Chilisås med rostad chili

Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chilipeppar, vitlök och färsk koriander.

Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.

Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.

ca 7 dl chilisås med rostad chili

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 stycken röda chilifrukter, valfri sort som spansk röd chili typ habanero
  • 1 röd paprika
  • 2 msk matolja som raps eller solrosolja
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 burk krossade tomater (eller 4 dl grovt hackade skalade färska tomater)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max grill.
  2. Skär bort fästet och dela chilifrukterna på längden.
  3. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  4. Dela paprikan och rensa ut frön och fäste.
  5. Lägg med skalen upp jämte chilifrukterna.
  6. Ös över lite olja och vänd runt.
  7. Rosta paprika och chili i ca 15 minuter.
  8. Skala under tiden vitlöken och löken. Dela grovt.
  9. Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med lite olja.
  10. Lägg rostad chili, paprika, vitlök, färsk koriander, lök och vitlök samt tomater i en mixer och mixa (eller mixa med stavmixer).
  11. Lägg över i en kastrull och låt småkoka ca 50 minuter på låg värme med lock.
  12. Häll upp på burk med lock. Låt svalna. Chilisåsen håller sig länge i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept