Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood.
Mexikansk mat lagad från grunden är fantastiskt gott och förvånansvärt nyttigt med mycket grönsaker, lime, färsk koriander och fräscha heta salsor.
Här hittar du bland annat recept på Mexikansk pulled beef, kokt pulled kyckling, hemgjorda majstortillas, tostadas, guacamole, frästa svarta bönor samt milda och superstarka salsor.
Fixa en Mexikansk helkväll
Denna artiklel är resultatet av en matkurs i Köpenhamn och fick massor av tips på god Mexikansk Streetfood. En matkurs på Meyersmadhus kan jag verkligen rekommendera. Med inspiration från kursen har jag skapat några mer autentiska mexikanska recept - de tar lite tid att laga och hitta råvaror till men är väl värt det.
Mexikansk strettfood vs Texmex
Mexikansk mat klumpas ofta ihop med alla halvfabrikaten på Texmex hyllan. Men Texmex är förkortningen för det blandade köket från Texas och Mexiko. En slags amerikaniserad variant av Mexikansk mat. Den är också god men här får du chansen att laga några lite mer autentiska rätter. Jag har valt två goda grundrecept på långkokt kött - ett på bringa och ett på hel kyckling; vidare hemjorda majstortillas att fylla till tacos samt att fritera till tostadas; salsor, tillbehör och en dessert.
Planering är A och O
Du behöver ha lite framförhållning att koka köttet några timmar eller dagen innan. Sedan kan du låta det svalna, dra isär det och lägga det med salsa (marinad) i en ugnsform. Förvara övertäckt i kylen och värm i formen till servering. Detta gäller även för den långkokta kycklingen. Man behöver inte laga både pulled beef och kokt kyckling om du inte har lust utan det räcker gott att välja ett köttalternativ. Tortillas behöver också lagas någon timme innan då degen ska vila och sedan ska de pressas och gräddas i panna. Förvara dem sedan inslagna i kökshandduk till servering. Laga gärna 2-3 timmar innan så har du tid att förbereda annat också.
Tostadas och kycklingsandwich som förrätt eller tilltugg
Friterade knapriga majstortillas sk Tostadas toppade med några av tillbehören ovan som Mexikanska svarta bönor och Guacamole samt knaperstekt chorizo, smulad fårost, färsk koriander och granatäpple. Majstortillas stekt knapriga i olja i en panna med hög kant och kan serveras med valfri topping till förrätt, tilltugg eller buffé.
Mexikansk kyckling sandwich är en god förrätt, lättare middag, lunch eller matigare tilltugg.
Kött till tacos
Mexikansk pulled beef eller Birria de res är en rätt där köttet kokas mört under lång tid och skärs samt dras sedan isär, kryddas med chilissås, värms upp och serveras till det mesta som tortillas, tacos och mackor. Det är här billigare och segare men också smakrikare delarna av nötkött kommer till sin rätt. Gott är bringa, flankstek, oxkind, högrev, ytterlår eller bog. Istället för nötkött kan man ta lammstek, lammshanks eller fläskkött som fläsklägg. Du kan dubbla mängden kött och spara undan till nästa gång i frysen. Marinaden behöver ej dubblas då det räcker till dubbla mängden kött.
Kyckling till tacos
hel kyckling som kokats mör och sedan dras isär i små bitar. Sedan marinerar man det i salsa och kan servera direkt eller värma och fylla i tortillas, tostadas, tacos eller på mackor. Man kan välja koka billigare fryst kyckling som man först tinat men godast blir en färsk (eller fryst sedan tinad) svensk kravmärkt kyckling eller majskyckling. Spara kycklingbuljongen till annat. Får du kycklingkött över kan du frysa det. Kan användas i ex. kycklingpaj som tacopaj med kyckling.
Kycklingen är en
Börja med att fixa ingredienser
Till salsor och marinader så behöver man lite speciella chilisorter som kan vara svåra att hitta i svenska affärer. Santa Maria har några så läs vilka egenskaper de har och prova gärna med dem.
Chilisarna i receptet kan annars beställas på nätet hos chilihouse.dk.
Guajillochili är en mild chili och kan ersättas med 2 msk milt chilipulver; anchochili är mycket mild chili och kan ersättas med 3 tsk paprikapulver och abolchilis är stark och kan ersättas med 2 tsk chiliflakes. Eller så läser du på förpackningen vilka egenskaper chilin har och improviserar där efter.
Färsk koriander är ett måste i Mexikansk mat - både i salsor, till smaksättning och att garnera med. Tyvärr är det vanligast med färsk koriander på kruka vilket ger lite för pengarna tycker jag. Gå till en asiatisk affär, torghandel eller liknande och köp en rejäl bunt färsk koriander istället för samma peng. Överbliven koriander kan hackas ner och frysas. Det finns även fryst hackad koriander som funkar fint i salsor och såser.
Det mesta finns en del att hitta i köksaffärer och vanliga livsmedelsaffärer. Det mesta kan dock beställas på nätet ex. ett set med allt du behöver för att göra egna majstortillas (som majsmjöl Masa Harina och tortillapress), olika chilisorter med mera hittar du på Andale.se. Vidare kan man beställa Arbolchili och Chipotlechili mfl chilis från Chilihouse.dk. Eller leta lite på Google så hittar du fler alternativ.
Du kan välja och laga de flesta tillbehören i god tid
Välj några eller alla av nedan tillbehör och fixa en god middag eller buffé. Använd till tilltugg och förrätt ovan och/eller vidare till pulled beef eller kokt pulled kyckling:
- Hemgjorda majstortillas. Du behöver Mexikanskt majsmjöl Masa Harina till tortillas. Detta är ett speciellt majsmjöl och finns ej i vanliga butiker vad jag sett. Se Andale.se för att beställa på nätet.
- Tomatsalsa Pico de Gallo är ett måste. Ska du bara välja några tillbehör så är Pico de Gallo, Guacamole, strimlad kål eller sallad samt en chilisalsa det du behöver.
- Ett annat måste är avokodoröra Guacamole - här en variant piffad på Mexikanskt vis med lite tomat, koriander och chili.
- Chilisalsor som chilisalsa med vitlök, Salsa med Arbolchili, (en medelstark salsa) samt Salsa med Habanero (en stark salsa). Det är gott att servera med extra salsor med olika hetta så var och en kan ta på så mycket som de gillar. Lagar du köttet så kan du ta resten av marinaden och servera till som salsa. Lagar du kycklingen så får du laga Salsa med Arbolchili att marinera kycklingen i samt sedan servera till. Salsorna håller sig någon vecka minst i kylen och kan även frysas in.
- En god krämig sås för dig som gillar koriander är koriandersås.
- Mycket gott att toppa Mexikansk mat med är picklad rödlök i limejuice, apelsinjuice och jalapeno. Håller länge i kylen och gott till mycket annat.
- Stekta mosade svarta bönor är lite av basmat i Mexiko. Det äts till frukost, lunch och middag. Funkar också bra om du är vegetarian eller vegan istället för kött.
- Gillar du ananas och lite fruktigare tacos så kan du laga en ananassalsa med mynta och ha till.
- Vidare är gräddfil och riven ost som texmex ost eller smulad vitost eller fetaost (quesa fresqua) gott att toppa maten med.
- Fint strimlad rödkål eller spetskål ger lite fräsch knaprighet och tuggmotstånd att toppa med. Riktigt billigt också om du vill dryga ut maten till många.
- Fint strimlad sallad som romansallad eller isbergssallad är gott i.
Dessert:
chokladtårta med Kahlua är en klassiskt Mexikansk chokladkaka smaksatt med kaffelikör. Servera med vispad grädde gärna smaksatt med lite Tequila (om den är för vuxna enbart) samt en fruktsallad till ex. på tärnad färsk ananas, melon och riven choklad.
MexikanskAtt dricka till Mexikansk mat:
Klassiskt till är Mexikansk öl som Sol eller annan ljus cerveza. Här ska man såklart erbjuda alkoholfri öl också. Om du vill kan du trycka ner en klyfta lime i ölen. Vidare passar cocktails som Margaritha eller Mojito till.
Ett alkoholfritt alternativ som är mycket gott är Aqua de Limon eller citronvatten. Blanda en liter vatten i en stor kanna med 75 gram socker (rör så att det löser sig), 1 dl limesaft, 1 dl citronsaft, 3 dl istärningar och garnera med några myntablad samt lime och citronskivor.