Tortillas eller tacos med älgfärs

Introduktion och förberedelse

Tortillabröd eller tacos fyllda med älgfärs smaksatt med tacokrydda. Bjud på tacomys med älgfärs.

Här med förslag på tillbehör som grönsaker, guacamole och sås.

Serveringsförslag

Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill. Här är vad jag tog:

  • Jag hade en sallad av strimlad isbergssallad, tärnad tomat, majs, tärnad gurka och strimlad rödkål.
  • Vidare kalla kokta svarta bönor.
  • Jag hade även picklad rödlök samt färsk hackad chili.
  • Vidare en skål med crème fraiche med riven ost.
  • Jag gjorde en guacamole till. Den kan man även köpa färdig.
  • Jag hade köpta små vetetortillas till. Dessa värmde jag i ugnen. Gott är även medium eller stora tortillas, majstortillas eller tacoskal.

Några fler tips på tillbehör är:

  • Överkurs är att baka egna vetetortillas eller majstortillas. Man kan också fylla pitabröd på samma vis.
  • Nachohips eller tortillachips kan man också ha i en skål till samt att smula över som extra crunch.
  • Gillar du färsk koriander kan du hacka det och ha till. Det finns också fryst koriander som jag tog och blandade i älgfärsen.
  • Salsa är också gott till - du kan köpa färdig tacosalsa eller göra egen. Lätt och gott är att tärna färska tomater och blanda med fryst hackad koriander, rödlök, olja och lite vitvinsvinäger eller limesaft.
  • Vidare passar heta skivade jalapenos, cheddardipp, tabasco chipotle, chipotle chilipasta, sriracha chilisås med mera till.
  • Gott att strö över är - förutom riven ost - smulad färskost som vitost eller fetaost.

Varianter

  • Du kan göra en snabbvariant av picklad rödlök genom att strimla den samt massera den med 2 krm salt, 1 tsk socker samt 1 pressad klyfta lime eller citron eller någon msk vinäger.
  • Älgfärsen kan blandas ut med fläskfärs eller vildsvinsfärs. Eller bytas mot annan viltfärs.
  • Som bönor kan du ta burkbönor eller frysta blandade bönor istället för att koka själv.
  • En god variant jag brukar göra är att värma ett bröd i taget i en stekpanna och då bre ut créme fraiche, riven ost och älgfärs på. Värm tills de har fått färg och osten börjat smälta. För över på tallrik och toppa direkt med de tillbehör du vill. Vik ihop och njut.

Älgtacos med tillbehör
Älgtacos eller älgfärs med mjuka vetetortillas med tillbehör. Jag hade créme fraiche med riven ost, hackad röd chili, strimlad rödkål, guacamole, isbergssallad, majs, tomat, gurka, picklad rödlök och svarta bönor.

4 portioner tacos eller tortillas med älgfärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • ÄLGFÄRS: 500 gram älgfärs
  • 2 msk matolja som majsolja
  • 1 påse tacokrydda, 28-30 gram
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk fryst hackad koriander (valfritt)
  • 0,5 tsk rökt paprikakrydda (valfritt)
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 gul lök (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 4 portioner guacamole ca 200-250 gram
  • 4 portioner picklad rödlök
  • 1/3 huvud isbergssallad
  • 250 gram cocktailtomater eller 3 tärnade tomater
  • 1/2 gurka
  • 200 gram rödkål
  • 200 gram majs
  • 1 burk svarta bönor; eller en påse frysta blandade bönor eller 2 dl hemkokta svarta bönor
  • 200 gram texmex-ost eller riven mozzarella
  • 2 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 2 röda chilifrukter
  • 16 mjuka små tortillabröd eller 8 medel eller stora vetetortillas; eller majstortillas; eller 1 pkt hårda tacoskal

Tillagning

  1. Gör guacamole och picklad rödlök eller köp färdigt.
  2. ÄLGFÄRS: Bryn köttfärsen i en stor panna med olja. Hacka sönder köttfärsen då och då.
  3. Tillsätt tacokrydda, paprika, salt, svartpeppar, pressad vitlök och hackad gul lök samt fryst hackad koriander.
  4. Låt steka på låg värme medan du förbereder resten. Rör då och då.
  5. VARMA BRÖD: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg tortillabröden i en form och täck med folie. Eller slå in i bakplåtspapper. Värm bröden medan du fixar tillbehören.
  6. TILLBEHÖR: Plocka, skölj och strimla isbergssallad och rödkål; skölj tomater och tärna dem; skölj och tärna gurka; skölj majs samt köpta bönor. Dela och strimla chilin - använd gärna plasthandskar.
  7. Lägg upp alla tillbehör i skålar tillsammans med crème fraiche och riven ost.
  8. Servera tortillabröden varma inslagna i en ren kökshandduk, folie eller bakplåtspapper med tillbehören i skålar bredvid så kan alla lägga ihop sina egna tortillas.
  9. Ett förslag är att börja med att breda ut en klick créme fraiche, riven ost, sedan älgtacofärsen, sallad, bönor, majs, tomat, rödkål, gurka, guacamole, picklad rödlök samt chili. Rulla ihop och ät direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 642 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-03

Tillbehör och liknande recept:

Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood. Mexikansk streetfood med majstortillas...

Tacomys för alla smaker

Bjud på klassiskt tacomys eller överraska med något nytt till texmexfesten. Tex-mex är mångas...