Hembakta majstortillas
Introduktion och förberedelse
Hembakta majstortillas med majsmjöl som steks i panna.
Serveringsförslag
- Majstortillas kan du servera på mexikanskt vis med pulled beef, fishtacos, laxtacos, älgtacos, räktacos eller kokt pulled kyckling eller liknande tacobuffe eller Tex Mex buffé.
- Förslag till att fylla med är frästa svarta bönor, Pico de Gallo, Habanerosalsa, Arbol chilisås, guacamole, grönsaker som strimlad kål, sallad, picklad rödlök, färsk koriander, tärnad tomat, tärnad gurka, majs eller liknande valfri fyllning.
- Majstortillas kan även friteras till knapriga tostadas eller tortillachips och serveras med salsa.
- Läs min artikel med fler tips på mexikansk streetfood och hur du kan servera majstortillas.
- Passar även till burritos som vegan burrito, kycklingburrito, biffburito eller gratinerade burritos med kyckling eller köttfärs. Kavla då ut dem lite större runt 15-20 cm diameter.
- Vidare till fajitas med kyckling, biff, fläsk, tempeh, quorn eller köttfärs.
Kan förberedas
De är godast nybakta men kan såklart förberedas och bakas i god tid - samma dag eller några timmar innan servering. Förvara dem inslagna i en kökshandduk. Kan även frysas och värmas i panna, mikro eller i ugnen till servering.
Val av majsmjöl
- Du behöver ett speciellt finmalt mexikanskt majsmjöl för tortillas som heter Masa Harina - Harina de Maiz. Det är ett majsmjöl gjort av soltorkad majs. Jag använde Masi Hara men det finns fler märken som Maseca, Maza Real, Naturelo, Quaker, Bobs Red Mill med flera.
- Vanligt majsmjöl funkar inte.
Du behöver
Tortillapress, majsmjöl för tortillas med mera finns i butiker eller nätshoppar med Mexikansk mat - exempelvis på Andale.se.
Pressar du i tortillapress så lossar de lättare om du lägger degen mellan lite plast när du pressar degen. Jag tog och klippte till en bit av en livsmedelsgodkänd tjockare fryspåse plastpåse.
Kavla för hand
Istället för tortillapress kan man kavla ut degen för hand med en kavel på mjölat bakbord eller skärbräda.

Tillagning
- Värm vatten till 75 grader.
- Blanda mjöl, salt och olja i en bunke.
- Tillsätt det varma vattnet lite i taget och rör ihop till en deg.
- Degen ska kunna knådas i bunken utan att fastna. Du får därför justera med antingen liter mer majsmjöl eller mer vatten tills degen är mjuk men fast nog att pressas ut till tortillas utan att spricka i kanterna.
- Knåda några minuter till och låt sedan degen vila i övertäckt med plastfilm i 20 minuter.
- Forma degen i kulor i storlek av 3,5 cm i diameter.
- Lägg en degkula i taget med lite plastfilm över och under samt pressa i tortillpressen till rundlar på ca 12 cm i diameter och 1-2 mm tjocklek.
- Baka dem i en torr stekpanna. Tips är att använda två pannor samtidigt.
- Värm pannan till runt 75% värme. Lyft upp majstortillas försiktigt med en stekspade och stek dem i pannan. Börja med någon minut på första sidan så att den stelnar, vänd och stek någon minut på andra sidan så att den får färg. Vänd igen och tryck till den så att den bubblar upp något och får färg.
- Baka 2-3 tortillas i pannan i taget och lägg efter hand över i en brödkorg eller fat inslagna i en ren kökshandduk.
- Förvara i kökshandduken och servera dem ljumma. De kan också förvaras i kylen övertäckta och sedan värmas upp igen till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal