Hemgjord chilisås

Introduktion och förberedelse

Gör hemgjord het stark chilisås på chilifrukter eller pepparfrukter. Såsen passar till det mesta som mexikansk mat, gyros, kebab, tacos, grillat, thaimat med mera - chilisås är gott till det mesta om man gillar het mat.

Välj ev. några vanliga röda jalapeno och några starkare andra chilifrukter som habanero, bell peppers eller fatali peppers eller efter tillgång. Du kanske odlar själv? Du kan såklart ta bara röd spansk peppar chili eller jalapeno också.

Detta är inte en variant på vanlig ketchup-baserad chilisås utan en mycket het chilisås.

Du kan också ha i tomatpuré och mer vatten eller passerade tomater i chilisåsen om du vill spä den och få en svagare sås.

Angående chilisåsen hållbarhet

Chili, socker, vinäger och vitlök gör chilisåsen naturligt hållbar. Du kan dela upp den i små omgångar och frysa in i plastburkar eller påsar att ta fram när du behöver.

Vill du ha en hållbar chilisås så ska du se till att sterilisera burkarna samt hälla på chilisåsen het och sedan ställa burkarna upp och ner och låta svalna. Förvara i kylen.

Vill du vara helt på säkra sidan så kan du tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat som exempelvis Atamon enligt instruktioner på förpackning. Brukar vara något krm du rör ut i lite av såsen och sedan blandar i resten av såsen.

ca 4 dl hemgjord het chilisås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 10 pepparfrukter som röd chili
  • 0,8 dl råsocker som farinsocker
  • 1 msk matolja som rapsolja eller solrosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,8 dl vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Skär bort fästena på chilifrukterna.
  3. Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
  4. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
  6. Rosta ca 5 minuter till.
  7. Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
  8. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig.
  9. Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Koka upp den och häll den sedan varm i rena burkar. Sätt på lock och ställ dem upp och ner att kallna.
  10. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
  11. Chilisåsen håller sig i flera veckor.
E-mail
Medel: 4.2 (63 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer