Chilisalsa

Chilisalsa med rostade röda chilis, lök, vitlök och tomat. En hemgjord het chilisås som passar till det mesta om du gillar stark mat. Speciellt till Mexikansk mat som tacos, tortillas och pulled beef.

Överkurs är att tillsätta någon tsk oregano och msk limesaft.

5 dl chilisalsa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 50 gram röd chili som piri piri eller valfri sort
  • 4 tomater
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Skölj chilin och torka den torr med lite hushållspapper.
  2. Rosta den hel i en stekpanna tills den fått små bruna fläckar. Lägg upp i en mixer eller skål.
  3. Dela tomater samt skala lök och klyfta den. Rosta dem så de får små bruna fläckar.
  4. Lägg över i mixer eller skål tillsammans med olivolja, socker och salt.
  5. Mixa i mixer eller med stavmixer till en slät salsa.
  6. Lägg över i en kastrull och koka på låg värme i 10 minuter - gärna längre upp mot en timme. Rör då och då. Det är dock valfritt att koka salsan som kan ätas som den är.
  7. Lägg upp i burk eller häll på flaska. Håller sig i kylen minst någon vecka. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer