Chilisås med rostad chili

Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chilipeppar, vitlök och färsk koriander.

Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.

Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.

ca 7 dl chilisås med rostad chili

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 stycken röda chilifrukter, valfri sort som spansk röd chili typ habanero
  • 1 röd paprika
  • 2 msk matolja som raps eller solrosolja
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 burk krossade tomater (eller 4 dl grovt hackade skalade färska tomater)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max grill.
  2. Skär bort fästet och dela chilifrukterna på längden.
  3. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  4. Dela paprikan och rensa ut frön och fäste.
  5. Lägg med skalen upp jämte chilifrukterna.
  6. Ös över lite olja och vänd runt.
  7. Rosta paprika och chili i ca 15 minuter.
  8. Skala under tiden vitlöken och löken. Dela grovt.
  9. Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med lite olja.
  10. Lägg rostad chili, paprika, vitlök, färsk koriander, lök och vitlök samt tomater i en mixer och mixa (eller mixa med stavmixer).
  11. Lägg över i en kastrull och låt småkoka ca 50 minuter på låg värme med lock.
  12. Häll upp på burk med lock. Låt svalna. Chilisåsen håller sig länge i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer