Vegetarisk tacobuffe

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk tacobuffé med quornfärs och tillbehör. En försvenskad texmexmys buffé.

Här med hemkokt tacosalsa och egen guacamole med gräddfil eller Oatly Fraiche. Salsa och guacamole kan även köpas färdigt.

Om du ska bjuda på buffén till strikta vegetarianer eller veganer så tänk på att kolla så att osten ej är ystad med löpe - välj gärna en vegan sojabaserad ost istället.

Varianter

  • Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill såklart.
  • Istället för quorn eller kyld sojafärs kan du ta torkad sojafärs. Räkna då 150 gram och koka i vatten med en buljongtärning i 15 minuter. Häll av och använd enligt nedan. 
  • Vill man även ha med köttfärs för de som ej är vegetarianer eller veganer så kan man fräsa den på samma sätt som vegofärsen.
  • Som bönor kan du ta burkbönor. Godare är frysta blandade bönor. Godast är egna kokta bönor.
  • Överkurs är att baka egna vetetortillas eller majstortillas.

Fler tillbehör som passar

  • Annat gott till är skivade inlagda jalapenos, svarta bönor, färdig cheddardipp, kokt ris, tabasco chipotle, chipotle chilipasta osv.
  • Gillar du färsk koriander kan du ha det till också. Det finns också fryst koriander man kan blanda i tomatsalsan. Lätt och gott är att tärna färska tomater och blanda med fryst koriander, rödlök, olja och lite vitvinsvinäger eller limesaft.
  • Gott till att strö över tacosen är - förutom vår härliga texmex-ost - smulad färskost som vitost eller fetaost (eller quesa fresqua).
  • Det finns också vegan ost att ha till tacosen exempelvis riven sojaost mozzarellastyle.

Vegotacos serverad som en bufféEtt förslag till vegotacos med: tacofräst quornfärs - eller formbar sojafärs - hemgjord guacamole och salsa; tortillas, marinerade kidneybönor; tärnad gurka, isbergssallad, majs, tortillachips, chilisås, gräddfil eller Oatly Fraiche och riven ost.

4 portioner vegetarisk tacobuffé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • FÄRS: 400 gram quornfärs eller sojafärs som formbar sojafärs
  • 3 msk matolja som majsolja
  • 1 påse tacokrydda
  • 0,5 tsk rökt paprikakrydda
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • SALSA: 1 burk finkrossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • GUACAMOLE: 2 avokados
  • 2 dl gräddfil eller Oatly fraiche
  • 2 msk limesaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad rödlök att garnera med
  • TILLBEHÖR: 0,5 huvud isbergssallad
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 gurka
  • 200 gram majs
  • 1 burk kidneybönor eller en påse frysta blandade bönor
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk matolja
  • 200 gram texmex-ost, riven mozzarella eller vegan ost mozzarellastyle
  • 2 dl gräddfil eller Oatly Fraiche
  • 200 gram tortillachips eller nacho-chips
  • 8 mjuka stora tortillabröd, 16 små tortillabröd eller valfri mängd/storlek tortillabröd
  • 1 flaska chilisås som chipotlesås, tabasco eller sriracha

Tillagning

  1. FÄRS: Bryn färsen i en stor panna med olja.
  2. Tillsätt tacokrydda, paprika, salt, svartpeppar, pressad vitlök och hackad gul lök.
  3. Låt steka på låg värme medan du förbereder resten. Rör då och då.
  4. SALSA: Skala och hacka löken och lägg med olja i en kastrull.
  5. Skala och pressa i vitlöken.
  6. Fräs lök och vitlök några minuter.
  7. Tillsätt tomaterna, chiliflakes, socker, vinäger, spiskummin, oregano, färsk koriander samt paprikapulver.
  8. Låt koka i minst 10 minuter under lock. Rör då och då.
  9. Smaka av med salt, chili och svartpeppar. Låt svalna till servering.
  10. GUACAMOLE: Dela avokados. Hugg kniven i kärnan och vrid loss den.
  11. Gröp ur avokadon och hacka den grovt.
  12. Lägg avokadon i en skål och mosa den med en gaffel tillsammans med limesaft, salt och peppar.
  13. Blanda i gräddfil eller Oalty Fraiche och smaka av med salt.
  14. Servera och garnera ev. med hackad rödlök samt nymalen svartpeppar.
  15. VARMA BRÖD: Gott är att värma bröden tycker jag men det är valfritt. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg tortillabröden i en ugnsform eller i en panna med höga kanter. Täck med folie eller lock. Värm bröden i ugnen medan du fixar tillbehören.
  16. Servera tortillabröden inslagna i en ren kökshandduk, folie eller bakplåtspapper med tillbehören i skålar bredvid så kan alla lägga ihop sina egna tortillas.
  17. Jag gillar att värma bröden ett och ett i en varm stekpanna med ost och vegofärs på så osten smälter och bröden blir lite knapriga men ej hårda. Lägg över på tallrik, fyll och servera som förslag nedan.
  18. TILLBEHÖR: Plocka, skölj och strimla isbergssallad; skölj tomater och tärna dem; skölj och tärna gurka; skölj majs; skölj bönor och blanda med pressad vitlök, vinäger och olja.
  19. Lägg upp alla tillbehör i skålar tillsammans med gräddfil eller Oatly Fraiche, ost och tortillachips.
  20. Ett förslag är att börja med att breda ut en klick guacamole, några droppar het chilisås, gräddfil eller Otlay Fraiche sedan riven ost, vegotacofärs, bönor, majs, salsa och sallad. Rulla/vik ihop, njut och ha servetter redo.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 570 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-08