Hemgjorda majstortillas

Baka små mjuka Mexikanska majstortillas att fylla med kött, kyckling eller fisk samt frästa svarta bönor, salsor, grönsaker osv.
Baka dem strax innan servering, samma dag eller högst dagen innan. Förvara dem inslagna i en kökshandduk.
Majstortillas kan även friteras till knapriga tostadas eller tortillachips.
Du behöver ett speciellt majsmjöl ex. Hari Masa och en tortillapress som finns i butiker eller nötshoppar med Mexikansk mat. Ex. www.andale.se
Istället för tortillapress kan man använda en kavel eller pressa med undersidan av en kastrull och ha lite tjockare plast mellan. Pressar du i tortillapress så lossar de lättare om du viker om en bit tjockare plastfilm eller plastpåse när du pressar dem.
Räkna att du får ut runt 30 stycken små majstortillas på 12 cm diameter vilket räcker till 6 portioner.

6 portioner majstortillas

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 gram majsmjöl för tortillas Masa Harina
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 msk olivolja eller majsolja
  • 4 dl vatten

Tillagning

  1. Värm vatten till 75 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och olja i en bunke.
  3. Tillsätt det varma vattnet lite i taget och rör ihop till en deg.
  4. Degen ska kunna knådas i bunken utan att fastna. Du får därför justera med antingen liter mer majsmjöl eller mer vatten tills degen är mjuk men fast nog att pressas ut till tortillas utan att spricka i kanterna.
  5. Knåda några minuter till och låt sedan degen vila i övertäckt med plastfilm i 20 minuter.
  6. Forma degen i kulor i storlek av 3,5 cm i diameter.
  7. Lägg en degkula i taget med lite plastfilm över och under samt pressa i tortillpressen till rundlar på ca 12 cm i diameter och 1-2 mm tjocklek.
  8. Baka dem i en torr stekpanna. Tips är att använda två pannor samtidigt.
  9. Värm pannan till runt 75% värme. Lyft upp majstortillas försiktigt med en stekspade och stek dem i pannan. Börja med någon minut på första sidan så att den stelnar, vänd och stek någon minut på andra sidan så att den får färg. Vänd igen och tryck till den så att den bubblar upp något och får färg.
  10. Baka 2-3 tortillas i pannan i taget och lägg efter hand över i en brödkorg eller fat inslagna i en ren kökshandduk.
  11. Förvara i kökshandduken och servera dem ljumma. De kan också förvaras i kylen övertäckta och sedan värmas upp igen till servering.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer