Kycklingfajitas

Introduktion och förberedelse

Bjud på fajitakväll med kyckling samt förslag på tillbehör.

Marinerad kycklingfilé i fajitakryddning som du kan steka eller grilla.

Serveringsförslag

  • Duka upp kycklingfajitan samt tillbehör till en liten buffé så kan man fylla och rulla ihop sina egna fajitas i tortillabröd.
  • Som grund av tillbehör tycker jag det räcker fint med Pico de Gallo tomatsalsa, valfria varma tortillas, guacamole, crème fraiche, tabasco, riven ost, hackad färsk koriander, limeklyftor samt fräst paprika och lök - se bild nedan.
  • Vidare dukade jag upp strimlad vitkål och morot (finns färdig på påse), strimlad isbergssallad, tärnad Mexikansk mango, färsk tärnad ananas samt smulad vitost (eller fetaost)- se bild nedan.
  • Du kan ta de tillbehör du gillar. Jag dukade mest upp så många för att visa vad som passar till.
  • Fler förslag på gröna tillbehör som passar är färsk hackad mynta, tärnad gurka, majs och kokta svarta bönor.
  • Andra förslag är hemgjord salsasås med Arbol-chil, Mexikansk guacamole, Mexikanska svarta bönor och hembakta majstortillas, salsasås/tacosås; salsa med habanero, Piri-piri-salsa, hemgjord Sriracha eller ananassalsa med mynta.
  • Nachos är gott att servera till som chips eller smula över som fyllning.

Grilla eller stek

  • Jag stekte i stekpanna. Först hela kyckingfiléerna sedan strimlade jag det och stekte på igen.
  • Grillar du på utegrill så grilla först hela kycklingfiléer så de får färg. Strimla sedan och lägg i folie, en folieform eller annan form på grillen och låt bli genomstekt samt håll varmt till servering.

Varianter

  • Du kan ta valfri paprika - röd, gul, orange eller röd paprika; spetspaprika med mera.
  • Istället för rödlök kan du ta gul lök.
  • Istället för kryddningen till kycklingen kan du krydda med en påse färdig fajitakrydda.
  • Crème fraiche kan bytas mot gräddfil eller matyoghurt.
  • Tabasco kan bytas mot annan valfri chilisås som Sriracha.
  • Färsk ananas kan bytas mot ananas på burk.

Tips

Färsk koriander på kruka blir dyrt så kolla efter färsk koriander i knippe - jag köper min hos grönsakshandlaren på torget men finns även i asiatiska butiker eller fråga om de kan ta hem i grönsaksdisken.

Kycklingfajitas med tillbehör serverad som en liten buffé.
Kycklingfajitas med förslag på tillbehör som tortillabröd, lime, vitkål och morot, guacamole, sallad, mango, ananas, Pico de gallo, crème fraiche, färsk koriander, tabasco, riven ost, paprika, rödlök samt vitost. Du behöver ej ha alla tillbehör.

4 portioner kycklingfajitas

  • Förberedelse: 1 dag 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 dag 50 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé
  • 2 msk majsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm mald koriander
  • 3 krm Ancho chilipulver eller annat chilipulver
  • 3 krm paprikapulver
  • 2 krm torkad oregano
  • 1 krm curry (valfritt)
  • 2 msk limejuice
  • 2 msk apelsinjuice (valfritt)
  • 1/2 tsk tabasco
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk hackad stjälk av färsk koriander (valfritt)
  • 1 strimlad salladslök
  • TILLBEHÖR: 2 paprikor; förslagsvis en röd och en grön
  • 2 rödlökar
  • 4 msk majsolja
  • 4 portioner guacamole
  • 4 portioner Pico de gallo salsa
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 1 lime
  • 12-16 små vete- eller majstortillas; eller 8 stora eller 12 medelstora
  • 150 gram texmex-ost
  • 1 flaska tabasco eller annan chilisås
  • 1/4 strimlat huvud isbergssallad (valfritt)
  • 200 gram kålmix - strimlad vitkål och morot (valfritt)
  • 1 tärnad mango (valfritt)
  • 100 gram smulad vitost (valfritt)
  • 0,5 färsk tärnad ananas (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda kycklingfiléerna med kryddningen i en skål eller påse. Låt marinera några timmar eller gärna över natten i kylen.
  2. Förbered tillbehör - dessa kan du förbereda i god tid och ha i kylen. Gör guacamole, pico de gallo, skölj och klyfta lime, skölj och hacka färsk koriander, lägg upp crème fraiche och ost i skålar. Vidare kan du förbereda andra tillbehör du vill ha som förslagsvis strimlad isbergssallad, tärnad mango, tärnad färsk ananas, smulad vitost, kålmix mer mera i skålar.
  3. Skala lök och strimla den. Skölj paprika, dela, kärna ur och strimla den. Stek lök och paprika i majsolja ca 10 minuter på medelvärme tills den har fått rejält med färg och är mjuk. Du kan steka lök och paprika var för sig i omgångar, i två pannor eller blanda ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Stek eller grilla kycklingfiléerna hela så de blir väl brynta. Spara ev. marinad som är över.
  5. Lägg över kycklingen på en skärbräda och skär i lagom strimlor mot fibrerna. Häll över marinad om det blivit över i skål eller påse.
  6. Lägg tillbaka kycklingen igen i stekpannan. Eller lägg i folie, folieform eller annan form samt stek igen på grillen. Låt kycklingen bli genomstekt. Håll varmt till servering.
  7. Sätt på ugnen om du vill ha varma bröd. De kan även mikras varma någon minut.
  8. Duka upp allting. Se till att kyckling och paprika samt lök är varmt. Värm bröden. Resten kan vara kallt.
  9. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk, tortillavärmare eller folie och servera dem varma.
  10. Jag brukar först ta lite crème fraiche, sedan kycklingstrimlor, paprika, lök, ost, sallad, grönt, guacamole, salsa och så färsk koriander. Men det är helt valfritt hur man fyller sina tortillabröd. Fyller du för mycket så går de ej att vika ihop dock - vilket händer mig själv ofta så en tallrik är bra att ha under för det kan bli lite stökigt...
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-02

Tillbehör och liknande recept:

Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood. Mexikansk streetfood med majstortillas...