Chilisås med rostad chili
Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chilipeppar, vitlök och färsk koriander.
Tillagning
- Sätt ugnen på max grill.
- Skär bort fästet och dela chilifrukterna på längden.
- Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Dela paprikan och rensa ut frön och fäste.
- Lägg med skalen upp jämte chilifrukterna.
- Ös över lite olja och vänd runt.
- Rosta paprika och chili i ca 15 minuter.
- Skala under tiden vitlöken och löken. Dela grovt.
- Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med lite olja.
- Lägg rostad chili, paprika, vitlök, färsk koriander, lök och vitlök samt tomater i en mixer och mixa (eller mixa med stavmixer).
- Lägg över i en kastrull och låt småkoka ca 50 minuter på låg värme med lock.
- Häll upp på burk med lock. Låt svalna. Chilisåsen håller sig länge i kylen.
Varianter
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Serveringsförslag
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 12 kcal