Koktider för bönor, kikärtor och linser

Här hittar du koktider och för bönor, kikärtor, ärtor, linser och baljväxter som exempelvis adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärtor, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser. 

Bönor, ärtor och linser är nyttiga och innehåller långsamma kolhydrater, protein och fibrer samt nästan inget fett. 

Serveringstips: 

Marinera gärna bönorna, linserna eller kikärtorna när de är nykokta och varma. Eller ta kalla och värm. Fräs en halv rödlök med en halv klyfta hackad vitlök i olivolja och blanda i bönorna. Smaksätt med fin vinäger - som detta förslag med balsamvinäger - salt och peppar.  

Hur mycket ska man koka per portion?

Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser. Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara förslagsvis i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen. Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat.

Så kokar du mindre gasiga bönor: 

Mindre gasiga bönor får du om du byter blötläggningsvattnet någon gång. Vidare tar nytt vatten vid kokningen såklart. Du kan även koka upp och sedan byta vatten en gång till och koka färdigt bönorna i det. Buller i magen får man för att de innehåller en del fibrer och kolhydrater som vi ej klarar att bryta ner så bra. Äter man bönor ofta så blir man bättre på detta och mindre gasig. 

Hur mycket vatten?

En grundregel är att gånga bönorna med tre och ta en del bönor och tre delar vatten. Ett paket på 500 gram (ca 5 dl bönor, linser eller kikärtor) kokas i 1,5 liter vatten. 

Aquafaba:

Kokar du kikärter som kan man spara på kokvattnet - kikärtsspadet - om man vill. Speciellt om du är vegan. Det kallas aquafaba och kan vispas likt äggvita till skum och användas till mousser, desserter och bakning ex. denna vegana chokladmousse har jag gjort med aquafaba.

Blötläggning och koktid:

  • Blötläggningstider och koktider är ungefärliga. Anledningen att man lägger dem i blöt innan är att då minskar koktiden och de håller formen bättre när man kokar dem. Koktider kan variera mellan varumärke och till och med mellan påsar beroende på hur och hur länge de lagrats och torkats.  
  • Smaka alltid först så de är kokta som du vill ha dem. De ska vara mjuka helt igenom men inte vara sönderkokta. 
  • Det går utmärkt att lägga bönorna i blöt kvällen innan. Eller tidigt på morgonen och koka på kvällen - räkna då några minuter extra koktid.
  • Du kan koka bönor utan att blötlägga men då tar det ca 1-2 timmar mer koktid. Ett sätt är att koka upp bönorna, låta stå i 3 timmar och sedan koka dem klart. Byt gärna vatten efter första uppkoket så blir de mindre gasiga. Kidneybönor är dock undantaget detta och skall alltid blötläggas minst fem timmar.  

Koktider för bönor:

Typ av bönor Blötläggningstid Koktid
Adzukibönor adukibönor 8-24 timmar 20-30 minuter
Black Eye-bönor 8-24 timmar 20-30 minuter
Små vita bönor, Pea bean 8-24 timmar 45 minuter
Svarta bönor 8-24 timmar 45 minuter
Bruna bönor 8-24 timmar 45 minuter - 1 timme
Kidneybönor röda bönor 8-24 timmar 45 minuter - 1 timme
Stora vita bönor, platta 8-24 timmar 30-45 minuter
Sojabönor 12-24 timmar 1,5 timmar
Borlotti 12-24 timmar 1 timme
Mungbönor 8-12 timmar 12-15 minuter
Bondbönor favabönor 8-24 timmar 1,5 timmar
Flageoletbönor 8-24 timmar 30-45 minuter
Foul Medames 8-24 timmar 1 - 1,5 timmar
Vita medelstora bönor 8-24 timmar 1,5 timmar

Koktider för ärtor:

Typ av ärtor Blötläggningstid Koktid
Kikärtor 12-24 timmar 1 - 1,5 timmar
Gula ärtor 12-24 timmar 1,5 - 2 timmar
Gröna ärtor 12-24 timmar 1,5 - 2 timmar

Koktider för linser: 

Typ av linser Blötläggningstid: Koktid
Bruna och gröna linser, ej blötlagda 0 30-40 minuter
Bruna och gröna linser 3 timmar 20-25 minuter
Gula och röda linser, skalade 0 8-10 minuter
Puy linser, ej blötlagda 0 30-40 timmar
Puy-linser 3 timmar 20-25 minuter
Beluga-linser, ej blötlagda 0 30 minuter
Puy-linser 3 timmar 20-25 minuter
Beluga-linser, ej blötlagda 0 30 minuter
Beluga-linser 3 timmar 20 minuter
Splittade linser, skalade delade linser 0 5 minuter

1 pkt kokta bönor, kikärter eller linser

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 500 gram, ett paket - bönor, ärtor eller linser
  • 1,5 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Blötlägg bönor eller kikärter. Bönor och kikärter blötläggs i 8-24 timmar - förslagsvis över natten. Eller tidigt på morgonen om du kokar på kvällen. Gröna linser och bruna linser kan blötläggas i 30 minuter men det behövs ej. Skalade linser behövs ej blötläggas. Kontrollera gärna vad det står på förpackningen också.
  2. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna, kikärterna eller linserna i en kastrull. Häll på ca 1,5 liter vatten och koka upp. Byt eventuellt vatten en gång till för mindre gasiga bönor.
  3. Skala löken och dela den i klyftor samt tillsätt den.
  4. Tillsätt även lagerblad och en skalad vitlök.
  5. Koka under lock på låg värme enligt ovan koktider.
  6. Smaka på bönorna, kikärtorna eller linser och känn om de behöver kokas mer. De ska vara mjuka igenom men inte sönderkokta. Koktiden kan variera beroende på varumärke, sort och blötläggning.
  7. Häll av kokvattnet och ställ bönorna att svalna. Häll gärna upp dem i en långpanna att svalna eller skölj dem i kallt vatten så att de blir kalla snabbare (för hållbarhetens skull).
  8. Nu kan du använd bönorna. Spara undan de du inte behöver i påsar eller burkar i frysen.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer