Margarita cocktail
Introduktion och förberedelse
Margarita cocktail är en söt, sur och salt drink med tequila, Triple Sec, Cointreau eller Grand Marnier och limejuice.
Val av glas
Drinken serveras vanligtvis i cocktailglas, champagne-kupa, speciella margarita-glas eller martiniglas.
Kyl gärna glaset innan i kyl eller frys.
Du behöver en shaker
Du behöver en shaker och ca 2 dl eller ca 10 isbitar att skaka drinken med.
Garnering
Kanterna på glaset garneras med en saltrand genom att gnida in kanten på glaset länst upp med en klyfta lime och sedan doppa i lite flingsalt eller gourmetsalt.
Vidare kan man garnera drinken med limeklyftor eller små limeskivor.
Proportioner
- Enligt IBA - bartenders drinklista - blandas Margarita 7:4:3 - det blir 50% tequila, 29% apelsinlikör och 21% limejuice.
- Jag har här tagit 2:1:1 istället: 2 delar tequila och lika delar apelsinlikör och lime. Men det är valfritt.
Variation
- Istället för söt Roses limejuice kan du ta 0,5 msk agavesirap eller flytande honung samt 2 msk limesaft.
- Eller göra en rabarbermargarita med rabarbersirap istället för roses lime.

Tillagning
- SALTKANT: Förbered först saltranden på glaset: häll upp lite salt på en tallrik, gnid kanten runt på ett lämpligt glas med en klyfta lime och doppa glaskanten försiktigt i saltet så att det fastnar. Eller håll glaset upp och ner och strö salt på kanten så det fastnar.
- Mät upp och skaka tequila, apelsinlikör och lime med is i en shaker.
- Sila upp i glaset och sila upp samt servera direkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal