Hembakta majstortillas

Introduktion och förberedelse

Hembakta majstortillas med majsmjöl som steks i panna.

Serveringsförslag

Kan förberedas

De är godast nybakta men kan såklart förberedas och bakas i god tid - samma dag eller några timmar innan servering. Förvara dem inslagna i en kökshandduk. Kan även frysas och värmas i panna, mikro eller i ugnen till servering.

Val av majsmjöl

  • Du behöver ett speciellt finmalt mexikanskt majsmjöl för tortillas som heter Masa Harina - Harina de Maiz. Det är ett majsmjöl gjort av soltorkad majs. Jag använde Masi Hara men det finns fler märken som Maseca, Maza Real, Naturelo, Quaker, Bobs Red Mill med flera.
  • Vanligt majsmjöl funkar inte.

Du behöver

Tortillapress, majsmjöl för tortillas med mera finns i butiker eller nätshoppar med Mexikansk mat - exempelvis på Andale.se.

Pressar du i tortillapress så lossar de lättare om du lägger degen mellan lite plast när du pressar degen. Jag tog och klippte till en bit av en livsmedelsgodkänd tjockare fryspåse plastpåse.

Kavla för hand

Istället för tortillapress kan man kavla ut degen för hand med en kavel på mjölat bakbord eller skärbräda.

Hembakta majstortillas med pulled beef och topping på tallrik.
Majstortillas passar att toppa likt tacos eller tortillabröd med det du vill som ovan förslag med pulled beef, guacamole, pico de gallo salsa, gräddfil, chilisås och färsk koriander.

6 portioner majstortillas, ca 30 stycken majstortillas på ca 12 cm diameter

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 gram majsmjöl för tortillas märkt Masa Harina eller Harina de Maiz. OBS - vanligt majsmjöl funkar ej.
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 msk olivolja eller majsolja
  • 4 dl vatten

Tillagning

  1. Värm vatten till 75 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och olja i en bunke.
  3. Tillsätt det varma vattnet lite i taget och rör ihop till en deg.
  4. Degen ska kunna knådas i bunken utan att fastna. Du får därför justera med antingen liter mer majsmjöl eller mer vatten tills degen är mjuk men fast nog att pressas ut till tortillas utan att spricka i kanterna.
  5. Knåda några minuter till och låt sedan degen vila i övertäckt med plastfilm i 20 minuter.
  6. Forma degen i kulor i storlek av 3,5 cm i diameter.
  7. Lägg en degkula i taget med lite plastfilm över och under samt pressa i tortillpressen till rundlar på ca 12 cm i diameter och 1-2 mm tjocklek.
  8. Baka dem i en torr stekpanna. Tips är att använda två pannor samtidigt.
  9. Värm pannan till runt 75% värme. Lyft upp majstortillas försiktigt med en stekspade och stek dem i pannan. Börja med någon minut på första sidan så att den stelnar, vänd och stek någon minut på andra sidan så att den får färg. Vänd igen och tryck till den så att den bubblar upp något och får färg.
  10. Baka 2-3 tortillas i pannan i taget och lägg efter hand över i en brödkorg eller fat inslagna i en ren kökshandduk.
  11. Förvara i kökshandduken och servera dem ljumma. De kan också förvaras i kylen övertäckta och sedan värmas upp igen till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (85 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-09