Salsa med Arbol chili
Salsa eller chilisås med Arbol chili, vitlök, tomat och olivolja.
Det blir 3 dl salsa med Arbol chili. En liten burk som räcker till runt 6-8 portioner.
Tillagning
- Skölj och torka av chilis.
- Skala vitlöksklyftor.
- Rosta chilis hela med tomater samt vitlöksklyftor i en stekpanna några minuter tills de har lite brända fläckar här och där.
- Skär bort stjälken på chilisarna.
- Lägg chili, vitlök, tomater, olivolja och salt i en mixer eller matberedare. Eller mixa i en skål med stavmixer.
- Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
- Om man vill kan man nu koka salsan 5-10 minuter för en rundare smak.
Serveringsförslag
- Gott som tacosås till Mexikansk mat som tortillas, tacos, mackor, grillat samt att blanda med exempelvis pulled kyckling, biff eller fläsk med mera.
- Funkar även till annat ex. som chilisås eller chilimarinad till grillat kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
Arbol chilis
Arbol chilis är ca 5 cm långa torkade röda chilifrukter. Fulla med god smak och hetta. Vanligt till tacosås i Mexico. Finns i välsorterade matbutiker - fråga så kan de ta hem.
Finns även att beställa på nätet från Chilihouse i Danmark.
Alternativt kan man ta annan valfri torkad röd chili som exempelvis torkad chipotle Morita från Santa Maria.
Uppskattat näringsvärde per portion: 21 kcal