Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs

Enchiladas är mexikanska tortillas fyllda med kryddig köttfärsröra.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Du kan krydda köttet med en påse tex mex krydda istället för nedan kryddor.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.

4 portioner fajitas med köttfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram bland- eller nötfärs
  • 2 msk olja
  • 1 pressad lime
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor (valfritt)
  • 0,5 paket krossade tomater (valfritt)
  • Guacamole: 2 avokado
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • Tomatsalsa: 2 tomater
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tabasco eller annan chilisås eller chilifrukter efter smak och önskad hetta
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Svarta bönor: 3 dl kokta svarta bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 hackad rödlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 2 dl majs
  • 3 dl strimlad isbergssallad
  • 1 hackad rödlök
  • 0,5 gurka
  • 12 små vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl kokt ris (valfritt)

Tillagning

  1. Koka ev. ris först om du vill ha det i dina tortillas.
  2. Stek köttfärs: Hacka lök och paprika om du vill ha i det i färsen.
  3. Sätt på en stekpanna och bryn löken, paprikan och köttfärsen i olja. Rör då och då.
  4. Tillsätt krossade tomater, bönor och koka ihop några minuter. Strö över hackad färsk koriander. Sätt åt sidan.
  5. Förbered såserna: Dela avokadon, släng kärnan och gröp ur avokadoköttet i en skål. Tillsätt citronsaft. Mosa med en gaffel. Rör i creme fraiche och smaka av med salt samt peppar.
  6. Gör tomatsalsa: Skölj och tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda med krossade tomater, tabasco- eller chilisås, pressad vitlök, vinäger, salt, socker samt hackad färsk koriander.
  7. Förbered grönsaker och lägg upp i skålar. Skölj och hacka gurka. Lägg upp majs. Hacka rödlök. Skölj och strimla isbergssallad.
  8. Lägg upp riven ost i en skål.
  9. Duka upp allting. Sätt på ugnen.
  10. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk och servera dem varma.
  11. Så här kan du lägga ihop din tortilla: Lägg 1-2 msk av varje ingrediens - förslagsvis först en eller två skedar guacamole, sedan svarta bönor, kokt ris, köttfärs, majs, gurka, sallad, salsa samt riven ost i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop), vik upp en bit på kanten i botten, samt vik över sidorna till en rulle och tryck ihop. Njut. Servera gärna med nachos eller tortillachips.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer