Chilisalsa

Chilisalsa med rostade röda chilis, lök, vitlök och tomat.

En hemgjord het chilisås som passar till det mesta om du gillar stark mat.

5 dl chilisalsa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 50 gram röd chili som piri piri eller valfri sort
  • 4 tomater
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 3 krm salt

Tillagning

  1. Skölj chilin och torka den torr med lite hushållspapper.
  2. Rosta den hel i en stekpanna tills den fått små bruna fläckar. Lägg upp i en mixer eller skål.
  3. Dela tomater samt skala lök och klyfta den. Rosta dem så de får små bruna fläckar.
  4. Lägg över i mixer eller skål tillsammans med olivolja, socker och salt.
  5. Mixa i mixer eller med stavmixer till en slät salsa.
  6. Lägg över i en kastrull och koka på låg värme i 10 minuter - gärna längre upp mot en timme. Rör då och då. Det är dock valfritt att koka salsan som kan ätas som den är.
  7. Lägg upp i burk eller häll på flaska. Håller sig i kylen minst någon vecka. Kan frysas.

Serveringsförslag

Passar speciellt bra till Mexikansk mat som tacos, tortillas och pulled beef.

Tips

Variant är att tillsätta någon tsk oregano och msk limesaft.

E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-31