med kallt ris

Kokt kallt ris passar som tillbehör till lunchlådan samt att laga rätter som rispytt, rispilaff, tabbouleh med råris eller stekt ris med.

Vidare kan man ha kokt ris i soppa, fyllning till tacos eller i sallader som salladsbowl eller pokebowl.

Kastrull eller riskokare

Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull på spisen. En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta och till många. Det finns smidiga små skålar också för att koka små portioner - ex. för två i mikron - de funkar bra.

Typ av ris Koktid
Långkornigt ris - vanligt ris 18-25 minuter
Råris 45 minuter
Basmatiris 20 minuter
Jasminris 10 minuter
Vildris 45-60 minuter
Rött ris fullkorn 40-45 minuter
Svart ris fullkorn Venere 40-45 minuter
Sushiris Blötläggning 30 minuter. Koktid 10 minuter + 10 minuter dra under lock

4 portioner kokt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 23 min

Ingredienser

  • LÅNGKORNIGT RIS: 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • RÅRIS: 3 dl råris eller rött ris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • BASMATIRIS: 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 3 krm salt
  • JASMINRIS: 3 dl jasminris
  • 4 dl vatten
  • VILDRIS: 2 dl vildris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt
  • SUSHIRIS: 7 dl japanskt sushiris
  • 8 dl vatten
  • 2 krm salt
  • SVART RIS: 2 dl svart ris
  • 4-5 dl vatten
  • 1 krm salt på slutet
  • RÖTT RIS: 2 dl rött ris
  • 4-5 dl vatten
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter.
  2. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter.
  3. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 20 minuter. Du kan också blötlägga riset i en halvtimme innan. Häll av vattnet och koka då med lock i 4 dl vatten i 15 minuter.
  4. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter.
  5. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan.
  6. SUSHIRIS: skölj några gånger. Låt ligga i blöt i 30 minuter. Häll av. Mät upp vatten och salt. Koka upp och koka på låg värme under lock i 10 minuter. Sätt åt sidan att stå under lock i 10 minuter.
  7. SVART RIS: Mät upp svart ris och vatten i en kastrull. 1 del svart ris och 2 delar vatten. Koka upp och koka under lock på svag värme i 40-45 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så det inte kokar torrt. Salta på slutet.
  8. RÖTT RIS: Mät upp rött ris och vatten i en kastrull. 1 del svart ris och 2 delar vatten. Koka upp och koka under lock på svag värme i 40-45 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så det inte kokar torrt. Salta på slutet.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.