Koktider för bönor, kikärtor och linser
Här hittar du koktider och blötläggningstider för olika bönor, linser och kikärtor.
Goda att koka är adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser med mera.
Tillagning
- Blötlägg bönor eller kikärter. Bönor och kikärter blötläggs i 8-24 timmar - förslagsvis över natten. Eller tidigt på morgonen om du kokar på kvällen. Tänk på att ta en rejält tilltagen skål och täck med mycket vatten då de sväller till dubbel storlek. Gröna linser och bruna linser kan blötläggas i 30 minuter men det behövs ej. Skalade linser behövs ej blötläggas. Kontrollera gärna vad det står på förpackningen också.
- Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna, kikärterna eller linserna i en kastrull. Häll på ca 2 liter vatten och koka upp. Byt eventuellt vatten efter första uppkoket för mindre gasiga bönor. Eller skumma med en slev.
- VALFRITT: Skala löken och dela den i klyftor samt tillsätt den. Tillsätt även lagerblad och en skalad vitlök. Detta är valfritt men ger extra god smak.
- Koka under lock på låg värme enligt ovan koktider.
- Smaka på bönorna, kikärtorna eller linser och känn om de behöver kokas mer. De ska vara mjuka igenom men inte sönderkokta. Koktiden kan variera beroende på varumärke, sort och blötläggning.
- Häll av kokvattnet och ställ bönorna att svalna. Häll gärna upp dem i en långpanna att svalna eller skölj dem i kallt vatten så att de blir kalla snabbare för hållbarhetens skull.
- Nu kan du använd bönorna. Spara undan de du inte behöver i påsar eller burkar i kyl eller lägg in i frysen. Hållbarhet i kyl är några dagar och i frysen några veckor.
Serveringsförslag
- Kokta bönor, linser och kikärtor kan man marinera så får de extra god smak och kan serveras som de är som tillbehör.
- Godast blir det om de blandas med marinaden när de är nykokta och varma. Eller ta kalla och värm.
- Ett enkelt förslag är att fräsa en halv rödlök eller gul lök samt en halv klyfta hackad vitlök i olivolja och sedan blanda i bönorna.
- Smaksätt med fin vinäger - som detta enkla och goda förslag med balsamvinäger, salt och peppar.
Tips
Koka gärna ett eller två paket bönor på en gång så har du i kylen några dagar eller frys in i lagom påsar att ta fram när du behöver till sallader, maträtter och som tillbehör.
Hur mycket ska man koka per portion?
- Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion. En dl okokta bönor blir ca 2,5-3 dl kokta bönor eller kikärter. Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
- Koka gärna ett helt paket när du ändå lagar. 0,5 kg blir 1,5 liter färdigkokta bönor eller kikärtor. 1 kg blir ca 3 liter färdigkokta bönor eller kikärtor.
- Kokta bönor, kikärtor och linser går utmärkt att frysa in. Förslagsvis i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
- Kokta kalla bönor, kikärter eller linser håller sig i kylen några dagar och är gott att bara lägga till den mesta mat och ha som tillbehör samt med sallad.
Mindre gasiga bönor
Mindre gasiga bönor får du om du byter blötläggningsvattnet en gång. Vidare tar nytt vatten vid kokningen. Du kan även koka upp och sedan byta vatten en gång till.
Buller i magen får man för att de innehåller en del fibrer och kolhydrater som vi ej klarar att bryta ner så bra. Äter man bönor ofta så blir magen bättre på detta och mindre gasig.
Hur mycket vatten?
En grundregel är att gånga bönorna med tre och ta en del bönor och tre delar vatten. Ett paket på 500 gram (ca 5 dl bönor, linser eller kikärtor) kokas i 1,5 liter vatten.
Aquafaba
- Kokar du kikärter som kan man spara på kokvattnet - kikärtsspadet - om man vill. Speciellt om du är vegan.
- Kokvattnet kallas aquafaba och kan vispas likt äggvita till skum och användas till mousser, desserter och bakning ex. denna vegana chokladmousse har jag gjort med aquafaba.
- Tänk på att ej koka med vitlök eller koka i buljong om du ska använda aquafaban till desserter och liknande.
Blötläggning och koktid
- Blötläggningstider och koktider är ungefärliga. Anledningen att man lägger dem i blöt innan är att då minskar koktiden och de håller formen bättre när man kokar dem. Koktider kan variera mellan varumärke och till och med mellan påsar beroende på hur och hur länge de lagrats och torkats.
- Smaka alltid först så de är kokta som du vill ha dem. De ska vara mjuka helt igenom men inte vara sönderkokta.
- Det går utmärkt att lägga bönorna i blöt kvällen innan. Eller tidigt på morgonen och koka på kvällen - räkna då några minuter extra koktid.
- Du kan koka bönor utan att blötlägga men då tar det ca 1-2 timmar mer koktid. Ett sätt är att koka upp bönorna, låta stå i 3 timmar och sedan koka dem klart. Byt gärna vatten efter första uppkoket så blir de mindre gasiga. Kidneybönor är dock undantaget detta och skall alltid blötläggas minst fem timmar.
Koktider för olika bönor
Typ av bönor | Blötläggningstid | Koktid |
Adzukibönor adukibönor | 8-24 timmar | 20-30 minuter |
Black Eye-bönor | 8-24 timmar | 20-30 minuter |
Små vita bönor, Pea bean | 8-24 timmar | 45 minuter |
Svarta bönor | 8-24 timmar | 45 minuter |
Bruna bönor | 8-24 timmar | 45 minuter - 1 timme |
Kidneybönor röda bönor | 8-24 timmar | 45 minuter - 1 timme |
Stora vita bönor, platta | 8-24 timmar | 30-45 minuter |
Sojabönor | 12-24 timmar | 1,5 timmar |
Borlotti | 12-24 timmar | 1 timme |
Mungbönor, hela | 8-12 timmar | 12-15 minuter |
Mungbönor, skalade delade | 0 timmar | 20 minuter |
Bondbönor favabönor | 8-24 timmar | 1,5 timmar |
Flageoletbönor | 8-24 timmar | 30-45 minuter |
Foul Medames | 8-24 timmar | 1 - 1,5 timmar |
Vita medelstora bönor | 8-24 timmar | 1,5 timmar |
Koktider för ärtor
Typ av ärtor | Blötläggningstid | Koktid |
Kikärtor | 12-24 timmar | 1 - 1,5 timmar |
Gula ärtor | 12-24 timmar | 1,5 - 2 timmar |
Gröna ärtor | 12-24 timmar | 1,5 - 2 timmar |
Gråärt höstärt | 12-24 timmar | 10 minuter |
Koktider för linser
Typ av linser | Blötläggningstid: | Koktid |
Bruna, svarta och gröna linser, ej blötlagda | 0 | 25-30 minuter |
Bruna, svarta och gröna linser | 3 timmar | 20 minuter |
Gula och röda linser, skalade | 0 | 8-10 minuter |
Puy-linser, ej blötlagda | 0 | 25-30 minuter |
Puy-linser | 3 timmar | 20 minuter |
Beluga-linser, ej blötlagda | 0 | 30 minuter |
Beluga-linser | 3 timmar | 25 minuter |
Splittade linser, skalade delade linser | 0 | 5 minuter |
Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal