Salsa med Arbol chili

Introduktion och förberedelse för tillagning

Salsa eller chilisås med Arbol chili, vitlök, tomat och olivolja. Gott som tacosås till Mexikansk mat som tortillas, tacos, mackor, grillat samt att blanda med exempelvis pulled kyckling, biff eller fläsk med mera.

Funkar även till annat ex. som chilisås eller chilimarinad till grillat kött, fisk, kyckling eller grönsaker.

Det blir en liten burk som räcker till runt 6-8 portioner.

Arbol chilis är ca 5 cm långa torkade röda chilifrukter. Fulla med god smak och hetta. Vanligt till tacosås i Mexico. Finns i välsorterade matbutiker - fråga så kan de ta hem. Finns även att beställa på nätet från Chilihouse i Danmark.

Alternativt kan man ta annan valfri torkad röd chili som exempelvis torkad chipotle Morita från Santa Maria.

3 dl salsa med Arbol chili

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 Arbol chilis
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och torka av chilis.
  2. Skala vitlöksklyftor.
  3. Rosta chilis hela med tomater samt vitlöksklyftor i en stekpanna några minuter tills de har lite brända fläckar här och där.
  4. Skär bort stjälken på chilisarna.
  5. Lägg chili, vitlök, tomater, olivolja och salt i en mixer eller matberedare. Eller mixa i en skål med stavmixer.
  6. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
  7. Om man vill kan man nu koka salsan 5-10 minuter för en rundare smak.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.