Chilisås med rostad chili

Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chilipeppar, vitlök och färsk koriander.

Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.

Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.

ca 7 dl chilisås med rostad chili

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 stycken röda chilifrukter, valfri sort som spansk röd chili typ habanero
  • 1 röd paprika
  • 2 msk matolja som raps eller solrosolja
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 burk krossade tomater (eller 4 dl grovt hackade skalade färska tomater)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max grill.
  2. Skär bort fästet och dela chilifrukterna på längden.
  3. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  4. Dela paprikan och rensa ut frön och fäste.
  5. Lägg med skalen upp jämte chilifrukterna.
  6. Ös över lite olja och vänd runt.
  7. Rosta paprika och chili i ca 15 minuter.
  8. Skala under tiden vitlöken och löken. Dela grovt.
  9. Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med lite olja.
  10. Lägg rostad chili, paprika, vitlök, färsk koriander, lök och vitlök samt tomater i en mixer och mixa (eller mixa med stavmixer).
  11. Lägg över i en kastrull och låt småkoka ca 50 minuter på låg värme med lock.
  12. Häll upp på burk med lock. Låt svalna. Chilisåsen håller sig länge i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer