Gratinerade burritos med köttfärs
Gratinerade burritos med köttfärs är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med riven ost och lite krossade tomater eller tomatsalsa.
Tillagning
- Hacka lök och stek med färsen samt paprikan i en panna med oljan.
- Pressa i vitlök och tillsätt kryddorna. Stek några minuter och tillsätt sedan nästan alla krossade tomater (spara en dl till formen), bönor och koka ihop några minuter.
- Förbered de grönsaker du vill ha till och lägg upp i skålar.
- Lägg upp såser i skål.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Fördela en hög köttfärsröra i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop) och rulla ihop.
- Lägg någon dl krossade tomater i botten på formen. Fördela rullarna i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i 10 minuter.
Varianter
Här fyllda med köttfärs men kan också fyllas med kycklingstrimlor, biff, fläskkött eller quornfärs.
Passar att förbereda i god tid
En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.
Serveringsförslag
Tillbehör som passar till burritosarna är som på bilden:
- Tärnad tomat, tärnad gurka, gräddfil, salsa och isbergssallad.
Vidare passar allt annat som till texmexmys exempelvis:
- Skivad rödlök, röd paprika, pfefferonis, grönsallad, majs, hackad bladpersilja, hackad färsk koriander, svarta bönor, adzukibönor osv. Man behöver dock inte ha allt till - utan välj några grönsaker.
- Såser som guacamole, gräddfil, creme fraiche eller matlagningsyoghurt som goda såser till.
- Man kan också fylla ut burritosarna med kokt ris om man lagar till många och vill hålla ner priset.
Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal