Gratinerade burritos med köttfärs

Burritos är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med ost och ev. lite krossade tomater eller tomatsalsa.
Här fyllda med köttfärs men kan också fyllas med kycklingstrimlor, biff, fläskkött eller quornfärs.
Servera med grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, hackad bladpersilja och svarta bönor. Man behöver dock inte ha allt till - utan välj några grönsaker. Mer sambal oelek eller tabasco.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris.
En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.
Tortillarecept och mexikansk mat är kanongott, snabbt, lätt, nyttigt (om du har mycket grönsaker till o drar ner på osten).

4 portioner gratinerade burritos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram bland- eller nötfärs
  • 1 msk olja
  • 1 hackad rödlök
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 pressad lime
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor
  • 8 vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 1 paket krossade tomater (400 g)

Tillagning

  1. Hacka lök och stek med färsen samt paprikan i en panna med oljan.
  2. Pressa i vitlök och tillsätt kryddorna. Stek några minuter och tillsätt sedan nästan alla krossade tomater (spara en dl till formen), bönor och koka ihop några minuter.
  3. Förbered de grönsaker du vill ha till och lägg upp i skålar.
  4. Lägg upp såser i skål.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Fördela en hög köttfärsröra i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop) och rulla ihop.
  7. Lägg någon dl krossade tomater i botten på formen. Fördela rullarna i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.8 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer