Gratinerade burritos med köttfärs

Gratinerade burritos med köttfärs är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med riven ost och lite krossade tomater eller tomatsalsa.

Här fyllda med köttfärs men kan också fyllas med kycklingstrimlor, biff, fläskkött eller quornfärs.

Tillbehör som passar till burritosarna är som på bilden: tärnad tomat, tärnad gurka, gräddfil, salsa och isbergssallad.

Vidare passar allt anna som till texmexmys exempelvis skivad rödlök, röd paprika, pfefferonis, grönsallad, majs, hackad bladpersilja, hackad färsk koriander, svarta bönor, adzukibönor osv. Man behöver dock inte ha allt till - utan välj några grönsaker. Vidar passar guacamole, gräddfil, creme fraiche eller matlagningsyoghurt som goda såser till. Man kan också fylla ut burritosarna med kokt ris om man lagar till många och vill hålla ner priset.

En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.

4 portioner gratinerade burritos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram bland- eller nötfärs
  • 1 msk olja
  • 1 hackad rödlök
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 pressad lime
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor
  • 8 vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 1 paket krossade tomater (400 g)
  • Förslag tillbehör: 1 tärnad gurka
  • 4 tärnade tomater
  • 50 gram isbergssallad, strimlad eller en påse grönsallad

Tillagning

  1. Hacka lök och stek med färsen samt paprikan i en panna med oljan.
  2. Pressa i vitlök och tillsätt kryddorna. Stek några minuter och tillsätt sedan nästan alla krossade tomater (spara en dl till formen), bönor och koka ihop några minuter.
  3. Förbered de grönsaker du vill ha till och lägg upp i skålar.
  4. Lägg upp såser i skål.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Fördela en hög köttfärsröra i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop) och rulla ihop.
  7. Lägg någon dl krossade tomater i botten på formen. Fördela rullarna i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.7 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept