Tacos med köttfärs i pitabröd med guacamole och bönor

Tacos med köttfärs i pitabröd med guacamole och bönor. En variant på fylld tacos fast med pitabröd istället för tortillabröd eller tacoskal - här med fräst köttfärs, guacamole, majs, rödlök, sallad, tomat och bönor. Ett slags köttfärspita med inspiration från Mexico.

Du kan baka egna pitabröd eller köpa färdiga - köp då frysta pitabröd. Vill du laga samma rätt fast med panerad fisk så blir det också gott.

Man kan ha texmex-tillbehör eller mexikanska såser och tillbehör till - här har jag skrivit om mexikansk streetfood med hemgjorda majstortillas och annat gott som passar. Andra förslag som passar i pitabröden är hemgjord chilisås eller Sriracha, jalapenos, tomatsalsa Pico de Gallo, mangosalsa, majs, riven ost med mera.

4 portioner tacos, 2 pita var

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram köttfärs eller strimlad biff
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 burk röda bönor
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 burk majs
  • 30 gram Isbergssallad (valfritt)
  • 2 tärnade tomater
  • 0,5 strimlad rödlök
  • 1 burk tomatsalsa i tex mex stil, alternativt en burk tomatkross med 2 cm hackad chilifrukt (uppkokt)
  • 8 pitabröd
  • Guacamole avokadoröra: 2 avokados
  • 1 röd paprika
  • 2 msk citronsaft
  • 2 dl gräddfil

Tillagning

  1. Stek köttfärsen i smör, olja eller margarin i ca 10 minuter. Krydda med tacokrydda.
  2. Avokadoröra: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i bitar, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Blanda i finhackad paprika, citron och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  3. Gör i ordning hackad lök, skivad tomat, majs, salsa, sallad samt skölj bönorna.
  4. Duka fram alltihop på fat och i skålar.
  5. Värm pitabröden i ugnen på 175 grader i ca 7 minuter. Lägg upp i en kökshandduk i en brödkorg och servera med tillbehören.
  6. Låt alla fylla bröden som de vill med köttfärs, bönor, guacamole och så vidare.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept