Hembakta majstortillas

Introduktion och förberedelse

Hembakta majstortillas du kan fylla på mexikanskt vis med pulled pork, beef eller kyckling men också fisk.

Vidare passar topping somfrästa svarta bönor, salsa, chilisås, guacamole, grönsaker, picklad rödlök med mera.

Ett jättegott tips är att servera med pulled beef som jag gjorde på bilden nedan. Eller byt pulled beef mot torsk i detta recept till fishtacos eller mot kokt pulled kyckling.

Jag har också en hel artikel är fler med tips på mexikansk streetfood och du kan servera majstortillasarna.

Kan förberedas

De är godast nybakta men kan såklart förberedas och bakas i god tid - samma dag eller några timmar innan servering. Förvara dem inslagna i en kökshandduk.

Kan även frysas och värmas i panna, mikro eller i ugnen till servering.

Friterade till tostadas

Majstortillas kan även friteras till knapriga tostadas eller tortillachips och serveras med salsa.

Du behöver

Du behöver ett speciellt majsmjöl som är fint malt - förslagsvis Hari Masa.

Vidare helst en tortillapress som finns i butiker eller nätshoppar med Mexikansk mat - exempelvis på Andale.se.

Pressar du i tortillapress så lossar de lättare om du lägger degen mellan lite plast när du pressar degen. Jag tog och klippte till en bit av en livsmedelsgodkänd återförslutningsbar plastpåse.

Kavla för hand

Istället för tortillapress kan man kavla ut för hand. Använd en kavel eller pressa med undersidan av en kastrull och ha lite tjockare plast mellan.

Hembakta majstortillas med pulled beef och topping på tallrik.
Majstortillas passar att toppa likt tacos eller tortillabröd med det du vill som ovan förslag med pulled beef, guacamole, pico de gallo salsa, gräddfil, chilisås och färsk koriander.

6 portioner majstortillas, ca 30 stycken majstortillas på ca 12 cm diameter

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 gram majsmjöl för tortillas Masa Harina
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 msk olivolja eller majsolja
  • 4 dl vatten

Tillagning

  1. Värm vatten till 75 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och olja i en bunke.
  3. Tillsätt det varma vattnet lite i taget och rör ihop till en deg.
  4. Degen ska kunna knådas i bunken utan att fastna. Du får därför justera med antingen liter mer majsmjöl eller mer vatten tills degen är mjuk men fast nog att pressas ut till tortillas utan att spricka i kanterna.
  5. Knåda några minuter till och låt sedan degen vila i övertäckt med plastfilm i 20 minuter.
  6. Forma degen i kulor i storlek av 3,5 cm i diameter.
  7. Lägg en degkula i taget med lite plastfilm över och under samt pressa i tortillpressen till rundlar på ca 12 cm i diameter och 1-2 mm tjocklek.
  8. Baka dem i en torr stekpanna. Tips är att använda två pannor samtidigt.
  9. Värm pannan till runt 75% värme. Lyft upp majstortillas försiktigt med en stekspade och stek dem i pannan. Börja med någon minut på första sidan så att den stelnar, vänd och stek någon minut på andra sidan så att den får färg. Vänd igen och tryck till den så att den bubblar upp något och får färg.
  10. Baka 2-3 tortillas i pannan i taget och lägg efter hand över i en brödkorg eller fat inslagna i en ren kökshandduk.
  11. Förvara i kökshandduken och servera dem ljumma. De kan också förvaras i kylen övertäckta och sedan värmas upp igen till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.