Kycklingenchiladas, kycklingfajitas eller tortillarullar med kyckling

Introduktion och förberedelse

Enchiladas eller fajitas är mexikanska tortillarullar fyllda med kryddig kyckling i strimlor eller kycklingfärs fräst med taco-kryddor. Nachos är gott att servera till tortillarullarna.

Istället för små vetetortillas kan du ta 8 lite större tortillas - räkna 2 per portion. Du kan ersätta kryddningen av kycklingen med ett paket tex mex krydda.

Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater eller tomatsalsa, gurka, majs, svarta bönor och färsk koriander är gott i tortillas. Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla tortillabröden med lite kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.

4 portioner kycklingtortilla

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller kycklingfärs
  • 2 msk olja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor (valfritt)
  • 0,5 paket krossade tomater
  • Guacamole: 2 avokado (1 stor)
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • Tomatsalsa: 2 tomater
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tabasco eller annan chilisås eller chilifrukter efter smak och önskad hetta
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Svarta bönor: 3 dl kokta svarta bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 hackad rödlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 2 dl majs
  • 3 dl strimlad isbergssallad
  • 1 hackad rödlök
  • 0,5 gurka
  • 12 medelstora vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl kokt ris (valfritt)

Tillagning

  1. Koka ev. ris först om du vill ha det i dina tortillas.
  2. Stek kyckling: strimla kycklingen och marinera i limejuice och de andra kryddorna så länge du har tid. Arbeta gärna in marinaden med händerna.
  3. Hacka lök och paprika.
  4. Sätt på en stekpanna och bryn löken, paprikan och kycklingen i olja. Rör då och då.
  5. Tillsätt krossade tomater, bönor och koka ihop några minuter. Strö över hackad färsk koriander. Sätt åt sidan.
  6. Förbered såserna: Dela avokadon, släng kärnan och gröp ur avokadoköttet i en skål. Tillsätt citronsaft. Mosa med en gaffel. Rör i creme fraiche och smaka av med salt samt peppar.
  7. Gör tomatsalsa: Skölj och tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda med krossade tomater, tabasco- eller chilisås, pressad vitlök, vinäger, salt, socker samt hackad färsk koriander.
  8. Förbered grönsaker och lägg upp i skålar. Skölj och hacka gurka. Lägg upp majs. Hacka rödlök. Skölj och strimla isbergssallad.
  9. Lägg upp riven ost i en skål.
  10. Duka upp allting. Sätt på ugnen.
  11. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk och servera dem varma.
  12. Så här kan du lägga ihop din tortilla: Lägg 1-2 msk av varje ingrediens - förslagsvis först en eller två skedar guacamole, sedan svarta bönor, kokt ris, kyckling, majs, gurka, sallad, salsa samt riven ost i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop), vik upp en bit på kanten i botten, samt vik över sidorna till en rulle och tryck ihop. Njut. Servera gärna med nachos eller tortillachips.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.