Chilisalsa

Chilisalsa med rostade röda chilis, lök, vitlök och tomat. En hemgjord het chilisås som passar till det mesta om du gillar stark mat. Speciellt till Mexikansk mat som tacos, tortillas och pulled beef.

Överkurs är att tillsätta någon tsk oregano och msk limesaft.

5 dl chilisalsa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 50 gram röd chili som piri piri eller valfri sort
  • 4 tomater
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Skölj chilin och torka den torr med lite hushållspapper.
  2. Rosta den hel i en stekpanna tills den fått små bruna fläckar. Lägg upp i en mixer eller skål.
  3. Dela tomater samt skala lök och klyfta den. Rosta dem så de får små bruna fläckar.
  4. Lägg över i mixer eller skål tillsammans med olivolja, socker och salt.
  5. Mixa i mixer eller med stavmixer till en slät salsa.
  6. Lägg över i en kastrull och koka på låg värme i 10 minuter - gärna längre upp mot en timme. Rör då och då. Det är dock valfritt att koka salsan som kan ätas som den är.
  7. Lägg upp i burk eller häll på flaska. Håller sig i kylen minst någon vecka. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept