Koktider för bönor, kikärtor och linser

Introduktion och förberedelse

Här hittar du koktider och blötläggningstider för olika bönor, linser och kikärtor.

Goda att koka är adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser med mera.

Serveringsförslag

  • Kokta bönor, linser och kikärtor kan man marinera så får de extra god smak och kan serveras som de är som tillbehör.
  • Godast blir det om de blandas med marinaden när de är nykokta och varma. Eller ta kalla och värm.
  • Ett enkelt förslag är att fräsa en halv rödlök eller gul lök samt en halv klyfta hackad vitlök i olivolja och sedan blanda i bönorna.
  • Smaksätt med fin vinäger - som detta enkla och goda förslag med balsamvinäger, salt och peppar.

Tips

Koka gärna ett eller två paket bönor på en gång så har du i kylen några dagar eller frys in i lagom påsar att ta fram när du behöver till sallader, maträtter och som tillbehör.

    Hur mycket ska man koka per portion?

    • Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion. En dl okokta bönor blir ca 2,5-3 dl kokta bönor eller kikärter. Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
    • Koka gärna ett helt paket när du ändå lagar. 0,5 kg blir 1,5 liter färdigkokta bönor eller kikärtor. 1 kg blir ca 3 liter färdigkokta bönor eller kikärtor.
    • Kokta bönor, kikärtor och linser går utmärkt att frysa in. Förslagsvis i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
    • Kokta kalla bönor, kikärter eller linser håller sig i kylen några dagar och är gott att bara lägga till den mesta mat och ha som tillbehör samt med sallad.

    Mindre gasiga bönor

    Mindre gasiga bönor får du om du byter blötläggningsvattnet en gång. Vidare tar nytt vatten vid kokningen. Du kan även koka upp och sedan byta vatten en gång till.

    Buller i magen får man för att de innehåller en del fibrer och kolhydrater som vi ej klarar att bryta ner så bra. Äter man bönor ofta så blir magen bättre på detta och mindre gasig.

    Hur mycket vatten?

    En grundregel är att gånga bönorna med tre och ta en del bönor och tre delar vatten. Ett paket på 500 gram (ca 5 dl bönor, linser eller kikärtor) kokas i 1,5 liter vatten.

    Aquafaba

    • Kokar du kikärter som kan man spara på kokvattnet - kikärtsspadet - om man vill. Speciellt om du är vegan.
    • Kokvattnet kallas aquafaba och kan vispas likt äggvita till skum och användas till mousser, desserter och bakning ex. denna vegana chokladmousse har jag gjort med aquafaba.
    • Tänk på att ej koka med vitlök eller koka i buljong om du ska använda aquafaban till desserter och liknande.

    Kokta små vita bönor i skål
    Kokta små vita bönor i skål redo att användas till det du önskar.

    Blötläggning och koktid

    • Blötläggningstider och koktider är ungefärliga. Anledningen att man lägger dem i blöt innan är att då minskar koktiden och de håller formen bättre när man kokar dem. Koktider kan variera mellan varumärke och till och med mellan påsar beroende på hur och hur länge de lagrats och torkats.
    • Smaka alltid först så de är kokta som du vill ha dem. De ska vara mjuka helt igenom men inte vara sönderkokta.
    • Det går utmärkt att lägga bönorna i blöt kvällen innan. Eller tidigt på morgonen och koka på kvällen - räkna då några minuter extra koktid.
    • Du kan koka bönor utan att blötlägga men då tar det ca 1-2 timmar mer koktid. Ett sätt är att koka upp bönorna, låta stå i 3 timmar och sedan koka dem klart. Byt gärna vatten efter första uppkoket så blir de mindre gasiga. Kidneybönor är dock undantaget detta och skall alltid blötläggas minst fem timmar.

