Hemgjord chilisås

Gör hemgjord het stark chilisås på chilifrukter eller pepparfrukter. Såsen passar till det mesta som mexikansk mat, gyros, kebab, tacos, grillat, thaimat med mera - chilisås är gott till det mesta om man gillar het mat.

Välj ev. några vanliga röda jalapeno och några starkare andra chilifrukter som habanero, bell peppers eller fatali peppers eller efter tillgång. Du kanske odlar själv? Du kan såklart ta bara röd spansk peppar chili eller jalapeno också.

Detta är inte en variant på vanlig ketchup-baserad chilisås utan en mycket het chilisås.

Du kan också ha i tomatpuré och mer vatten eller passerade tomater i chilisåsen om du vill spä den och få en svagare sås.

Angående chilisåsen hållbarhet

Chili, socker, vinäger och vitlök gör chilisåsen naturligt hållbar. Du kan dela upp den i små omgångar och frysa in i plastburkar eller påsar att ta fram när du behöver.

Vill du ha en hållbar chilisås så ska du se till att sterilisera burkarna samt hälla på chilisåsen het och sedan ställa burkarna upp och ner och låta svalna. Förvara i kylen.

Vill du vara helt på säkra sidan så kan du tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat som exempelvis Atamon enligt instruktioner på förpackning. Brukar vara något krm du rör ut i lite av såsen och sedan blandar i resten av såsen.

ca 4 dl hemgjord het chilisås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 10 pepparfrukter som röd chili
  • 0,8 dl råsocker som farinsocker
  • 1 msk matolja som rapsolja eller solrosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,8 dl vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Skär bort fästena på chilifrukterna.
  3. Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
  4. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
  6. Rosta ca 5 minuter till.
  7. Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
  8. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig.
  9. Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Koka upp den och häll den sedan varm i rena burkar. Sätt på lock och ställ dem upp och ner att kallna.
  10. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
  11. Chilisåsen håller sig i flera veckor.
E-mail
Medel: 4.3 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer