Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood.

Mexikansk streetfood Mexikansk streetfood med majstortillas med pulled beef i salsa, strimlad kål, tomatsalsa pico de gallo, guacamole, gräddfil, chilisalsa och färsk koriander.

Mexikansk mat lagad från grunden är fantastiskt gott och förvånansvärt nyttigt med mycket grönsaker, lime, färsk koriander och fräscha heta salsor. Här hittar du bland annat recept på Mexikansk pulled beef, kokt pulled kyckling, hemgjorda majstortillas, tostadas, guacamole, frästa svarta bönor samt milda och superstarka salsor. Samt till tips till en helkväll med Mexikansk mat som den lagas på gatan, till fest och vardags. Så utmana halvfabrikaten en kväll och gå all in Mexican!

Fixa en Mexikansk helkväll

Denna artiklel är resultatet av en matkurs i Köpenhamn och fick massor av tips på god Mexikansk Streetfood. En matkurs på Meyersmadhus kan jag verkligen rekommendera. Med inspiration från kursen har jag skapat några mer autentiska mexikanska recept - de tar lite tid att laga och hitta råvaror till men är väl värt det. 

Mexikansk strettfood vs Texmex

Mexikansk mat klumpas ofta ihop med alla halvfabrikaten på Texmex hyllan. Men Texmex är förkortningen för det blandade köket från Texas och Mexiko. En slags amerikaniserad variant av Mexikansk mat. Den är också god men här får du chansen att laga några lite mer autentiska rätter. Jag har valt två goda grundrecept på långkokt kött - ett på bringa och ett på hel kyckling; vidare hemjorda majstortillas att fylla till tacos samt att fritera till tostadas; salsor, tillbehör och en dessert. 

Planering är A och O

Du behöver ha lite framförhållning att koka köttet några timmar eller dagen innan. Sedan kan du låta det svalna, dra isär det och lägga det med salsa (marinad) i en ugnsform. Förvara övertäckt i kylen och värm i formen till servering. Detta gäller även för den långkokta kycklingen. Man behöver inte laga både pulled beef och kokt kyckling om du inte har lust utan det räcker gott att välja ett köttalternativ. Tortillas behöver också lagas någon timme innan då degen ska vila och sedan ska de pressas och gräddas i panna. Förvara dem sedan inslagna i kökshandduk till servering. Laga gärna 2-3 timmar innan så har du tid att förbereda annat också.

Tostadas Tostadas är knapriga majstortillas stekta eller friterade i olja. Dessa kan toppas med valfria röror och som här med knaperstekt chorizo. Livsfarligt goda som tilltugg.

Tostadas och kycklingsandwich som förrätt eller tilltugg

Friterade knapriga majstortillas sk Tostadas toppade med några av tillbehören ovan som Mexikanska svarta bönor och Guacamole samt knaperstekt chorizo, smulad fårost, färsk koriander och granatäpple. Majstortillas stekt knapriga i olja i en panna med hög kant och kan serveras med valfri topping till förrätt, tilltugg eller buffé.

Mexikansk kyckling sandwich är en god förrätt, lättare middag, lunch eller matigare tilltugg.

Mexikansk kyckling sandwich Mexikansk kyckling sandwich är en god förrätt, lätt lunch eller tilltugg. Gott till är en Margaritha cocktail eller öl med lime.

Kött till tacos

Mexikansk pulled beef eller Birria de res är en rätt där köttet kokas mört under lång tid och skärs samt dras sedan isär, kryddas med chilissås, värms upp och serveras till det mesta som tortillas, tacos och mackor. Det är här billigare och segare men också smakrikare delarna av nötkött kommer till sin rätt. Gott är bringa, flankstek, oxkind, högrev, ytterlår eller bog. Istället för nötkött kan man ta lammstek, lammshanks eller fläskkött som fläsklägg. Du kan dubbla mängden kött och spara undan till nästa gång i frysen. Marinaden behöver ej dubblas då det räcker till dubbla mängden kött.

Kyckling till tacos

Mexikansk pulled beef Mexikansk pulled beef Mexikansk pulled beef är kött som kokts några timmar och sedan delats i grova bitar och kryddats med salsa.Kycklingen är en hel kyckling som kokats mör och sedan dras isär i små bitar. Sedan marinerar man det i salsa och kan servera direkt eller värma och fylla i tortillas, tostadas, tacos eller på mackor. Man kan välja koka billigare fryst kyckling som man först tinat men godast blir en färsk (eller fryst sedan tinad) svensk kravmärkt kyckling eller majskyckling. Spara kycklingbuljongen till annat. Får du kycklingkött över kan du frysa det. Kan användas i ex. kycklingpaj som tacopaj med kyckling.

Kokt pulled chicken Kokt pulled chicken är helt enkelt en hel kyckling som fått koka mör. Sedan drar man isär köttet och blandar det med god salsa ex. med Arbolchili.

Börja med att fixa ingredienser

Till salsor och marinader så behöver man lite speciella chilisorter som kan vara svåra att hitta i svenska affärer. Santa Maria har några så läs vilka egenskaper de har och prova gärna med dem.

