Totopos
Bjud på totopos - en slags nachos eller tortillachips av bitar av tortillas du själv friterar eller knapersteker i majsolja.
Tillagning
- Skär tortillabröden i 4 tårtbitar. Skär dessa i vardera 3 tårtbitar. Då får du ut 48 stycken små trianglar.
- Förbered en tallrik eller fat med hushållspapper under.
- Värm en stor stekpanna med 2 msk majsolja.
- Stek tortillabitarna gyllenbruna någon minut på varje sida på lite över medelvärme.
- Ta upp med stekpincett eller liknande och låt så mycket olja som det går vara kvar i pannan.
- Lägg över på en tallrik med hushållspapper att rinna av och svalna.
- Upprepa och stek alla tortillabitarna. Fyll ev. på med lite mer olja efter hand.
- Lägg upp totoposen i en korg med en servett under eller valfri skål eller portionsskålar.
- Servera med valfri dipp som förslagsvis Pico de gallo.
Serveringsförslag
- Passar som snacks och tilltugg till tacos, texmex och mexikansk mat eller innan valfri mat.
- Goda som nachos eller tortillachips med salsa. Jag hade Pico de gallo till på bilderna.
- Fler förslag är dipp som cheddardipp, guacamole, fried beans, koriandersås, böndipp eller liknande.
Tips
- Passar utmärkt att göra om du har rester på tortillabröd som du ej vet vad du ska göra med.
- Kan även lagas med hemgjorda vetetortillas eller majstortillas.
- Totopos kan förberedas i god tid och håller sig knapriga 1-2 dagar.
Friterad variant
Värm 1-2 liter majsolja till 185 grader i fritös eller kastrull - se till att ha lock till hands. Fritera några tortillabitar i taget någon minut till ljus brun färg. Passa och vänd dem efter halva tiden. Lägg över på tallrik med hushållspapper att rinna av och svalna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 371 kcal