    Koktider för olika bönor

    Typ av bönor Blötläggningstid Koktid
    Adzukibönor adukibönor 8-24 timmar 20-30 minuter
    Black Eye-bönor 8-24 timmar 20-30 minuter
    Små vita bönor, Pea bean 8-24 timmar 45 minuter
    Svarta bönor 8-24 timmar 45 minuter
    Bruna bönor 8-24 timmar 45 minuter - 1 timme
    Kidneybönor röda bönor 8-24 timmar 45 minuter - 1 timme
    Stora vita bönor, platta 8-24 timmar 30-45 minuter
    Sojabönor 12-24 timmar 1,5 timmar
    Borlotti 12-24 timmar 1 timme
    Mungbönor, hela 8-12 timmar 12-15 minuter
    Mungbönor, skalade delade 0 timmar 20 minuter
    Bondbönor favabönor 8-24 timmar 1,5 timmar
    Flageoletbönor 8-24 timmar 30-45 minuter
    Foul Medames 8-24 timmar 1 - 1,5 timmar
    Vita medelstora bönor 8-24 timmar 1,5 timmar

    Kokta stora vita bönor i skål
    Stora vita bönor och andra bönor blir mycket goda om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket och låt svalna. Frys in eller spara det som blir över i kylen. Jättegott att ha en annan dag att ta fram till sallad och som tillbehör.

    Koktider för ärtor

    Typ av ärtor Blötläggningstid Koktid
    Kikärtor 12-24 timmar 1 - 1,5 timmar
    Gula ärtor 12-24 timmar 1,5 - 2 timmar
    Gröna ärtor 12-24 timmar 1,5 - 2 timmar
    Gråärt höstärt 12-24 timmar 10 minuter

    Koktider för linser

    Typ av linser Blötläggningstid: Koktid
    Bruna, svarta och gröna linser, ej blötlagda 0 25-30 minuter
    Bruna, svarta och gröna linser 3 timmar 20 minuter
    Gula och röda linser, skalade 0 8-10 minuter
    Puy-linser, ej blötlagda 0 25-30 minuter
    Puy-linser 3 timmar 20 minuter
    Beluga-linser, ej blötlagda 0 30 minuter
    Beluga-linser 3 timmar 25 minuter
    Splittade linser, skalade delade linser 0 5 minuter

    1 pkt kokta bönor, kikärter eller linser

    • Förberedelse: 12 tim
    • Tillagning: 1 tim
    • Klart på: 13 tim

    Ingredienser

    • 500 gram, ett paket - bönor, ärtor eller linser
    • 2 liter vatten att koka i
    • 1 tsk salt
    • 1 gul lök (valfritt)
    • 1 lagerblad (valfritt)
    • 1 klyfta vitlök (valfritt)

    Tillagning

    1. Blötlägg bönor eller kikärter. Bönor och kikärter blötläggs i 8-24 timmar - förslagsvis över natten. Eller tidigt på morgonen om du kokar på kvällen. Tänk på att ta en rejält tilltagen skål och täck med mycket vatten då de sväller till dubbel storlek. Gröna linser och bruna linser kan blötläggas i 30 minuter men det behövs ej. Skalade linser behövs ej blötläggas. Kontrollera gärna vad det står på förpackningen också.
    2. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna, kikärterna eller linserna i en kastrull. Häll på ca 2 liter vatten och koka upp. Byt eventuellt vatten efter första uppkoket för mindre gasiga bönor. Eller skumma med en slev.
    3. VALFRITT: Skala löken och dela den i klyftor samt tillsätt den. Tillsätt även lagerblad och en skalad vitlök. Detta är valfritt men ger extra god smak.
    4. Koka under lock på låg värme enligt ovan koktider.
    5. Smaka på bönorna, kikärtorna eller linser och känn om de behöver kokas mer. De ska vara mjuka igenom men inte sönderkokta. Koktiden kan variera beroende på varumärke, sort och blötläggning.
    6. Häll av kokvattnet och ställ bönorna att svalna. Häll gärna upp dem i en långpanna att svalna eller skölj dem i kallt vatten så att de blir kalla snabbare för hållbarhetens skull.
    7. Nu kan du använd bönorna. Spara undan de du inte behöver i påsar eller burkar i kyl eller lägg in i frysen. Hållbarhet i kyl är några dagar och i frysen några veckor.
    E-mail
    Medel: 4.7 (10 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-20