Tacofärs
Tacofärs är brynt och stekt köttfärs smaksatt med tacokryddor som passar till tortillas, tacobuffé och tacomyset.
Tillagning
- Värm en stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta. Steker du i liten stekpanna så bryn lite köttfärs i taget och lägg över i en gryta eller kastrull.
- Bryn färsen i olja på hög värme. Salta på färsen när du bryner den. Låt den få ljus brun färg men ej brännas. Hacka sönder den då och då.
- MED FÄRDIG TACOKRYDDA: Tillsätt färdig tacokrydda och rör om samt stek några minuter tills färsen är genomstekt.
- MED EGEN KRYDDNING: Skala och hacka lök. Skala vitlöken.
- Bryn färsen i olja. Salta på färsen när du bryner den. Låt den få ljus brun färg men ej brännas. Hacka sönder den då och då.
- Tillsätt lök, vitlök och kryddorna - spiskummin, oregano och paprika. Fräs några minuter.
- Tillsätt chilisås och krossade tomater. Koka 10 minuter.
- Smaka av tacofärsen med salt samt chilipulver och tabasco så att tacofärsen blir så het du vill ha den.
- LÅNGKOKT VARIANT: Du kan också koka ihop den 1-2 timmar på låg värme under lock. Späd då med med lite vatten eller mer krossade tomater så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
- SERVERING: Garnera gärna tacofärsen med 1/2 dl grovhackad färsk koriander.
Med kryddmix eller egna kryddor
I receptet nedan hittar du en enkel variant med färdig tacokrydda samt en variant med egen kryddning av spiskummin, oregano, paprika, vitlök, chili med mera.
Varianter
- Ta i rökt paprikapulver för lite rökig smak på färsen.
- Vegetarisk variant av kan du laga på samma vis fast med quornfärs eller vegofärs, sojafärs istället för köttfärs. Formbar sojafärs tycker jag blir bra.
- Funkar också att laga med kycklingfärs, älgfärs, vildsvinsfärs eller annan viltfärs.
- Blanda i kokta svarta eller vita bönor för att dryga ut färsen. Köp färdiga eller koka egna bönor.
För dig som vill ha het tacofärs
Variera hettan med valfri sort och mängd chili. Blanda gärna olika sorters chili. Några förslag är:
- Färsk chili som röd spansk peppar är gott.
- Färsk habanero och jalapeno är starkt för dig som gillar det.
- Torkad chipotle och morita ger fyllig hetta.
- Du kan ha i några krm chilipulver som anchochili, habanero eller cayenne.
- Chiliflakes, heta chili- och jalapenosåser, dödssåser, sambal oelek och sriracha funkar också i.
Långkokt tacofärs
Överkurs är att låta färsen koka länge på låg värme under lock för extra god smak. Räkna i 1-3 timmar. Använd en stekgryta eller hög stekpanna med lock och låt puttra på låg värme. Rör då och då. Ta gärna i en burk krossade tomater. Späd eventuellt med lite vatten så den inte kokar torrt.
Serveringsförslag
- Servera på svensk tacobuffé med tillbehör. Läs min artikel med tips till tacomys.
- Servera i tacoskal eller med pitabröd med tillbehör.
- Servera med mer mexikanska tillbehör och hemgjorda majstortillas, pico de gallo och liknande tips du hittar här.
- Tacoköttfärsen passar också att laga andra rätter som tacopaj, enchiladas, tacocrepes, tacolasagne, piroger eller fylld paprika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 268 kcal