Chilisarna i receptet kan annars beställas på nätet hos chilihouse.dk.

Guajillochili är en mild chili och kan ersättas med 2 msk milt chilipulver; anchochili är mycket mild chili och kan ersättas med 3 tsk paprikapulver och abolchilis är stark och kan ersättas med 2 tsk chiliflakes. Eller så läser du på förpackningen vilka egenskaper chilin har och improviserar där efter.

Färsk koriander är ett måste i Mexikansk mat - både i salsor, till smaksättning och att garnera med. Tyvärr är det vanligast med färsk koriander på kruka vilket ger lite för pengarna tycker jag. Gå till en asiatisk affär, torghandel eller liknande och köp en rejäl bunt färsk koriander istället för samma peng. Överbliven koriander kan hackas ner och frysas. Det finns även fryst hackad koriander som funkar fint i salsor och såser. 

Det mesta finns en del att hitta i köksaffärer och vanliga livsmedelsaffärer. Det mesta kan dock beställas på nätet ex. ett set med allt du behöver för att göra egna majstortillas (som majsmjöl Masa Harina och tortillapress), olika chilisorter med mera hittar du på Andale.se. Vidare kan man beställa Arbolchili och Chipotlechili mfl chilis från Chilihouse.dk. Eller leta lite på Google så hittar du fler alternativ.

Du kan välja och laga de flesta tillbehören i god tid

Välj några eller alla av nedan tillbehör och fixa en god middag eller buffé. Använd till tilltugg och förrätt ovan och/eller vidare till pulled beef eller kokt pulled kyckling:

  •  Hemgjorda majstortillas. Du behöver Mexikanskt majsmjöl Masa Harina till tortillas. Detta är ett speciellt majsmjöl och finns ej i vanliga butiker vad jag sett. Se Andale.se för att beställa på nätet. 
  •  Tomatsalsa Pico de Gallo är ett måste. Ska du bara välja några tillbehör så är Pico de Gallo, Guacamole, strimlad kål eller sallad samt en chilisalsa det du behöver. 
  • Ett annat måste är avokodoröra Guacamole - här en variant piffad på Mexikanskt vis med lite tomat, koriander och chili. 
  • Chilisalsor som chilisalsa med vitlök, Salsa med Arbolchili, (en medelstark salsa) samt Salsa med Habanero (en stark salsa). Det är gott att servera med extra salsor med olika hetta så var och en kan ta på så mycket som de gillar. Lagar du köttet så kan du ta resten av marinaden och servera till som salsa. Lagar du kycklingen så får du laga Salsa med Arbolchili att marinera kycklingen i samt sedan servera till. Salsorna håller sig någon vecka minst i kylen och kan även frysas in.

Hemgjorda majstortillas Hemgjorda majstortillas är väl värt besväret. Du behöver riktigt majsmjöl och helst en tortillapress som du kan beställa på nätet. När du väl har detta så kan du njuta av majstortillas många gånger. Av samma deg kan du även göra Tostadas (friterade majstortillas) samt tortillachips.

  • Mycket gott att toppa Mexikansk mat med är picklad rödlök i limejuice, apelsinjuice och jalapeno. Håller länge i kylen och gott till mycket annat.
  • Stekta mosade svarta bönor är lite av basmat i Mexiko. Det äts till frukost, lunch och middag. Funkar också bra om du är vegetarian eller vegan istället för kött.
  • Gillar du ananas och lite fruktigare tacos så kan du laga en ananassalsa med mynta och ha till.
  • Vidare är gräddfil och riven ost som texmex ost eller smulad vitost eller fetaost (quesa fresqua) gott att toppa maten med.
  • Fint strimlad rödkål eller spetskål ger lite fräsch knaprighet och tuggmotstånd att toppa med. Riktigt billigt också om du vill dryga ut maten till många. 
  • Fint strimlad sallad som romansallad eller isbergssallad är gott i.  

Dessert:

Mexikansk chokladtårta Mexikansk chokladtårta med Kahlua är en riktigt fyllig chokladkaka med smakrik choklad och kaffelikör. Gott som avslutning med vispad grädde samt fruktsallad.Mexikansk chokladtårta med Kahlua är en klassiskt Mexikansk chokladkaka smaksatt med kaffelikör. Servera med vispad grädde gärna smaksatt med lite Tequila (om den är för vuxna enbart) samt en fruktsallad till ex. på tärnad färsk ananas, melon och riven choklad.

Att dricka till Mexikansk mat: 

Klassiskt till är Mexikansk öl som Sol eller annan ljus cerveza. Här ska man såklart erbjuda alkoholfri öl också. Om du vill kan du trycka ner en klyfta lime i ölen. Vidare passar cocktails som Margaritha eller Mojito till. 

Ett alkoholfritt alternativ som är mycket gott är Aqua de Limon eller citronvatten. Blanda en liter vatten i en stor kanna med 75 gram socker (rör så att det löser sig), 1 dl limesaft, 1 dl citronsaft, 3 dl istärningar och garnera med några myntablad samt lime och citronskivor.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer