Tacofärs

Introduktion och förberedelse

Tacofärs är brynt och stekt köttfärs smaksatt med tacokryddor som passar till tortillas, tacobuffé och tacomyset.

Med kryddmix eller egna kryddor

Du kan använda 1-2 påsar färdig tacokryddmix eller smaksätta själv med spiskummin och oregano. Vidare har man i chilipulver, paprikapulver samt vitlök.

Varianter

  • Ta rökt paprikapulver för lite rökig smak på färsen.
  • Ta i en burk krossade tomater eller några msk tomatpuré.
  • Smaksätt färsen med en halv dl färsk hackad koriander eller ett halvt paket fryst hackad koriander.
  • Vegetarisk variant av kan du laga på samma vis fast med quornfärs eller vegofärs som sojafärs istället för köttfärs.
  • Funkar också att laga med kycklingfärs eller viltfärs.
  • Blanda i kokta svarta eller vita bönor för att dryga ut färsen. Köp färdiga eller koka egna bönor.

För dig som vill ha het tacofärs

Variera hettan med valfri sort och mängd chili. Blanda gärna olika sorters chili. Några förslag är:

  • Färsk chili som röd spansk peppar är gott.
  • Färsk habanero och jalapeno är starkt för dig som gillar det.
  • Torkad chipotle och morita ger fyllig hetta.
  • Du kan ha i några krm chilipulver som anchochili, habanero eller cayenne.
  • Chiliflakes, heta chili- och jalapenosåser, dödssåser, sambal oelek och sriracha funkar också i.

Långkokt tacofärs
Tacofärsen blir extra god och mustig om du låter den puttra 1-3 timmar i stekgryta under lock. Här med lite rödlök, krossade tomater, tacokrydda, vitlök, rökt paprika samt olika slags chili. Toppa med persilja eller färsk koriander.

Långkokt tacofärs

Överkurs är att låta färsen koka länge på låg värme under lock för extra god smak. Räkna i 1-3 timmar. Använd en stekgryta eller hög stekpanna med lock och låt puttra på låg värme. Rör då och då. Ta gärna i en burk krossade tomater. Späd eventuellt med lite vatten så den inte kokar torrt.

Serveringsförslag

4 portioner tacofärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs som blandfärs, fläskfärs eller nötfärs
  • 4 msk olja som majsolja, rapsolja eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin (eller ersätt spiskummin och oregano nedan med 1 påse tacokrydda)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk paprikapulver, gärna rökt paprikapulver
  • 1/2 gul lök eller rödlök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 5 droppar tabasco eller hackad färsk röd spansk hackad chili efter smak
  • 0,5 dl chilisås eller ketchup
  • 1 dl passerade- eller krossade tomater
  • 1 tsk chilipulver eller valfri mängd och sort beroende på önskad hetta
  • 1 msk rödvinsvinäger (valfritt)
  • 1/2 dl grovhackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala vitlöken.
  2. Värm en stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta. Steker du i liten stekpanna så bryn lite köttfärs i taget och lägg över i en gryta eller kastrull.
  3. Bryn färsen i olja på hög värme. Salta på färsen när du bryner den. Låt den få ljus brun färg men ej brännas. Hacka sönder den då och då.
  4. Tillsätt kryddor och rör om. Tillsätt chilisås, krossade tomater och vinäger.
  5. Smaka av tacofärsen med salt och peppar samt ev. mer tabasco så att tacofärsen blir lagom het (smaka).
  6. Låt tacofärsen steka på medelvärme i några minuter minst. Nu är den klar att servera.
  7. Du kan också koka ihop den 1-2 timmar under lock. Späd då med med lite vatten eller mer krossade tomater så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  8. En gnutta socker (ca 0,5 tsk) kan också ge mer smak om du inte använt chilisås eller ketchup som redan är söt.
  9. Garnera gärna tacofärsen med 1/2 dl grovhackad bladpersilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 268 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-16