Chilisås med rostad chili

Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chilipeppar, vitlök och färsk koriander.

Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.

Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.

ca 7 dl chilisås med rostad chili

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 stycken röda chilifrukter, valfri sort som spansk röd chili typ habanero
  • 1 röd paprika
  • 2 msk matolja som raps eller solrosolja
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 burk krossade tomater (eller 4 dl grovt hackade skalade färska tomater)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max grill.
  2. Skär bort fästet och dela chilifrukterna på längden.
  3. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  4. Dela paprikan och rensa ut frön och fäste.
  5. Lägg med skalen upp jämte chilifrukterna.
  6. Ös över lite olja och vänd runt.
  7. Rosta paprika och chili i ca 15 minuter.
  8. Skala under tiden vitlöken och löken. Dela grovt.
  9. Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med lite olja.
  10. Lägg rostad chili, paprika, vitlök, färsk koriander, lök och vitlök samt tomater i en mixer och mixa (eller mixa med stavmixer).
  11. Lägg över i en kastrull och låt småkoka ca 50 minuter på låg värme med lock.
  12. Häll upp på burk med lock. Låt svalna. Chilisåsen håller sig länge i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer