Chilisalsa
Chilisalsa med rostade röda chilis, lök, vitlök och tomat.
En hemgjord het chilisås som passar till det mesta om du gillar stark mat.
Tillagning
- Skölj chilin och torka den torr med lite hushållspapper.
- Rosta den hel i en stekpanna tills den fått små bruna fläckar. Lägg upp i en mixer eller skål.
- Dela tomater samt skala lök och klyfta den. Rosta dem så de får små bruna fläckar.
- Lägg över i mixer eller skål tillsammans med olivolja, socker och salt.
- Mixa i mixer eller med stavmixer till en slät salsa.
- Lägg över i en kastrull och koka på låg värme i 10 minuter - gärna längre upp mot en timme. Rör då och då. Det är dock valfritt att koka salsan som kan ätas som den är.
- Lägg upp i burk eller häll på flaska. Håller sig i kylen minst någon vecka. Kan frysas.
Serveringsförslag
Passar speciellt bra till Mexikansk mat som tacos, tortillas och pulled beef.
Tips
Variant är att tillsätta någon tsk oregano och msk limesaft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal