Margarita cocktail
Introduktion och förberedelse
Margarita cocktail är en söt, sur och salt drink med tequila, Triple Sec, Cointreau eller Grand Marnier och limejuice.
Serveringsförslag
- Passar som fördrink med chips eller rostade nötter eller annat tilltugg.
- Vidare efter maten eller när som.
Val av glas
- Drinken serveras vanligtvis i cocktailglas, champagne-kupa, speciella margarita-glas eller martiniglas.
- Kyl gärna glaset innan i kyl eller frys.
Du behöver en shaker
Du behöver en shaker och ca 2 dl eller ca 10 isbitar att skaka drinken med.
Garnering
- Kanterna på glaset garneras med en saltrand genom att gnida in kanten på glaset länst upp med en klyfta lime och sedan doppa i lite flingsalt eller gourmetsalt.
- Vidare kan man garnera drinken med limeklyftor, limeskivor eller torkad citrus.
Proportioner
- Enligt IBA - bartenders drinklista - blandas Margarita 7:4:3 - det blir 50% tequila, 29% apelsinlikör och 21% limejuice.
- Jag har här tagit 2:1:1 istället: 2 delar tequila och lika delar apelsinlikör och lime. Men det är valfritt.
Variation
- Istället för söt Roses limejuice kan du ta 0,5 msk agavesirap eller flytande honung samt 2 msk limesaft.
- Eller göra en rabarbermargarita med rabarbersirap istället för roses lime.

Tillagning
- SALTKANT: Förbered först saltranden på glaset: häll upp lite salt på en tallrik, gnid kanten runt på ett lämpligt glas med en klyfta lime och doppa glaskanten försiktigt i saltet så att det fastnar. Eller håll glaset upp och ner och strö salt på kanten så det fastnar.
- Mät upp och skaka tequila, apelsinlikör och lime med is i en shaker.
- Sila upp i glaset och sila upp samt servera direkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal