Salsa med Arbol chili

Salsa med Arbol chili, vitlök, tomat och olivolja. Gott till Mexikansk mat som tortillas, tacos, dippsås, mackor, att blanda med ex. pulled kyckling, biff eller fläsk med mera.
Räcker till runt 6-8 portioner.
Funkar även till annat ex. som sås eller marinad till grillat kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
Arbol chilis är ca 5 cm långa torkade röda chilifrukter. Finns att beställa från ex. www.chilihouse.dk
Alternativt kan man ta annan valfri torkad röd chili som ex torkad chipotle morita från Santa Maria.

3 dl salsa med Arbol chili

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 Arbol chilis
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och torka av chilis.
  2. Skala vitlöksklyftor.
  3. Rosta chilis hela med tomater samt vitlöksklyftor i en stekpanna några minuter tills de har lite brända fläckar här och där.
  4. Skär bort stjälken på chilisarna.
  5. Lägg chili, vitlök, tomater, olivolja och salt i en mixer eller matberedare. Eller mixa i en skål med stavmixer.
  6. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
  7. Om man vill kan man nu koka salsan 5-10 minuter för en rundare smak.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer