Gratinerade burritos med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Gratinerade burritos med köttfärs är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med riven ost och lite krossade tomater eller tomatsalsa.

Varianter

Här fyllda med köttfärs men kan också fyllas med kycklingstrimlor, biff, fläskkött eller quornfärs.

Passar att förbereda i god tid

En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.

Serveringsförslag

Tillbehör som passar till burritosarna är som på bilden:

  • Tärnad tomat, tärnad gurka, gräddfil, salsa och isbergssallad.

Vidare passar allt annat som till texmexmys exempelvis:

  • Skivad rödlök, röd paprika, pfefferonis, grönsallad, majs, hackad bladpersilja, hackad färsk koriander, svarta bönor, adzukibönor osv. Man behöver dock inte ha allt till - utan välj några grönsaker.
  • Såser som guacamole, gräddfil, creme fraiche eller matlagningsyoghurt som goda såser till.
  • Man kan också fylla ut burritosarna med kokt ris om man lagar till många och vill hålla ner priset.

4 portioner gratinerade burritos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram bland- eller nötfärs
  • 1 msk olja
  • 1 hackad rödlök
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 pressad lime
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor
  • 8 vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 1 paket krossade tomater (400 g)
  • Förslag tillbehör: 1 tärnad gurka
  • 4 tärnade tomater
  • 50 gram isbergssallad, strimlad eller en påse grönsallad

Tillagning

  1. Hacka lök och stek med färsen samt paprikan i en panna med oljan.
  2. Pressa i vitlök och tillsätt kryddorna. Stek några minuter och tillsätt sedan nästan alla krossade tomater (spara en dl till formen), bönor och koka ihop några minuter.
  3. Förbered de grönsaker du vill ha till och lägg upp i skålar.
  4. Lägg upp såser i skål.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Fördela en hög köttfärsröra i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop) och rulla ihop.
  7. Lägg någon dl krossade tomater i botten på formen. Fördela rullarna i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.5 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept