Kokt majskolv

Nyplockad kokt sockermajs med smör, salt och peppar. Corn on the cob kallar amerikanerna det. En god förrätt eller tillbehör till det mesta. Kan också läggas i frysen. Vidare kan du skära bort majsen så har du jättegod majs till sallad och annat.

4 portioner kokt majskolv

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 färska hela majskolvar
  • 120 gram smör
  • 1 tsk gourmetsalt
  • 2 krm svartpeppar från kvarn

Tillagning

  1. Plocka fram en kastrull eller panna där majskolvarna får plats att koka i vatten.
  2. Koka upp vattnet med saltat vatten (1 matsked till 2 liter).
  3. Skala bort bladen runt kolvarna. Du kan ev. dela majskolvarna om de ej får plats hela.
  4. Koka majskolvarna i 15 minuter.
  5. Häll av i durkslag.
  6. Servera majskolvarna varma med en klick smör och strö över gourmetsalt samt nymalen svartpeppar från kvarn.
  7. Eller skölj majsen i kallt vatten om du ska ha dem till annat. Då kan du sedan skära bort majskornen och frysa in, ha i kylen eller njuta i direkt som tillbehör eller i sallad som likt burkmajs.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer